Connect with us

Szerb Köztársaság

Orosz konzulátus nyílt Banja Lukában, Szergej Lavrov videolinken üzent

Dodik szerint a Nyugat, különösen Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, összeesküvést szőttek a szerb nép ellen, és hangsúlyozta, hogy a Republika Srpska csakis a daytoni szerződés eredeti alapjain maradhat Bosznia-Hercegovinában, és sehogy másképp. Szerinte az orosz konzulátus megnyitása újabb lépés az Oroszország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti stratégiai partnerség megerősítése felé

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Megnyílt az orosz konzulátus Banja Lukában
Megnyílt az orosz konzulátus Banja Lukában (Forrás: X platform, Milorad Dodik)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ünnepélyes keretek között megnyitották az Orosz Föderáció nagykövetségének új irodáját, vagyis konzulátusát Bosznia-Hercegovinában, a boszniai Szerb Köztársaság közigazgatási központjában, Banja Lukában. Az eseményen részt vett Igor Kalabuhov, az Orosz Föderáció nagykövete és Milorad Dodik, a Republika Srpska elnöke. A megnyitó ceremónián először a hat méter magas árbócra felvonták az Orosz Föderáció zászlaját, és elhangzott az orosz himnusz is.

A Nyugat “összeesküdött a szerb nép ellen”

Az ünnepségen beszédet mondott Kalabuhov nagykövet, Dodik elnök, valamint videólinken keresztül Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere is. Kalabuhov kiemelte, hogy az iroda megnyitása különleges esemény Oroszország számára, és hogy ez a nap hosszú várakozás után jött el.

Az orosz nagykövet hangsúlyozta, hogy az új iroda minden polgár előtt nyitva áll, vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül, és külön köszönetet mondott Dodik elnöknek a támogatásért és az együttműködésért.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a videóhíváson keresztül történelmi pillanatnak nevezte az iroda megnyitását, és hangsúlyozta, hogy az új diplomáciai képviselet különös jelentőséggel bír a nemzetközi folyamatokban való részvétel szempontjából.

Külön köszönetet mondott Dodiknak az iroda megnyitására tett kezdeményezéséért, és kiemelte, hogy a Banja Lukában folyamatban lévő orosz-szerb templom építésére nagy figyelmet fordítanak.

Dodik elnök az ünnepségen kijelentette, hogy az Orosz Föderációt a Republika Srpska partnerének és politikai szövetségesének tekinti.

Dodik hangsúlyozta, hogy az új iroda megnyitását érzelmi töltettel élik meg, és kiemelte, hogy a Republika Srpska nem engedélyezte az Oroszország elleni szankciók bevezetését, mivel Oroszország az egyetlen ország, amely nem módosította a Daytoni Egyezményt.

Dodik szerint a Nyugat, különösen Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, összeesküvést szőtt a szerb nép ellen, és hangsúlyozta, hogy a Republika Srpska csak a Daytoni Egyezmény eredeti alapjain belül maradhat Bosznia-Hercegovinában, és sehogy másképp.

Az új orosz diplomáciai képviselet megnyitása egy újabb lépés az Oroszország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti stratégiai partnerség megerősítése felé, és az együttműködés további fejlesztésére irányuló törekvések megvalósítását szolgálja.

Konzulátusok Banja Lukában

A megnyitó ünnepség után a résztvevők, köztük a Szerb Köztársaság kormányának miniszterei, a parlament képviselői és más magas rangú tisztviselők, hivatalos fogadáson vettek részt a “Bosna” szállodában.

Az esemény házigazdája Kalabuhov nagykövet volt, miután a konzulátus megnyitását, illetve az azt követő fogadást egybekötötték az Orosz Föderáció nemzeti ünnepével, az Oroszország Napjával, amelyet holnap tartanak.

Igor Kalabuhov orosz nagykövet és Milorad Dodik boszniai szerb elnök leleplezte a konzulátus réztábláját

Igor Kalabuhov orosz nagykövet és Milorad Dodik boszniai szerb elnök leleplezte a konzulátus réztábláját

Banja Lukában jelenleg hat-hét külföldi képviselet működik. Ezek közé tartoznak Horvátország, Szerbia, Magyarország, Törökország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok konzulátusai.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kirendeltséget tart fenn Banja Lukában, Törökországnak, Horvátországnak és Szerbiának főkonzulátusa van a boszniai szerb közigazgatási központban, Magyarországot tiszteletbeli konzul képviseli.

A felsorolásból kimaradt, a szlovén konzuláris iroda, amelyre viszont történik utalás a szlovén kormány honlapján.

Az újonnan megnyílt orosz nagykövetségi iroda mellett ezek a konzulátusok szolgálnak a különböző országok érdekeinek képviseletére a városban, illetve a boszniai Szerb Köztársaságban.

Bosznia tele van orosz diplomatákkal

Az Ukrajna elleni inváziót követően számos európai ország döntött az orosz diplomaták kiutasítása mellett. A BALK-on korábban már beszámoltunk arról, hogy ezeknek a diplomatáknak egy részét az oroszok Szerbiában helyezték el, de jutott belőlük szép számmal Bosznia-Hercegovinába is, előfordulhat, hogy közülük most néhányan Banja Lukában landolnak.

A Detektor oknyomozó portál nemrégiben számolt be Ilija Szerovnak, az orosz nagykövetség sajtóattaséjának esetéről, akit Észak-Macedónia 2022 áprilisában utasított ki öt további társával együtt.

Szerovot Szkopjéban a nyugati szankciókkal terhelt “Éjszaka farkasai” nevű motorosklub búcsúztatta, amely közel áll, illetve közel motorozik Vlagyimir Putyinhoz, a távozó diplomatát a farkasok díszkísérete követte Észak-Macedónián keresztül, Lenin Jovanovszki főfarkas vezetésével.

Lenin Jovanovszki együtt motorozott Putyinnal

Lenin Jovanovszki együtt motorozott Putyinnal (Forrás: Detektor)

Egy évvel később, 2023 májusában Szerov Bosznia-Hercegovinában tűnt fel, ahol a szarajevói városházán tartott ünnepi koncerten jelent meg, hivatalosan is akkreditálva a boszniai diplomáciai listán.

A boszniai portál szerint Szerov nem az egyetlen orosz diplomata, akit európai országok kiutasítottak, majd Bosznia-Hercegovinában helyezkedett el.

Egy másik példa Anton Szokolov, aki korábban Horvátországban szolgált. Zágráb 2022 áprilisában 18 orosz diplomatát, köztük Szokolovot is, kiutasította kémkedés vádjával. Szokolov később Boszniában bukkant fel, ahol felesége közösségi média bejegyzései alapján nyomon követhető volt.

Anton Szokolov 2023 májusától szerepel a bosznia-hercegovinai külügyminisztérium diplomáciai listáján, ahol az első titkári poszton tüntették fel. Új mandátuma alatt Szokolov számos hivatalos eseményen vett részt, erősítve az orosz jelenlétet a térségben.

Bosznia-Hercegovina egyre inkább olyan országgá válik, amely menedéket nyújt a más országok által nemkívánatosnak ítélt orosz diplomatáknak. Ez a jelenség súlyos biztonsági kihívások elé állítja az országot. Sead Turčalo, a Szarajevói Politikai Tudományok Karának dékánja szerint ez a helyzet a biztonsági rendszer gyengeségét tükrözi.

Vladislav Davidzon, a posztszovjet történelem szakértője ugyanakkor úgy véli, hogy az orosz hírszerző szolgálatok továbbra is mélyen beágyazódva működnek a Balkánon, miután az uniós szigorítások miatt a perifériás országokba helyezték át tevékenységüket.

Orosz befolyás a posztjugoszláv térségben

Bosznia-Hercegovinában az orosz diplomáciai misszió tovább növekszik, többek között az új konzulátus megnyitásával is Banja Lukában.

Emellett – mint ahogy erről már fentebb szó volt – egy nagy orosz templom építése is folyamatban van, amely a térség egyik legnagyobb vallási központja lesz.

Davidzon szerint Oroszország hosszú távú célja, hogy fenntartsa befolyását a posztjugoszláv térség azon részein, amelyek nem integrálódtak az EU-ba és a NATO-ba, és megakadályozza, hogy ezek az országok euroatlanti irányba mozduljanak el.

A Detektor nyomozása szerint az orosz diplomaták Bosznia-Hercegovinában való túlzott jelenléte komoly aggodalmat kelt a nemzetközi közösség és a helyi hatóságok körében egyaránt, mivel potenciális biztonsági kockázatot jelent.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava