Connect with us

Horvátország

Bíróságon a volt zágrábi főpolgármester és Putyin masszőrje

Ha a tengerparton akar valaki üzletelni, ne zágrábi ügyvédre bízza a bonyolítást, hanem a régiók nagyobb városaiban székelő ügyvédre, lásd Fiume (Rijeka), Split, Zára (Zadar), Dubrovnik. Nem arról van szó, hogy a fővárosi ügyvédek nem megbízhatóak, hanem arról, hogy a helyi bürokráciával igazán csak a helyi erők tudnak zöld ágra vergődni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Putyin masszőrje úgy döntött, hogy megvásárol egy elhanyagolt, Katino névre hallgató komplexumot Šipan szigetén
Putyin volt masszőre úgy döntött, hogy megvásárol egy elhanyagolt, Katino névre hallgató komplexumot Šipan szigetén (A kép illusztráció)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az Eszék megyei ügyészség vádat emelt Vlasta Pavić volt zágrábi főpolgármester (66) és üzlettársai, Iva Franekić (53) és Marjana Leinart (78) ellen. A vádiratot a Konstantin Veniaminovics Goloscsapov – aki Vlagyimir Putyin egykori masszőrjeként ismert -, által alapított Mikado céggel való machinációk miatt nyújtották be. A céget 15 évvel ezelőtt a horvát turizmusba való befektetés szándékával hozták létre. Goloscsapov úgy döntött, hogy megvásárol egy elhanyagolt, Katino névre hallgató komplexumot Šipan szigetén, de úgy tetszik, hogy a fent felsorolt hölgyek csúnyán átejtették. Konstantin úr még 2016-ban büntetőjogi feljelentést tett, amely alapján hét év nyomozás után február végén vádat emeltek a három grácia ellen.

Welcome to Croatia!

Vlasta Pavić volt főpolgármestert – kevesek emlékeznek rá, miután a Milan Bandić hosszú regnálása előtti időkben volt pár évig a főváros élén -, azzal vádolják, hogy a 2012 márciusa és 2015 novembere közötti időszakban, Zágrábban a Mikado társaság vezetőjeként a másodrendű alperessel, Iva Frankovićtyal egy 2011. május 5-én kelt különleges meghatalmazás alapján saját maga és Milka Pavić számára jelentős jogtalan vagyoni haszonszerzést ért el.

Vlasta Pavic, volt zágrábi polgármester

Vlasta Pavic, volt zágrábi polgármester (Forrás: Internet)

Vlasta Pavićot bízták meg a szerződéskötéssel és a szervezéssel, Iva Franekićot pedig azzal, hogy működtesse a vállalat könyvelését. Ennek alapján a hölgyek a Mikado társaság költségén árukat és felszerelést vásároltak, valamint szolgáltatásokat vettek igénybe.

Ezeket azonban nem rendeletetésüknek megfelelően használták fel, hanem más személyeknek szállították le, miközben a Mikado üzleti dokumentációjában a beszerzést és annak kifizetését hamisan a šipani Katino létesítmény felújítása érdekében végzett munkák és berendezések költségeként tüntették fel.

A vádirat szerint Franekić a cég nevében 2012-ben 4 felvonó tervezésére, szállítására és telepítésére kötött szerződést a Katino létesítményben, és Pavić beleegyezett, hogy a katinói létesítmény egy liftje helyett kerekesszékes emelőplatformot szállítsanak le, amelyet az édesanyja Milka Pavić tulajdonában lévő házban szereltek fel.

Franekić lemondta az egyik megrendelt felvonó szállítását, és ezzel egyidejűleg szerződést kötött a Thyssen Krupplifts-szel egy 95 000 kuna (13 ezer euró) értékű, emelőplatform leszállítására.

Ezenkívül, miután 2021 októberében a volt polgármester megrendelt egy ülőgarnitúrát összesen 44 293,80 HRK értékben Konstantin Veniaminovics Goloscsapov a zágrábi Blato városzrészben található házának berendezéséhez. Iva Franekić elrendelte és jóváhagyta, hogy az említett bútort a Mikado cégterhére fizessék ki. Ezzel Konstantin Veniaminovics Goloscsapov 44 293,80 HRK (6,5 ezer euró) összegű jogellenes vagyoni haszonra tett szert.

Most jön a java!

Vlasta Pavić, 2013-ban elrendelte a tulajdonában lévő magánlakások és az Iva Franekić által használt lakások felújításának a munkálatait. A kivitelező, a MešićCom társaság volt egy másik, Winokurow elnevezésű cég közvetítésével, amelynek szintén Pavić volt az igazgatója, a Mikado olyan számlát állított ki, amelyben a Šipan szigetén végzett munkálatok szerepeltek, bár tudatában volt annak, hogy ezt a munkát soha nem szerződtették vagy végezték el.

Iva Franekić elrendelte és jóváhagyta a Mikado könyvelésének, hogy fizessenek ki egy 600 000 kunás hamis számlát, amely valójában a három zágrábi lakás újjáépítési munkálatait fedezte. Így Pavić és Franekić 600 000 HRK (cca. 80 ezer euró) összegben jogtalan anyagi haszonra tett szert, a Mikadót pedig 739 293,80 HRK-val, károsították meg, ami 98 121 eurónak felel meg.

Az általános svindliben – és nem biztos, hogy a nyomozók az eltelt hét év folyamán mindenre rájöttek – felbukkan még egy Dan Küchen Granada konyhabútor is, olyan potom 3000 euró értékben, amelyet a Mikado cég Marijana Leinertnek, Vlasta Pavić barátnőjének vásárolt és szállított le.

Pavić és Franekić mindent tagad, Putyin masszőrje fut a pénze után, a Šipan-szigeti nyaraló pedig tovább pusztul, várva a szebb napokat. Mi ebből a tanulság? Az, amit mindenkinek mondok, aki hozzám fordul befektetési tanácsért: Horvátországban egy lépést se tegyen a helyi viszonyokat jól ismerő ügyvéd nélkül.

Ha a tengerparton akar valaki üzletelni, ne zágrábi ügyvédre bízza a bonyolítást, hanem a régiók nagyobb városaiban székelő ügyvédre, lásd Fiume (Rijeka), Split, Zára (Zadar), Dubrovnik. Nem arról van szó, hogy a fővárosi ügyvédek nem megbízhatóak, hanem arról, hogy a helyi bürokráciával igazán csak a helyi erők tudnak zöld ágra vergődni.

Az angol üzletember elrepült haza

A kép illusztráció: az angol üzletember elrepült haza

Emlékezetes az egyszeri angol úriember esete, aki sok pénzzel és nagyratörő tervekkel érkezett a horvát tengerpartra. Elment egy ügyvédhez, elsorolta, mit szeretne, és tanácsot kért, mitévő legyen.

Az ügyvéd felsóhajtott, és azt mondta, hogy a legjobb az lenne, ha elfelejti az egészet, és elmegy haza. John Bull unokája nem hagyta magát, csak azért is belevágott, hogy végül öt év és jelentős anyagi veszteségek után visszatérjen a szigetországba.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország4 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava