Connect with us

Horvátország

Az új horvát kormány tizennyolc minisztere közül négy születésénél fogva „külföldi”

Az új horvát kormány három minisztere Boszniában született, az egyik miniszterelnök-helyettes viszont a születésénél fogva egészen annyira “külföldi”, hogy a szerbiai fővárosban, Belgrádban mert világra jönni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Négy "külföldi" születésű horvát politikus
Négy "külföldi" születésű horvát politikus, persze a születésük pillanatában az közel sem volt külföld, ahol világra jöttek (Képek forrása: horvát kormány)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az új horvát kormány három minisztere Boszniában született, az egyik miniszterelnök-helyettes viszont a születésénél fogva egészen annyira “külföldi”, hogy a szerbiai fővárosban, Belgrádban mert világra jönni. Erre a bosnyák Politički.ba hívta fel a figyelmet. A boszniai származásnak az érdekességen túl azért van némi jelentősége, mert a születését senki sem szokta letagadni, miután arról nemigen tehet, politikai szempontból viszont valamelyest fontos lehet a boszniai származás, mert a bosznia-hercegovinai horvátok miatt Horvátország erősen kampányol a szomszédos ország EU-tagságáért, amiben az említett miniszterek érzelmileg némileg angazsáltabbak lehetnek.

A gonosz miniszterelnök “külföldi” helyettese

A Belgrádban született “külföldi” Josip Dabro, a horvát miniszterelnök egyik helyettese, aki a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tárcát vezeti az erősen jobboldali Hazafias Mozgalom (Domovinski pokret) tagjaként.

Dabro “valami oknál fogva” Belgrádban született, később pedig megfordult a boszniai Travnikban és Zágrábban is, de az akkori Jugoszláviában ennek nem volt különösebb jelentősége, az emberek ugyanis szabadon mozogtak ide-oda, amíg a nacionalizmus nem váltotta fel a szocializmust vezér ideológiaként.

Ennél sokkal fontosabb, amit a zágrábi Nova TV internetes portálja, a Dnevnik.hr kotort elő, a csatorna ugyanis emlékeztetett arra, hogy Dabro március végén még Facebook-profilján arról számolt be, hogy a Hazafias Mozgalom büntetőeljárást kezdeményezett Andrej Plenković ellen, mert úgy vélték, hogy a miniszterelnök elősegíti az illegális migrációt Horvátországban.

–A magunk részéről mindent megteszünk, és a következő napokban még inkább azon leszünk, hogy minden szükséges intézkedést megtegyünk, és véget vessünk annak a gonoszságnak, amit Plenković és segítői szítanak és hajtanak végre az összes horvát állampolgár kárára

– írta Dabro néhány hónappal ezelőtt, most viszont egészen annyira a gonoszkodó miniszterelnök segítője lett, hogy a helyettesévé lépett elő.

Megpróbálkozik vele

De nem csak előlépett, hanem a Facebookon azt is közölte, hogy megtiszteltetés és büszkeség számára, hogy a horvát kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot tölthet be, és ígéretet tett arra, hogy politikai karrierje következő állomásaként folytatja az odaadó munkát a horvát állam javára!

Hajrá, mondhatnánk! Erre is vonatkozhat zágrábi munkatársunk egyik megjegyzése, miszerint “a politika már ilyen, ha nincs gyomra hozzá az embernek, akkor inkább ne is kísérletezzen vele”.

Boszniai születésű miniszterek

A fent említett Politički.ba tehát számba vette, ezzel kezdtük, hogy a horvát miniszterek közül kik is születtek Bosznia-Hercegovinában, az egyik közülük a hádézés (Horvát Demokratikus Közösség), régi-új külügyminiszter, Gordan Grlić Radman, aki a Tomislavgrad melletti Prisoje faluban született.

“Külföldi horvátként” és diplomataként talán ő tehet a legtöbbet azért, hogy Bosznia-Hercegovina kedvező elbírálásban részesüljön az Európai Unióban, de a csatlakozás kérdésében valószínűleg nem az ő szava lesz a döntő, hanem inkább az, hogy mire mennek egymással a bosznia-hercegovinai nemzetek.

Grlić Radman sokat tartózkodott külföldön, és elmondása szerint az “országalapító” Franjo Tuđman horvát elnök hívta haza, miután 1989. április 21-én a barátaival előadást szervezett Tuđman elnöknek, aki nem sokkal később, 1989 júniusában megalapította a Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ).

Grlić Radman a miniszterelnök szűkebb köréhez tartozik, onnan ismerik egymást, hogy mindketten a horvát külügynél szolgáltak, és együtt dolgoztak.

Előző kinevezése alkalmával a régi-új külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy kitűnő az együttműködés közte és Andrej Plenković miniszterelnök között, mert Horvátország ugyan “relatívan véve kis ország”, viszont “nagy legitim célokkal” rendelkezik, ezért össze kell tartaniuk, főleg amikor azokról a nemzeti kérdésekről van szó, amelyek egybeesnek az Európai Unió érdekeivel.

Két boszniai születésű horvát miniszter maradt még, mindketten Mostarból származnak. Az egyik Ante Šušnjar gazdasági miniszter, aki a Hazafias Mozgalom tagja, ennél fogva új fiú a zágrábi kormányban, miután a HDZ koalíciót hozott létre önmagával, vagyis a párt szakadár “szélsőjobbos” szárnyával.

Šušnjarral kapcsolatban a zágrábi Index egyelőre eléggé erőtlenül kezdte feszegetni az összeférhetetlenség kérdését, miután az új gazdasági miniszter testvére a vukovári gázkirályként is emlegetett Pavao Vujnovac cégének boszniai igazgatója volt. Šušnjar erre úgy válaszolt, hogy ha a testvére esetleg orvosként dolgozott volna egy állami kórházban, akkor az lenne a baj.

Az Index által említett gázos történetről azonban ne feledkezzünk meg teljesen, ez még netalán idézhet elő váratlan fordulatot, bár az is lehet, hogy ilyesmire nem kerül sor.

A másik mostari születésű horvát miniszter Marija Vučković (HDZ), aki a környezetvédelemmel és a zöld átmenettel foglalkozó tárcát vezeti, 2016-tól tölt be magas minisztériumi tisztségeket, előtte pedig Dubrovnik-Neretva megye ispánjának a helyettese volt.

A Politički.ba a rövid felsorolás végén megjegyezte, hogy a horvát kormányban még legalább három miniszter bosznia-hercegovinai származású, de nem nevezte meg őket, mert valószínűleg csak a felmenőik által kötődnek Bosznia-Hercegovinához.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava