Connect with us

Horvátország

SIKER: Piros kockás világ Berlinben, fehér hajók az Adrián, plusz egy bálna

Berlinben, a spanyol-horvát meccsre 100 ezer horvát szurkolót várnak. A szerencsések bejutnak a stadionba, a kevésbé szerencsések viszont a stadionon kívül szurkolnak majd, de ott lesznek, piros-fehér kockákba öltöztetve a német fővárost. Ezzel párhuzamosan a honleányok már nekivetkőztek az Instagramon, az elmaradhatatlan KnollDoll már egy hete parádézik fel és alá az Alexanderplatzon és egyébütt.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ivana Knöll most nem az Adrián van, Berlinben tűnt fel ugyanis, ahol a horvát válogatott az első mérkőzését játssza
Ivana Knöll - akinek három millió követője van az Instagramon - Berlinben tűnt fel, ahol a horvát válogatott az első mérkőzését játssza (Forrás: Ivana Knöll, Instagram)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Amint ezt már nemegyszer említettem, a horvátok szép csendesen egy csomó pénzt keresnek anélkül, hogy bárki is komolyan venné őket. Az egy nagyobb kínai városnegyeddel felérő, 3,8 millió fő lakossággal bíró ország még magyar szemmel is kicsinykének számít, de ez nem gátolja meg őket abban, hogy meglepő eredményeket mutassanak fel, lett légyen szó a sportról, tudományról vagy gazdaságról.

Piros kockás világ Berlinben

Berlinben, a spanyol-horvát meccsre 100 ezer horvát szurkolót várnak. A szerencsések bejutnak a stadionba, a kevésbé szerencsések viszont a stadionon kívül szurkolnak majd, de ott lesznek, piros-fehér kockákba öltöztetve a német fővárost.

Ezzel párhuzamosan a honleányok már nekivetkőztek az Instagramon, az elmaradhatatlan KnollDoll már egy hete parádézik fel és alá az Alexanderplatzon és egyébütt.

Ha véletlenül a horvátok győznek, az egész ország “el fogja dobni az eszét”, ha veszítenek, szidják majd a bírót és sörbe fojtják a bánatukat, annak reményében, hogy az olaszokon verik le a frusztrációt.

Amíg a válogatott kint van az EB-én, Horvátországra nem kell számítani, nem lesz semmi történés, csak foci, foci, foci. Rá sem merek gondolni, mi lenne abban az esetben, ha továbbjutnak a csoportból és sikeresen veszik a kanyart a nyolcaddöntőben. De ezzel majd akkor törődünk, amikor időszerű lesz.

Nautikai nagyhatalom az Adrián

Ami a sunyi pénzkeresést illeti, kevesen tudják, hogy Horvátország a nautikai turizmus tekintetében világszinten nagyhatalom.

Jelenleg Horvátország a világ teljes charterpiacának mintegy 40 százalékát tudhatja magáénak, ugyanakkor világszinten kiemelkedik az egyik legnagyobb, 5000 hajót számláló charterflotta tulajdonosaként.

Az Adrián való vitorlázás népszerűségéhez nagyban hozzájárulnak a természeti adottságok: az egyedülálló, tagolt tengerpart, a több mint ezer varázslatos sziget, a tiszta tenger és érintetlen természet.

Ha ehhez hozzácsapjuk a horvát tengerpart gazdag kulturális és történelmi örökségét, a gasztronómiát, a sportolási és szórakozási lehetőségeket, érthetővé válik az ország vonzóereje. Persze a siker nem hullott az égből, 40 év kemény munkája van a sikersztori mögött.

A legnagyobb jacht-biznisszel foglalkozó cég, az ACI (Adriatic Croatia International Club), a Földközi-tenger vezető ereje 22 jachtkikötővel

A legnagyobb jacht-biznisszel foglalkozó cég, az ACI (Adriatic Croatia International Club), a Földközi-tenger vezető ereje 22 jachtkikötővel (Forrás: Instagram: Adriatic Croatia International Club)

A legnagyobb jacht-biznisszel foglalkozó cég, az ACI (Adriatic Croatia International Club), a Földközi-tenger vezető ereje 22 jachtkikötővel.

Ugyancsak az ACI egyike a ritka horvát cégeknek, amely 4 ISO szabvány szerint tanúsított: ISO 9001 a minőség, ISO 14001 a környezetvédelem, ISO 50001 az energiahatékonyság és az ISO 27001: 2013 információbiztonsági irányítási rendszer nemzetközi szabványa szerint.

Kanadai barátaim szerint, akik már több mint egy évtizede töltenek egy félévet az Adrián hajózva, évről évre nagyobb a tömegnyomor, de még mindig meg lehet találni a csendes, szélvédett öblöt, ahol az ember horgonyt vethet, anélkül, hogy különböző nációjú vidám társaságok üvöltözését kelljen hallgatniuk.

Šibenik város macskái

A szárazföldön is igyekeznek hülyíteni a turistákat. Így Šibenik város központjában négy „kommunális macska” tanyázik. Hogy ne legyenek éhesek és szomjasak, illetve hogy rendszeresen látogassák az állatorvosi rendelőt, és minden másról, ami egy macskának fontos lehet, a belváros lakosai és a városi szolgálatok gondoskodnak.

A cicáknak szép házikói vannak (cicavillák?) a tulajdonosok neveivel ellátva, és mindenki eteti, cirógatja őket. Például, Krešo háza, a színház közelében, a šibeniki adóhatóság épülete előtt áll.

Krešo mester először egy kartondobozban aludt, majd a Šibenik Paws, a helyi állatvédő egyesületnek köszönhetően egy szép faházat kapott.

Az adóhatóság munkatársai szerint, akik tulajdonképpen gondoskodnak a macskáról, kedvencük nincs túlzottan megilletődve az új lakóhelyétől, mintha a kartondobozt jobban kedvelte volna, de mindettől függetlenül rendszeresen látogatja a táljait, amelyekben víz illetve kaja várja reggel és délután.

Mile, a Hendricks Bar macskája

Mile, a Hendricks Bar macskája (Forrás: Djole dog)

A Hendricks Bar macskája Mile névre hallgat, és szintén deluxe-macskaházat tudhat magáénak, míg Brigitte és Uli vendégháza a Luka virágüzlet mellett található. A közeli boltosok, iparosok készségesen hozzájárulnak eltartásukhoz, de igazából egy Sandra nevű hölgy gondoskodik róluk.

Télen vagy viharos idő esetén befogadják őket a közeli üzletekbe, vagy a bérlőkkel egyetértésben a környező épületek és lakások folyosóin alszanak. Ha ez a macskasztori sem volt elegendő, eláruljuk, hogy Mljet sziget közelében bálnát láttak, amelynek a fotóját mellékeljük.

A fotót a Mljet nemzeti Park tette közzé a Facebookon, és mindenkit arra kért - nyilván a vitorlázókat is - hogy ne közelítsék meg hajóikkal, nyilván ezt a halacskát nem lehet megcirógatni, mint a sibeniki cicákat

A fotót a Mljet Nemzeti Park tette közzé a Facebook, és mindenkit arra kért – nyilván a vitorlázókat is – hogy ne közelítsék meg hajóikkal, nyilván ezt a halacskát nem lehet megcirógatni, mint a šibeniki cicákat

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava