Connect with us

Szerbia

Lehet-e Nišből ellenzéki város?

Úgy tűnik, hiába egyre egyértelműbb az ellenzék győzelme a niši önkormányzati választásokon, a Szerb Haladó Párt annál inkább próbálja kétségbe vonni a legnagyobb dél-szerbiai város lakóinak akaratát. Egyelőre úgy tűnik Nišre nincs megoldásuk a haladóknak, már csak az a kérdés, hogy a színjátékot meddig tűrik a helyiek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Dr. Dragan Milić és csapata az egyik megismételt választásokat követően, ezúttal is ellenzéki győzelem született
Dr. Dragan Milić és csapata az egyik megismételt választásokat követően, a kérdés, hogy a sikerük-e kicsavarni a hatalmat az ahhoz görcsösen ragaszkodók haladók kezéből Nišben (Forrás: X platform, Dr. Dragan Milić)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Úgy tűnik, hiába egyre egyértelműbb az ellenzék győzelme a niši önkormányzati választásokon, a Szerb Haladó Párt annál inkább próbálja kétségbe vonni a legnagyobb dél-szerbiai város lakóinak akaratát. Miután június 2-án a Dr. Dragan Milić vezette ellenzéki polgári csoport és a kormánypárt is győzelmet hirdetett, június 16-án két helyi közösségben mégis megismételték a választásokat, ráadásul az ellenzék megint jobban szerepelt. Hétfőn aztán kiderült, még egy niši községben kell újra az urnák elé járulniuk a választóknak.

Ellopták-e az ellenzéki győzelmet?

A Városi Választási Bizottság először közölte, hogy összesen 30 mandátumot szerzett a Nišben aktív négy ellenzéki lista, ebből a Dr. Dragan Milić vezette polgári csoporté 16 mandátum, a Ništ választjuk 10, az Indulj-változtass mozgalom kettő, a Remény Nišért pedig szintén két helyhez jutott a 61 tagú városi közgyűlésben.

Ehhez képest a Szerb Haladó Párt szintén 30 mandátumot szerzett, ami nem elég a helyi hatalom felállításához, ezért bejelentették, hogy a helyi Orosz Párttal lépnének koalícióra, és ezzel meg is tudják alakítani a helyi parlamentet.

Az ellenzék ekkor lázadt fel, a választási bizottság első körben ugyanis arról nyilatkozott, hogy a Szerb Haladó Pártnak 29 mandátuma lesz az önkormányzatban, ez is volt az első elfogadott előzetes eredmény. Ezt követően 36 óvást nyújtottak be a választási anyagra, amiből 29-et visszautasítottak, arra hivatkozva, nem érthetőek vagy alaptalanok.

Két helyen megismételték a választásokat

Június 16-án végül két helyi közösségben, Niš Medijana községében megismételték a választásokat. A részvételi arány valamivel alacsonyabb volt, 40 százalék körül alakult.

Az eredmények értelmében az Összefogás Nišért ellenzéki tömörülés a szavazatok 36,2 százalékát kapta, aminek köszönhetően ebben a községben még egy mandátumhoz jutott, vagyis itt az ellenzéknek 16, az eddig hatalmon lévő Szerb Haladó Pártnak pedig 11 mandátuma van.

A június 2-i választásokat követően Dr. Dragan Milić azt mondta, hősies lenne a Szerb Haladó Párttól, ha beismerné, hogy elveszítették Ništ. Akkor is a Medijana nevű községet említette, ahol a polgárok nyíltan kimondták: új embereket szeretnének a város élén látni, hiszen kézzel fogható a szavazatkülönbség, az ellenzék ugyanis 6.000-el több voksot kapott.

Az ellenzék azóta is azt követeli, ismerjék el azt az eredményt, amit június 3-án hajnali öt órakor közzétettek, s amelynek értelmében az ellenzék nyert a választásokon. Ez a valódi és valós eredmény, nem pedig az, amit később a fantomszavazatok hozzáadásával kreáltak, állítja az ellenzék.

A tüntetés szóba sem jöhet

Dr. Milić annak kapcsán, hogy az ellenzék kapta a több szavazatot, azt mondta, hisz abban, hogy a hatalom előbb, vagy útóbb elismerni, hogy veszített.

Kiemelte viszont, amennyiben ez nem történik meg, akkor sem a tüntetés, az utcára vonulás a megoldás.

Nem szeretném, ha egyetlen niši fej, ha egyetlen niši ablak, kirakat is betörne

– fogalmazott a kardiológus szakorvos. Szavai szerint nem a rendszerrel van a baj, hanem az egyénekkel, akik kisajátították az intézményeket. Kiemelte, a nišieknek elegük van abból, hogy más gondolkodjon helyettük, és más döntsön a sorsukról.

A haladók újabb választásokkal fenyegetőznek

Azt követően, hogy az ellenzék jobban szerepelt a megismételt választásokon is, Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti képviselője azt mondta, hogy a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció javított az eredményein, és ezért az ellenzéket csúnya vereség várja a megismétlésre kerülő helyhatósági választásokon.

Van hova süllyedni!

Van hova süllyedni! A szerb elnök kedvenc lapja “a romlott ellenzék piszkos terveiről ír”, az ellenzéki szívsebészt pedig CIA-doktornak nevezi

A Szerb Haladó Párt képviselője Dr. Milićnek üzent a közösségi oldalán, feltéve a kérdést, ha már győztek, miért nem együtt, koalícióban vesznek részt a következő választásokon, és mintegy bejelentette, hogy miután a Felsőbíróság jóváhagyja az ellenzék óvásait, akár két helyen is megismételjék a választásokat.

Június 17-én, hétfőn a niši városi választási bizottság bejelentette, hogy a niši Vöröskereszt községben is megismétlik a voksolást, méghozzá június 23-án. Az okokat azonban, hogy erre itt miért van szükség, nem részletezték.

Egyelőre úgy tűnik Nišre nincs megoldásuk a haladóknak, már csak az a kérdés, hogy a színjátékot meddig tűrik a helyiek.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava