Connect with us

Bosznia

Szentségtörés Szarajevóban: a Manja pékség sertéshúst tett a burekba

A burek tartalma körül kialakult vita hamarosan politikai töltetett is kapott, mivel a megbírságolt cég szerb tulajdonosa „csak bemelegítésnek” minősítette a srebrenicai népírtást, így a közvélekedés szerint a nyíltan rasszista pék direkt tehetett sertéshúst a muszlimok egyik kedvenc eledelébe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A jó burek titka a jó tészta
A jó burek titka a jó tészta, de az sem mindegy, hogy mi kerül bele. A Manja lánc egyik szarajevói üzlete, ahol sertéshús volt a burekben (Forrás: Tuzlansla)
A cikk meghallgatása

A burekban sertéshúst mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat, ezért a szarajevói közegészségügyi hatóság 20.000 euróra büntetett egy élelmiszergyártót. A burek tartalma körül kialakult vita hamarosan politikai töltetett is kapott, mivel a megbírságolt cég szerb tulajdonosa „csak bemelegítésnek” minősítette a srebrenicai népírtást, így a közvélekedés szerint a nyíltan rasszista pék direkt tehetett sertéshúst a muszlimok egyik kedvenc eledelébe.

Disznóságot követtek el

A máskor robbantásokról és merényletekről hírt adó Crna Hronika boszniai hírportál a mai napon egy korábban senki által meg nem kísérelt szentségtörésről tájékoztatta a nagyérdeműt.

Még január végén jelent meg a hír a Radio Sarajevo portálon, hogy Szarajevó Kanton közegészségügyi hivatala bezárta időlegesen a Manja pékség üzleteit, mert azok nem feleltek meg egyes higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Akkor a hatóság már a helyszínen 40.000 konvertibilis márka, vagyis 20.000 euró összegű bírságot szabott ki a szabálytalanságok miatt.

Ezt követően a helyszínen lefoglalt élelmiszerek laboratóriumi vizsgálata alapján derült fény arra, hogy valójában mekkora disznóságot követtek el a pékség tulajdonosai.

Burek és politika

A bureknak is lehet politikai töltete (Forrás: Dnevnik)

Bár a bolt nem rendelkezik a boszniai iszlám közösség (Islamska Zajednica) által kiadott „halal” tanúsítvánnyal, az ellenőrzés során megvizsgálták egyes termékek összetevőit is.

Ennek eredményeként megállapítást nyert a mai napon, hogy a „mini burek” néven árult élelmiszer sertés DNS-t tartalmaz, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fagyasztott burek üzemi gyártása során disznóhúst is felhasználtak a csomagoláson szereplő marhahús mellett, anélkül, hogy arra a vásárlók figyelmét felhívták volna.

A burekban is van politika

Bosznia-Hercegovinában még a sertéshús jogsértő felhasználásában is van politikai szál, a hatóság ugyanis most azt vizsgálja, hogy sor kerülhetett-e direkt módon a sertéshús muszlim hívők részre történő leplezett értékesítésére.

A Manja pékség kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az Szarajevó Kantonban több üzlettel is rendelkezik. Ezek egyike a Vogošćan lévő pékség, amit megszálltak az ellenőrök még január végén.

A Manja lánc tulajdonosa a Klas Karjina doo banjalukai élelmiszeripari vállalkozás. Ennek a vezetője Saša Trivić, aki korábban azzal váltotta ki a bosnyák nép haragját, hogy az X platformon a srebrenicai népírtást „puszta bemelegítésnek” nevezte, és felszólította a bosnyákokat, hogy készüljenek a folytatásra.

Ezt megelőzően azzal hergelte maga ellen a bosnyák lakosságot, hogy Ratko Maldić és Radovan Karadžić boszniai szerb háborús bűnösök melletti kiállásra szólította fel a boszniai szerbeket.

Mindezek alapján közel sem minősíthető alaptalannak a közegészségügyi hatság gyanúja, miszerint szándékosan etette Trivić cége a főként muszlimok lakta Vogošća lakóit sertéshúst tartalmazó burekkel.

A haram az haram!

A DNS teszttel alátámasztott „jog-sertés” amiatt kapott most újfent nagyobb figyelmet, mert az ominózus pékség a szarajevói muszlimok keménymagja által lakott Vogošća városrészben található, ahol a lakosság jelentős része a mindennapi élete során szigorúan betartja a szunnita irányzat előírásait.

A BALK helyi tudósítója rögtönzött közvéleménykutatást végzett a lakókörnyezetében azzal kapcsolatban, hogy a megkérdezett muszlimok miként vélekednek a sertéshús fogyasztásról.

A tíz megkérdezett egységesen elutasította annak a lehetőségét, hogy önként és tudatosan élne a disznóból készült étel fogyasztásának lehetőségével.

Egyikük elmondta, hogy a disznó fogyasztása súlyos következményekkel járó vallási tilalom, a „haram” megsértése lenne, ami vezeklési kötelezettséget von maga után. (A “haram” az iszlámban tilos, bűnös dolgok gyűjtőneve, a muszlimoknak tartózkodniuk kell mindentől, ami a “haram” kategóriájába tartozik.)

A meginterjúvolt muszlim férfi arról is beszélt, hogy az igazhitűek esetében ma már a modern világ szokásai miatt megengedőbb a szarajevói muszlim közösség, mert esetleg egy pohár pezsgő vagy bor elfogyasztása még magyarázható különböző indokokkal az imám előtt, a sertéshús fogyasztás tekintetében azonban továbbra sincs pardon.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


14
Ahány ház, annyiféle burek, a töltekék szinte bármi lehet, ha csak nincs haram

Melyik a legjobb?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava