Connect with us

Szerbia

Sajkacsás Konfuciusz őrködik a kínai-szerb testvériség felett egy vajdasági faluban
4.5 (2)

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi is az a sajkacsa! A “šajkača” – ízlelgessük a szót! – szerb nemzeti kalap vagy sapka. A “szerb provanszban” hagyományosan férfiak viselték, illetve viselik még néha ma is, nevét a šajkaši néven ismert szerb folyami csapatokról kapta. A 20. század eleje óta népszerű nemzeti szimbólum Szerbiában, jellemzően fekete, szürke vagy zöld színű, és általában puha, házi szövetből készül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Konfuciusz: A nemes ember előbb saját magát teszi tökéletessé, aztán másokat
Konfuciusz: A nemes ember előbb saját magát teszi tökéletessé, aztán másokat (Forrás: Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 4.5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Azt hittük nem ér minket nagyobb meglepetés annál, mint hogy “Buddha, a megvilágosodott” kap szobrot egy bácskai faluban, egészen pontosan Kiskéren (szerbül Бачко Добро Поље / Bačko Dobro Polje, németül Kleinker), miután Szerbiában egyre több politikus jut a megvilágosodott, vagy éppen besötétedett állapotba. Szerbia viszont tényleg a határtalan meglepetések országa, így mostanra kijelenthetjük, mit nekünk Rocky Begaszentgyörgyön, amikor van egy sajkacsás, tulajdonképpen “bosnyák” Konficiuszunk Kiskéren. Egész (katasztrófa)turizmust lehetne erre rászervezni, ha nem éreznék maguk a helyiek is, hogy itt nincs minden teljesen rendben, s inkább furcsa ez, mint értékes. Habár Konfuciusz tanait és bölcsességeit olvasgatva levonható a következtetés: lenne mit tanulniuk a politikusoknak az ókori kínai bölcstől.

Miért épp Kiskér, és miért nem Buddha?

Az első hírek év elején arról szóltak, hogy Buddha szobrot avatnak a faluban, s nem más tesz ilyet, mint Kína belgrádi nagykövetsége, végül azonban kiderült, a műanyag csomagolás alatt nem Buddha, hanem Konfuciusz bújt meg, de ez szerb szempontból majdnem, hogy madár-madár.


Konfuciusz egyik bölcselete

Az uralkodó erénye olyan, mint a szél; az alattvalók erénye olyan, mint a fű. Ahogyan a szél fúj, a fű úgy hajlik.


Február környékén került ki a szobor a nagy talapzatra, amelyen szerbül és kínaiul is szerepelt a szöveg: a kínai nagykövetség szigorú védelme alatt, utóbb viszont kiderült, hogy a nagykövetségnek semmi köze az egészhez.

A helyieknek fogalmuk sem volt kiről van szó, melyik valóságsóból szabadult az illető, és miért éppen az ő településükre kerül a szobor, februárban pedig még építési engedélye sem volt a szoborállításhoz senkinek, legalábbis a verbászi illetékesek ezt nyilatkozták akkor az Autonómia portálnak.

Kiskéren egyébként keresztül halad a Belgrádot Budapesttel összekötő gyorsvasút, vagyis a Verbászra vezető főút mellett fut a vonat is majd. A településnek 3500 lakosa van, mintegy negyven kínai él itt a helyiek szerint. Teljesen beilleszkedtek, rendszeresen fizetik az adókat és illetékeket, holott ez még a helyi, szerbiai lakosokra sem mondható el minden esetben.

Hálából emelték a szobrot, állítólag helyi fiatalok

Aztán végül, igaz, a sajtó jelenléte és nagy csinnadratta nélkül, de leleplezték Konfuciusz szobrát, és mint az N1 riportere május közepén kiderítette, hogy a “remekművet” nem más, mint az Ősi Kína (Drevna Kina) nevű egyesület emeltette.

Az egyesületet 2023 februárjában jegyezték be helyben, vagyis Kiskéren. Akkor azonban, amikor a szobor a talapzatára került, éppen egy gyorsétkezde volt a mögötte lévő épületben, de mire lebontották róla a csomagolást, az egyesület székhelyét a gyorsétkezde helyére tette át, vagyis a település központjába, így most a sajkacsás bölcs az egyesület székhelye előtt áll.

Becsomagolva Buddha, kicsomagolva Konfuciusz

Becsomagolva Buddha, kicsomagolva Konfuciusz (Forrás: Screenshot)

Egy Darko Krčmar nevű politológus (ha magyarítanánk a nevét, akkor Sötét vagy Hős Korcsmáros) a szerbiai N1-nek azt mondta, kezdetben vita is volt arról, hogy montenegrói vagy bosnyák sapka kerüljön-e Konfuciusz fejére, de végül kompromisszumos megoldás született, sajkacsa lett a dal vége.

A sajkacsa egyébként valódi, vagyis szövetből készült és utólag erősítették a szobor fejére, mert itt általában erősen fúj a szél és könnyen lekapná a bölcs kobakról.

A politológus hozzátette, hogy a helyieknek egyébként is nagyon szarkasztikus humoruk van, viszont sokat töprengtek azon, hogy miként fejezzék ki a hálájukat a kínaiaknak, akik mindig Szerbia mellett álltak, s most is rendes szomszédok módjára viselkednek Kiskéren, ahol még adót is fizetnek, hát emeltek a tiszteletükre egy szobrot.

Matija Bosančić, az Ősi Kína Egyesület képviselője – aki több győzelemmel rendelkező MMA-harcos Szerbiában – úgy nyilatkozott az N1-nek, hogy a szobor emelésével szerették volna még szorosabbra fűzni a kapcsolatot a szerbek és a kínaiak között.

Konfuciuszt azért választották, mert az egyik legnagyobb kínai filozófus. A helyi fiatalember kitért arra is, hogy ezzel kicsit életet lehelnek a faluba, hogy arrafelé ne csak a sík alföld legyen, hanem valami emelkedjen is ki a földből, amiről ők is nevezetessé válnak.

Az MMA-harcos szerint a szobrot egyébként a szarajevói Művészeti Akadémia hallgatói készítették, a fiatalok pedig saját zsebből fizették a költségeket, így valamelyest “bosnyák Konfuciusz” áll az egykor lótenyésztéséről híres német lakosságú falu központjában, hogy általa a szerbek tisztelegjenek a kínaiak előtt.

A németeket a második világháborút követően deportálták a faluból, helyükbe montenegróiakat és szerbeket telepítettek.

A helyiek nincsenek elragadtatva

A helyi közösségben érdeklődve, az ott dolgozó hölgy a BALK-nak azonnal elmondta, hogy nem Buddha, hanem Konfuciusz kapott szobrot, de minden további kommentárt és információt megtartott magának, és arra kért bennünket, hogy próbálkozzunk másnál, mert neki ehhez az egészhez semmi köze, talán kicsit kényelmetlenül is érzi magát miatta.

A helyiek nincsenek ennyire elragadtatva. Azt mondják, hat szobra van a falunak, ez már tényleg túlzás, miközben egyre többen mennek el a településről, munka nincs, szennyvízcsatorna nincs, aztán valamivel el kell vonni a figyelmet az “általános rosszlétről”, ha már az egyszerű ember gondjai süket fülekre találnak.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 4.5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia18 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékMiért épp Kiskér, és miért nem Buddha?Hálából emelték a szobrot, állítólag helyi fiatalokA helyiek nincsenek elragadtatva A csillagok segítségével értékeld...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava