Connect with us

Bosznia

Szarajevóban heti rendszerességgel robbantják fel egymás autóit az alvilági csoportok tagjai

A rendőrség szakemberei egyelőre tanácstalanok abban a tekintetben, hogyan lehetne mérsékelni a támadások számát, mivel az esetek döntő hányadában maguk a kiégett járművek tulajdonosai sem akarnak együttműködni a hatóságokkal a sajátos természetű üzleti kapcsolataik miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kézigránáttal felrobbantott autó Szarajevó Novigrad városrészében
Kézigránáttal felrobbantott jármű Szarajevó Novigrad városrészében (Forrás: Oslobođenje)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szarajevó Kanton belügyminisztériuma megerősítette az Oslobođenje napilapnak, hogy a tavalyi évet végig kísérő, heti rendszerességű autórobbantás-sorozat folytatódik idén is. Bár a rendőrség kivont a forgalomból öt bombagyárost, a helyzet nem látszik nyugvópontra jutni, mert pusztán annyi történt, hogy a bűnözői csoportok felcserélték a gránátot a benzines palackra. A feketepiaci árakról az Oslobođenje annyit közölt, hogy míg a benzin literje 1,5 euró a boszniai töltőállomásokon, addig a jugó kézigránát darabja majd 10 euróba is kerülhet manapság a boszniai fővárosban.

Legalább egy támadás hetente

Szarajevóban csak nem akarnak elmúlni a kilencvenes évek. A múltidézésre lehetőséget ad a városi tömegközlekedés, az egészségügyi rendszer és az oktatási intézmények állapotán túl az elmúlt két évben szűnni nem akaró gyakorisággal elkövetett robbantások sorozata is.

A boszniai bűnügyi szakemberek rendre azzal nyugtatják a közvéleményt, hogy az éjszakai robbantásoknak csak ritkán van áldozatuk, illetve sérültjük, és ezekben az esetekben is csak kivételes, hogy a sértett ne valamely boszniai bűnbanda tagja lett volna.

A minap a Željko Komšić, álhorvát államelnökségi tag pártjához köthető Oslobođenje napilap emlékezett meg egy hosszabb expozéban arról, hogy a Nyugat-Balkán Jeruzsálemében a tavalyi évben a járművek éjjeli levegőbe röpítése heti rendszerességgel valósult meg.

Ha ehhez még hozzáadjuk az ominózus kávézók, bárok és egyéb becsületsüllyesztők ellen lekövetett robbantásos akciók számát, akkor megközelítőleg heti másfél detonációt produkált 2023-ban a szarajevói éjszakai élet.

Az autókra utaznak

A robbantások, mint említettük kiemelkedően nagy számban irányulnak a közterületen parkoló személygépjárművek ellen. Szarajevó Kanton belügyminisztériuma 2023-ban összesen 48 ügyben indított nyomozást, ami közül 13 esetben kézigránát vagy más robbanótest, míg 35 ügyben valamilyen gyúlékony folyadék használata valósult meg a járművek elleni támadások során.

A robbantások és a gyújtogatások harmada Szarajevó Novi Grad városrészében történt a tavalyi évben. A kerülte hírhedt arról, hogy több szervezett bűnözői kör bázisául is szolgál, illetve számos éjszakai lokálnak ad helyet.

A kantonális rendőrség megerősítette, hogy szinte kivétel nélkül olyan személyek járművei ellen követtek el támadást, akik összefüggésbe hozhatók valamilyen szervezett bűnözői körrel, így az utca emberének lényegében csak arra kell figyelnie, ki mellé parkol munka után a lakótelepen.

A tavalyi támadásokkal tarkított év után az idei szezon is erős kezdést vett, mivel januárban már három ügyben kezdett nyomozni a kantonális rendőrség, és februárban is tartja magát a heti egy támadás átlaga.

Már nem a veteránok gyártják

A kantonális belügyminisztérium a tavalyi horror statisztika ellenére javulásról beszél, tekintettel arra, hogy 2022-ben még 29 esetben használtak az elkövetők pokolgépet a járművek elpusztításához, az esetszám pedig akkor meg is haladta az ötvenet.

A rendőrség szerint a támadások számának időleges csökkenését az okozta, hogy a nyomozások során sikerült öt bombagyárost beazonosítaniuk, akikkel szemben az ügyészség vádat is emelt azóta, így őket kivonták a forgalomból.

A garázsok és pincék mélyén még a boszniai háború időszakából visszamaradt robbanószereket átalakító gyanúsítottak elfogása amiatt is jelentőséggel bírt, mert az életkoruk megdöntötte azt a máig élő legendát, hogy még mindig az 55 és 75 év közti korosztályba tartozó délszláv veteránok képzik a boszniai szervezetbűnözés gerincét.

A helyzet ezzel szemben msot az, hogy az öt elfogott személy közül a legfiatalabb 28, míg a legidősebb 46 éves volt, vagyis még a csapat korelnöke is csak 15 év körüli lehetett Szarajevó ostroma alatt.

Gránát helyett lakkbenzin

A hatóságok feltételezése szerint a szaktudás hiánya és a robbanószerek egyre magasabb fekete piaci ára miatt fordultak az egymással rivalizáló szervezetbűnözői körök a piaci forgalomban engedély nélkül beszerezhető égéstermékek, vagyis a benzin használatához a riválisok járműveinek felgyújtása érdekében.

A feketepiaci árakról az Oslobođenje annyit közölt, hogy míg a benzin literje 1,5 euró a boszniai töltőállomásokon, addig a jugó kézigránát darabja majd 10 euróba is kerülhet manapság a boszniai fővárosban.

A kantonális rendőrség szakemberei emellett rámutattak arra is, hogy a benzines elkövetés gyakoribbá válását az üzemanyag legális birtoklása mellett az is előmozdíthatta, hogy a benzines palack használata nem igényel semmilyen fajta képzettséget, szemben a jugoszláv néphadsereg számára még a nyolcvanas években gyártott robbanótestekkel.

A rendőrség szakemberei egyelőre tanácstalanok abban a tekintetben, hogyan lehetne mérsékelni a támadások számát, mivel az esetek döntő hányadában maguk a kiégett járművek tulajdonosai sem akarnak együttműködni a hatóságokkal a sajátos természetű üzleti kapcsolataik miatt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava