Connect with us

Horvátország

A NAGY ÁRAMSZÜNET: Apokalipszis a Balkánon, és egy cseh gyermek halála

Mintha nem lenne elég a pokoli hőség, ehhez Horvátországban a szaharai homok is társult, elhomályosítva az eget. A világvége-hangulatot aztán betetézte a nagy balkáni áramszünet, amely Albánia egyes részeit, szinte teljes Montenegrót, Bosznia-Hercegovina egyes részeit és a horvát tengerpartot foglalta magába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A legnagyobb hőség idején ment el az áram, sok üzlet bezárt
A legnagyobb hőség idején ment el az áram, ezért sok üzlet bezárt (A kép illusztráció)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 4.5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Mintha nem lenne elég a pokoli hőség, ehhez Horvátországban a szaharai homok is társult, elhomályosítva az eget. A világvége-hangulatot aztán betetézte a nagy balkáni áramszünet, amely Albánia egyes részeit, szinte teljes Montenegrót, Bosznia-Hercegovina egyes részeit és a horvát tengerpartot foglalta magába, egészen Fiuméig. Szlavónia egyes részein is elment az áram olyan húsz percre, így a határmenti Županján, illetve ennek szomszédságában Cérnán is, ahol a tudósító nyári rezidenciája található.

Nyilatkozott a miniszter is

Dél után, olyan három óra magasságában, nyilatkozott az újdonsült horvát gazdasági miniszter, Ante Šušnjar, és sajtótájékoztatót hívott össze. Elöljáróban biztosította a dalmatákat, hogy nagyon rövid időn belül helyreáll az ellátás és minden helység villamos energiát fog kapni.

– Eddig a szolgálatok nem állapították meg, hogy ez bármilyen meghibásodás lenne Horvátországban, és jelenleg a legtöbb városban helyreállt az áramszolgáltatás

– mondta Šušnjar a Horvát Átviteli Rendszerüzemeltető (Hrvatski operator prijenosnog sustava – HOPS) központjában.

A miniszter elégedettségét fejezte ki a védelmi mechanizmusok hatékonyságával és megdicsérte a szolgálatok gyors és megfelelő reakcióját.

Danko Blažević, a HOPS villamosenergia-rendszer irányítási szektorának igazgatója elmagyarázta, hogy ilyen esetekben a védelmi rendszerek veszik át az irányítást, amelyek a másodperc töredéke alatt reagálnak, és a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák a meghibásodást az érintett területen.

Blažević azt is elmondta, hogy a jelenleg még nem hivatalos értesülések szerint az összeomlást egy Görögország és Albánia közötti távvezeték kiesése okozta, ami magával rántotta a szomszédos országok elektromos hálózatát.

Akár egész Európa is megérezhette volna

Az újságírók kérdésére, hogy fennállt-e a veszélye annak, hogy az incidens átterjed Zágráb környékére, illetve azon túlra, Blažević azt mondta, hogy ez elméletileg egész Európát érinthette volna.

Kifejtette, hogy a kontinentális Európa teljes villamosenergia-rendszere össze van kapcsolva, és ennek az a hátránya, hogy az ilyen zavarok átlépnek az egyik ország rendszeréből a másik ország rendszerébe.

Blažević ugyanakkor kijelentette, hogy úgynevezett szakértői bizottságokat fognak létrehozni az események európai szintű kivizsgálására, és a becsült vizsgálati idő hat hónap.

Bár ma már a hőhullám csúcsát jelentették be, Blažević elmondta, hogy a horvát villamosenergia-rendszer szempontjából nem lehet különösen magas villamosenergia-fogyasztásról beszélni.

– Tavaly megdöntöttük a nyári fogyasztás rekordját, ma messze voltunk ettől a rekordtól

– jelentette ki a horvát villamosenergia-rendszer irányítási szektorának igazgatója.

Elmondása szerint nem fordulhat elő, hogy Dalmácia egyes részei nem kapnak elegendő áramot, és nem hiszi, hogy az ilyen zavarok a közeljövőben megismétlődhetnek.

Az elektromos hálózat mai meghibásodása három országon keresztül történt – először Montenegróból indult, majd az áramkimaradás Bosznia-Hercegovinát, majd Horvátország egy részét – egész Dalmáciát érintette.

Máris megjelentek a karikatúrák az interneten,  az egyik ilyen szerint a villamosszékben ülő férfi utolsó kívánságként azt kéri, hogy a montenegrói energetikai rendszerre kapcsolják

Máris megjelentek a karikatúrák az interneten, az egyik ilyen szerint a villamosszékben ülő férfi utolsó kívánságként azt kéri, hogy a montenegrói energetikai rendszerre kapcsolják

A HEP (Hrvatska elektroprivreda – Horvát Villanygazdaság) arról számolt be, hogy a villamosenergia-ellátás nemzetközi megszakításával kapcsolatos problémák enyhítése érdekében minden termelési kapacitását teljes mértékben működésbe hozott. Ezzel megteremtette annak előfeltételeit, hogy a lehető legrövidebb időn belül biztosítsa a polgárok villamosenergia-ellátását.

Az áramszünet miatt elviselhetetlen forgalmi dugók voltak a városok útjain, a közlekedési lámpák nem működtek, és a plusz 40 fokos külső hőmérséklet miatt, egyes helyeken a lakásokban akár tíz fokkal magasabb hőmérsékletet is mértek.

Bizarr szerencsétlenség, egy gyermek halálát lelte

A nap másik témája egy bizarr szerencsétlenség volt. Még nem teljesen tisztázott körülmények között egy cseh család kocsija meghibásodott, a 9 éves kisfiú pedig unalmában egy beélesített robbanószerkezettel játszott.

A robbanás következtében a gyermek szörnyet halt, az édesanyja és testvére repeszek által keletkezett sérülésekkel került kórházba.

Vajon ki a felelős? A horvátok nem tiltották, csak nem tanácsolták a belépést egy olyan területen, amely harctér volt a kilencvenes években

Vajon ki a felelős? A horvátok nem tiltották, csak nem tanácsolták a belépést egy olyan területre, amely valamikor a Jugoszláv Néphadsereg egyik kiképzőközpontja volt

Jelenleg a történet két változata forog a médiában. Az egyik a cseh változat, amely szerint a gyermek az út menti bokrok között találta a puskagránátot, a horvát változat szerint a turisták fotó-szafarira indultak a Knin melletti katonai gyakorlótéren.

Az angol és horvát nyelvű táblák ugyan figyelmeztettek a veszélyre, de úgy tűnik, ez nem volt elegendő, a csehek mélyen bemerészkedtek a gyakorlótérre, fényképezkedtek egy kimustrált tank mellett, ahol kilőtt töltényhüvelyeket gyűjtögettek.

Egy meg nem nevezett rendőrségi szakértő szerint a gyerek egy 40 milliméteres páncéltörő gránáttal játszadozott, és ennek robbanása okozta halálát.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 4.5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava