Connect with us

Románia

Aranyszájú Simion, az adathalász

A sikeres politikusok művészi szintre fejlesztik a „stratégiai kétértelműség” eszközét (Romániában): képesek úgy fogalmazni, hogy egyszerre ígérnek valamit és annak az ellenkezőjét. Az efféle túlzásokat, lózungokat és ferdítéseket a választók megszokták és helyükön kezelik, sőt, élvezik és el is várják

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nem az állami lakásprogram az egyedüli képtelenség a Simion-tervben
Nem az állami lakásprogram az egyedüli képtelenség a Simion-tervben (Forrás: PlanulSimion)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

November 24-én tartják Romániában az elnökválasztások első fordulóját – így döntött a kormánykoalíció. A kampány hivatalosan október közepén kezdődik, de valójában állandó kampányban élünk. Még a választások dátumának kitűzése előtt kürtölte ki elnökjelöltje programjának részleteit a populista Románok Egységéért Szövetség. Bebizonyosodott a magyar baloldal szlogenje: Románia (ebben is) jobban teljesít. Mármint elérte ígéreteivel az AUR (használjuk ebben az esetben ezt a betűszót a RESZ helyett, mert románul ez aranyat jelent!) a populista retorikának a csimborasszóját. Vagy többről van ez esetben szó?

A haza ott, ahol házad van

Aranyszájú George Simion, az AUR elnök-szócsöve napok alatt végigharsonázta Romániát azzal az ígérettel, hogy ha megnyeri a választásokat, pártja 10 év alatt minden rászorulónak házat épít – körülbelül egymillió lakást – potom 35 ezer euróért. Ezekre a házakra már fel lehet iratkozni ezer eurós előleg lefizetésével.

Igaz, hogy nem minden Simion-terv részeként megépült lakás lenne ilyen olcsó. Csak a kétszobás lakások. A háromszobások már 50 ezerbe, a négyszobások pedig 70 ezer euróba kerülnének.

Romániában senki nem törődik azzal, hogy a választási ígéretek nem teljesíthetők. Sem a politikusok, sem a választók. Perfid játék ez: Előbbiek handabandáznak, mellébeszélnek, ködösítenek, terelnek, kertelnek, csúsztatnak és köntörfalaznak, és persze olyan dolgokat ígérnek meg, amelyekről ők is tudják, hogy teljesíthetetlenek.

A sikeres politikusok művészi szintre fejlesztik a „stratégiai kétértelműség” eszközét: képesek úgy fogalmazni, hogy egyszerre ígérnek valamit és annak az ellenkezőjét is. Az efféle túlzásokat, lózungokat és ferdítéseket a választók megszokták és helyükön kezelik, sőt, élvezik és el is várják.

Így ígért már polgármester-jelölt nyugdíjemelést, és megválasztották. Miért ne ígérne George Simion lakásokat elnökjelöltként, ha egyszer Romániában a lakásbirtoklási vágy a legnagyobb kívánság, a jólét biztosítéka? Az mellékes, hogy a román államfő hatásköre nem terjed ki a lakásépítésre, hacsak nem a mögötte álló párt kormányoz. Egyszerűen nem áll módjában egy ilyen program megvalósítása.

Mivel számoljunk?

Nem ez az egyetlen bökkenője George Simion ígéretének! Az évi 100 ezer lakás átadása is illuzórikusnak tűnik. Tavaly 71 454 lakás épült az országban, 2024 első negyedévében pedig mindössze 11 360, kb. 25 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Az ingatlanpiacon tehát recesszió tapasztalható. Az eladó lakások négyzetméterének átlagára 2000 euró körül alakult, azaz egy 50 négyzetméteres lakás piaci ára a kétszerese az AUR által kínált árnak.

Igaz, hogy a romániai apróhirdetési portálokon lehet találni 35 ezer eurónál olcsóbb lakást, ám ezek a hátrányos helyzetű településeken találhatók, ahonnan a lakosság elvándorol, ezért ott piaci túlkínálat van: például a Zsil-völgyi bányavárosokban vagy Balánbányán.

Ezek az olcsó panellakások alapos felújításra szorulnak vagy vályogból épült házak. Ráadásul többségük meg sem közelíti az 50 négyzetmétert.

A Simion-terv bemutatása után az ingatlanértékesítők és építők is erre hívták fel a figyelmet. Marius Lulea, az AUR első alelnöke fizetett kampánycikkben így válaszolt a kétkedőknek:

– Azzal a feltétellel, hogy az állam biztosítja a telket és a közművesítést, nincs egyetlen ok sem, amiért a romániai vállalkozók ne nyerjenek azon, hogy 35 ezer euróért adják el a házakat, s minden román ne vásárolhasson korrekt áron öröklakást.

A kibicnek semmi sem drága

Nem az állami lakásprogram az egyedüli képtelenség a Simion-tervben. Az kamatmentes újrafinanszírozást ajánl a bajba jutott ingatlanhiteleseknek.

A bruttó jövedelmet 1000 euróra emelnék, a munkára kivetett adókat csökkentenék. Államosítanák az OMV Petrom kőolajtársaságot és más nemzeti fontosságú stratégiai vállalatokat, újraépítenék a dák várakat, felállítanák a népbíróságot.

Ovidiu Voicu, a Romániai Nyílt Társadalomért Alapítvány közpolitikai részlegének korábbi vezetője rámutatott a Simion-terv eredetére: „A Simion-terv újrahasznosítja a nacionál-kommunizmus történelemhamisító témáit, ráadásul gazdasági köntösbe bújtatva.”

Aranyszájú Simion, az adathalász

Aranyszájú Simion, az adathalász

Simion kiveti a hálót

Bármennyire is képtelenség az AUR elnökjelöltjének ígérete, az azokat a témákat érinti, amelyek a legtöbb romániai számára a legfontosabbak.

Így bár a választók is tudják, hogy humbug és hazugság minden szava a Simion-tervnek, a legszegényebbek, a legkiábrándultabbak, a legkevésbé iskolázottak (60 százaléka a fiataloknak funkcionális analfabéta Romániában) készek támogatni.

Felmerült: azon túl, hogy jól eladható választási maszlag, a Simion-terv más célt is szolgálhat, mint a naiv szavazók elcsábítását. Ahhoz, hogy valaki lakáshoz jusson majd a Simion-terv keretében, már most, a planulsimion.ro honlapon meg kell kötnie a szerződést, amelyhez meg kell adni a személyi adatait: a pontos nevet, a személyi számot és a telefonszámot.

A kamuszerződés megkötésével az illető elfogadja, hogy felvehessék vele a kapcsolatot kommunikációs és marketing célból. Valószínűsíthető, hogy az adathalászat az egyik konkrét célja a hangzatos képtelenségekből gyúrt választási programnak. Az adatokkal később vissza is lehet élni…

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava