Connect with us

Bosznia

Jánosík Boszniában, pontosabban Hercegovinában

A szlovák kémelhárítás korábbi vezetője, akit Szlovákiában korrupció miatt ítéltek el, Bosznia-Hercegovinába menekült, és jelenleg Mostarban él. A büntetőügyek kivizsgálására szakosodott detektor.ba portál szerint Peter Gašparovič 2023. november végén érkezett Bosznia-Hercegovinába, szlovák rendszámú személygépkocsival lépte át a határt, és Mostarban telepedett le. Lehet, hogy kicsi cikkünk Magyarországon is ötletet ad egyeseknek, hogy hogyan biztosíthatják be magukat a “mindenesetre”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
Juraj Jánosík sosem járt Mostarban, viszont mostanság egyre több a szlovák arrafelé (Forrás: MI)
A cikk meghallgatása

A nagy hegyi rabló, a szlovák Robin Hood, Juraj Jánosík azért jutott eszembe, mert a horvát nemzeti hírügynökség, a HINA jelentése szerint, ennek utódai Bosznia-Hercegovinában leltek menedéket. A hír értelmében a szlovák kémelhárítás korábbi vezetője, akit Szlovákiában korrupció miatt ítéltek el, Bosznia-Hercegovinába menekült, és jelenleg Mostarban él. A büntetőügyek kivizsgálására szakosodott detektor.ba portál szerint Peter Gašparovič 2023. november végén érkezett Bosznia-Hercegovinába, szlovák rendszámú személygépkocsival lépte át a határt, és Mostarban telepedett le. Lakhelyén a Detektorral együttműködő szlovák oknyomozó újságírók ismerték fel. A szlovák média januárban tette közzé azt az információt, hogy Bosznia-Hercegovinában bujkál, miután az Interpolon keresztül Pozsonyba is megérkezett a megerősítés.

Annak idején ebbe bukott bele Fico

Emlékeztetőül, Gašparovič ellen 2020-ban, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után emeltek vádat, amikor számos korrupciós botrányra, valamint a rendőrség, az adóigazgatás és a SIS magas rangú tisztviselőinek bűncselekményekben való részvételére derült fény. Ennek eredményeként Fico kénytelen volt lemondani a miniszterelnöki posztról, ahová tavaly, 2023-ban szerencsésen visszatért.

Gašparovičot 2022-ben korrupció miatt 22 hónap börtönbüntetésre és 20 000 euró pénzbírságra ítélték. Mivel 2020. decemberi letartóztatása óta őrizetben volt, 2022 augusztusában feltételesen szabadon bocsátották, mert büntetésének kétharmadát letöltötte, majd úgy döntött, hogy Bosznia-Hercegovinába megy, ezért Szlovákiában szökevényként tartják számon.

Gašparovič védelme fellebbezett a bíróság döntése ellen, ugyanakkor számított a büntető törvénykönyv Fico-kormány által javasolt módosítására, amely felülírná az ügyben hozott ítéletet.

Peter Gasparovic Mostarba menekült, és ott kért menedékjogot, Ő a harmadik magas rangú szlovák biztonsági tiszt, aki az elmúlt néhány évben Boszniában keresett menedéket

Peter Gašparovič Mostarba menekült, és ott kért menedékjogot, Ő a harmadik magas rangú szlovák biztonsági tiszt, aki az elmúlt néhány évben Boszniában keresett menedéket (Forrás: BIRN)

Az európai Brazília

Miután Gasparovič előtt Marián Kučerka és Ján Kaľavský, a Szlovák Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) magas rangú tisztviselői is Bosznia-Hercegovinában találtak menedéket, okvetlenül felmerül a kérdés: miért? Kučerkát jogerősen elítélték, Kaľavskýt pedig első fokon ítélték el, miután mindkettőjüket bűnösnek találták a megvesztegetéses ügyekben és hivatali visszaélésekben való részvételben.

Veldin Kadić, a szarajevói Politikatudományi Kar Biztonsági és Béketudományi Tanszékének tanára szerint, “kicsit nehéz elhinni azt a történetet, hogy azok az emberek, akik nem ismerik egymást, és ugyanazzal a problémával szembesülnek hazájukban, véletlenül Bosznia-Hercegovinát választották potenciális menedékhelynek”.

A magyarázat az lehet, hogy nem alaptalanul, a bonyolult bosznia-hercegovinai belpolitikai helyzet és a menedékjoggal kapcsolatos homályos és lassú eljárások a lehetséges kiadatás vonatkozásában olyan jogi zűrzavart eredményeznének, hogy az eljárás akár évekig is elhúzódhat.

Ha pedig valahogy sikerülne nekik kijárni a bosznia-hercegovinai állampolgárságot, ami politikai magánkapcsolatok segítségével nem elképzelhetetlen, akkor teljes biztonságban lennének, mert Bosznia-Hercegovina nem adja ki az állampolgárait.

Horvátországban már régóta divat, akinek valamilyen baja van a törvénnyel, veszi a kalapját, és átsurran a szomszédba. Mint például a háborús bűnökért elítélt volt Eszék-Baranya megyei főispán Branimir Glavaš, vagy a zágrábi Dinamo menedzsere Zdravko Mamić, aki súlyos milliókat lovasított meg a klubban és itt nem forintban beszélek.

Viszont, ha már a nemzeti valutánál tartunk, lehet, hogy kicsi cikkünk Magyarországon is ötletet ad egyeseknek, hogy hogyan biztosíthatják be magukat a “mindenesetre”. Mert ugye, az élet olyan, mint a nádszál, ma még kacagsz, de holnap jön Pipacs bácsi a konyhakéssel…

Jánosík után pénteki összevissza

A hétvégi laza témát az e heti barcelonai Mobile World kiállítás szolgáltatta. A mindenféle mobilon, drótnélküli kacaton felül bemutattak egy igazi repülő autót is, amelyet az amerikai Alef Aeronautics szerint, miután már megszerezték a szükséges engedélyeket, 2025 vége felé szándékoznak piacra dobni.

A sci-fibe illő ügyek között említésre méltó a Whispp holland startup által bemutatott hívóalkalmazás is, amely mesterséges intelligenciás technológiát használ arra, hogy egyidejűleg a felhasználó természetes hangjává alakítsa az olyan állapotok által okozott nehéz beszédet, mint a torokrák, a szélütés vagy a dadogás.

A nehézségekkel küzdő emberek számára készült egyéb megoldásokkal ellentétben, amelyek a beszédet szöveggé alakítják, az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a telefonjukon vagy a számítógépükön bárkivel beszéljenek, akivel csak akarnak, és fenntartsák a beszélgetések természetes menetét.

És végül, de nem utolsósorban: legszebb öröm a káröröm.

Barcelonában a Huawei bemutatta az 5g legújabb változatát, amit elmésen 5.5g-nek nevezett el. Az új szabvány drámaian megnöveli a letöltési sebességet, az eredeti 5g 1 Gbps-jával szemben, az 5.5g ennek kereken tízszeresét, azaz 10 Gbps-t tud felmutatni.

És ez nem holmi laboratóriumi mutatvány, Kínában az 5.5g már 2024-ben jelen lesz, s a hírek szerint a gazdag Öbölországok máris nagy érdeklődést mutatnak az új technológia iránt. Emiatt az Egyesült Államokban valaki nagyon mérges lesz.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava