Connect with us

Szerbia

Távozik-e Piksi a szerb válogatott éléről? Lehetséges következmények és utódjelöltek

A Dragan Stojković Piksi és a Szerbiai Labdarúgó Szövetség közötti viták komoly hatással lehetnek a szerb válogatott jövőjére. Egy esetleges edzőváltás, különösen egy külföldi szakember kinevezése, új lendületet adhatna a csapatnak. Piksi távozását a kormányközeli lapok kezdték el megszellőztetni, miután a szerb elnök elégedetlen azzal, amit az ország a “pénzéért kapott”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Dragan Stojković Piksi szerb válogatott
A három főszereplő balról jobbra haladva: Dragan Stojković Piksi, szövetségi kapitánya, Branislav Nedimović, volt alelnök, és Dragan Džajić, a szerbiai labdarúgó-szövetség elnöke (Forrás: Direktno)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Dragan Stojković, közismert nevén Piksi, és a Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS) közötti legutóbbi szerződés egy kitétele hatalmas vitát váltott ki Szerbiában, mert egyoldalú szerződésbontás esetén a szövetség köteles egymillió eurót kifizetni Piksinek. Ez az összeg és a szerződés körülményei sokakban kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy miként alakul a szerb válogatott és Piksi közös jövője, főleg azt követően, hogy Németországból visszatérvea szerb szövetségi kapitány igencsak arrogánsan válaszolgat a felelősségét firtató kérdésekre.

Dragan Stojković Piksi szerződése

A szerződés tárgyalásának folyamata nem volt egyszerű. Branislav Nedimović, az FSS alelnöke, hevesen ellenezte, hogy Stojković ilyen magas összeget kapjon, ha a csapat már az első fordulóban kiesik az Európa-bajnokságról.

Véleménye szerint, ha Piksi valóban bízott volna a csapatban és a saját munkájában, nem lett volna szüksége ilyen biztosítékra. A szerződés végül mégis aláírásra került, ami a szövetségen belül is feszültségeket okozott.

Nedimović korábban mezőgazdasági miniszter volt, és még a miniszterelnöki poszt várományosaként is emlegették, most viszont az alelnöki tisztségről is lemondott.

A Szerb Haladó Párt később Nedimovićot szerette volna a Szerb Labdarúgó-szövetség elnöki székében látni, de aztán a focilegendának számító Dragan Džajićot jelölte a posztra, viszont alelnökként állítólag Nedimović irányította a szövetséget.

Szerb médiajelentések szerint a szövetségi kapitány évente másfél millió eurót keres, ami jelentősen meghaladja az átlagos labdarúgó-edzői fizetést. Ezt több forrás is megerősítette, beleértve a szerb és nemzetközi szakportálokat.

Stojković eredetileg 825 000 eurós éves fizetést utasított vissza, majd később elfogadta az 1 millió eurós ajánlatot, amely azóta tovább növekedett. Ez az összeg háromszor-négyszer annyi, mint amennyit a térségben a szövetségi kapitányok kapnak, Marco Rossi esetében pedig éppenséggel az ötszöröse.

Piksinek inkább el kellene bujdokolnia!

Piksi kérése, hogy a néhány hónappal ezelőtt kötött szerződésbe kerüljön be az egymillió eurós kártérítési összeg, arra utalhatott, hogy bizonyos mértékig Piksi maga is kételkedett a válogatott teljesítményében.

Ez a feltétel vitákat generált, mivel sokak szerint egy ilyen megállapodás inkább a motiváció és a felelősségvállalás hiányát tükrözi.

A szerződés megosztó hatással volt a szövetségre, az FSS vezetése – beleértve Nedimović alelnököt is – nem értett egyet a szerződés ezen részletével.

Elhangzottak olyan előzetes vélemények is, hogy ha a válogatott nem ér el megfelelő eredményeket, Piksinek önként kellene lemondania a posztról minden kompenzáció nélkül.

Ezzel szemben Piksi szerződése garantálja számára a kártérítést, ami tovább növeli a feszültséget a szövetségen belül, a szerb portálok pedig már azt találgatják, hogy ki lehet Piksi utódja.

Potenciális utódok: német vagy olasz edző?

Belgrádi sajtójelentések szerint a Szerb Labdarúgó Szövetség egyes csoportjai már tervezik, hogy külföldi szakembert kérnek fel a válogatott vezetésére a következő selejtezők során.

Az egyik fő jelölt a német Joachim Löw, aki komoly eredményeket ért el a német válogatottal. Löw 2006 és 2021 között volt a német nemzeti csapat szövetségi kapitánya, és 2014-ben világbajnoki címet szerzett.

Löw tehát komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik, és sikeres pályafutása révén ideális jelölt lehet a szerb válogatott élére.

A német csapattal elért eredményei, különösen a 2014-es világbajnoki cím, valamint az Európa-bajnokságokon elért sikerei alapján nagy bizalmat élvezhetne a szerb szurkolók és a szövetség részéről.

Ha Löw nem fogadná el az ajánlatot, az FSS Andrea Pirlót is felkérheti a posztra.

Pirlo kevesebb edzői tapasztalattal rendelkezik ugyan, mint Löw, játékosként viszont irigylésre méltó karriert futott be, és edzőként is ígéretes eredményeket mutatott fel a Juventus és a török Karagümrük csapatánál.

Pirlo elismertsége és szakmai tudása ugyancsak hozzájárulhatna a szerb válogatott fejlődéséhez.

A szerb válogatott jövője Piksi nélkül

A szerződés körüli viták és az esetleges edzőváltás komoly hatással lehet a szerb válogatott jövőjére.

Egy külföldi szakember kinevezése új perspektívát nyithat a csapat számára, és segíthet elkerülni a belső politikai nyomásokat és befolyásokat, amelyek gyakran megnehezítik a hazai edzők munkáját.

Jelenleg nincs hivatalos megerősítés, de a szerződése körüli viták és a válogatott eredményei alapján nem zárható ki, hogy Piksi távozik a csapat éléről, vagy egymillióval, vagy anélkül.

Az elkövetkező hónapokban kiderül, hogy milyen irányt vesz a szerb válogatott, és hogy Piksi marad-e a csapat élén. A távozásnak, netalán a közös megegyezéssel történő búcsúnak – elég nagy a valószínűsége, miután a szerb elnök is neheztel Piksire, főleg a szlovénokkal játszott döntetlent követően.

Aleksandar Vučić a szerb válogatott kiesését követően úgy fogalmazott, hogy Katar után még “csendben voltak”, és azt mondták, hogy oké, borzasztóan játszottak és vesztettek, de levonják a tanulságokat.

A szerb elnök kifogásolta, hogy a válogatott most az egyik legkönnyebb csoportból sem tudott továbbjutni, és egy náluk értékben sokkal lejjebb rangsorolt csapatot – Szlovéniát – sem tudták legyőzni.

Vučić a szerb szövetségi kapitány számára eléggé vészjóslóan jegyezte meg, hogy ő pontosan tudja, mennyit fektettek a válogatottba, és egyáltalán nem elégedettek azzal, amit cserébe kaptak, ha pedig nem elégedettek, akkor változtatni fognak.

Szerb lapértesülések szerint ráadásul a négy legjobb játékos – Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić, Predrag Rajković és Dušan Tadić azt fontolgatja, hogy mindaddig nem játszik, amíg Dragan Stojković Piksi a szövetségi kapitány. Rajković ezt később cáfolta.

Maradjon-e Rossi a magyar csapat élén?

Ami a magyar válogatottat illeti, a jelek szerint Marco Rossi pozíciója egyelőre megingathatatlan, bár némi visszatetszést váltott ki a “billentyűhuszárokról” megfogalmazott véleménye, de vajon mit gondolnak a BALK olvasói erről?

54
A magyar válogatottnak végül haza kellett térnie a németországi tornáról

Marco Rossinak ezért le kell-e vonnia a következtetéseket?

A másik kérdésünk arra vonatkozik, hogy hol kell változtatni a magyar válogatottban, hogy még jobb eredményt érhessen el?

37
A magyar válogatott teljesítménye hullámzó volt a németországi Európa-bajnokságon

Hol van szükség változtatásra?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava