Connect with us

Koszovó

Új amerikai és török kontingens érkezett Koszovóba, hogy a KFOR-ban teljesítsen szolgálatot

A NATO koszovói békefenntartó missziója szerdán közleményben tudatta, hogy új török kontingens érkezett Koszovóba, amely egy olasz katonákból álló egységet vált fel. Török részről megjegyzik, hogy az új egység a feszültség fokozódását követően a NATO kérésére érkezett Koszovóba, de váltás történt az ott állomásozó amerikai hadseregnél is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Újabb török kontingens érkezett Koszovóba
Az új török ​​egység a NATO kérésére érkezett Koszovóba (Forrás: Türkiye Newspaper)
A cikk meghallgatása

A NATO koszovói békefenntartó missziója szerdán közleményben tudatta, hogy új török kontingens érkezett Koszovóba, ahol egy olasz katonákból álló egységet vált fel, amely a KFOR tartalékos erőinek részeként szolgált a Szerbiából önhatalmúlag kivált országban. Az új egység a feszültség fokozódását követően a NATO kérésére érkezett Koszovóba, de részleges váltás történt az ott állomásozó amerikai hadseregnél is.

Új török és amerikai kontingens

A hivatalos közlemény megjegyzi, hogy a török kontingens telepítése a KFOR rendíthetetlen elkötelezettségét tükrözi, hogy továbbra is biztonságos környezetet teremt és szabad mozgást biztosít a Koszovóban élő valamennyi közösség számára, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával.

Török katonák Koszovóban

Kapcsolódó cikk

ERŐSÍTENEK: Török kommandósok mennek Koszovóba a NATO kérésére

A közlemény szerint ez egyben újabb konkrét demonstrációja annak, hogy a nyugat-balkáni stabilitás érdekében a NATO elkötelezett a folyamatosan fenntartható biztonság mellett Koszovóban.

Törökország 2023. október 10-én egyéves időtartamra vette át a KFOR parancsnoki tisztségét, ezt megelőzően a NATO kérésére tavaly júniusban különleges erőket küldött Koszovóba. A “tartalék török erők” bevetésére a Zvečanban történt május 29-i erőszakos eseményeket követően került sor. A török védelmi minisztérium akkor önmérsékletre szólította fel a szembenálló feleket a “baráti Koszovóban”.

Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete közben az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy részt vett a KFOR Keleti Regionális Parancsnokságán tartott ünnepségen, és ennek alkalmával köszöntötte a Koszovóba érkezett új amerikai katonákat.

Hovenier bejegyzéséből azt lehet kiolvasni, hogy a Georgiából és Louisianából érkezett új egység a texasi és Rhode Island-i katonákat váltja, akiknek az amerikai nagykövet megköszönte a a koszovói szolgálatot.

A szerbek lakta Észak-Koszovóban tavaly május végén kialakult feszültségek során több tucat KFOR-katona sérült meg, köztük magyarok is.

A feszültség 2023. szeptember 24-én érte el a tetőpontját, amikor egy fegyveres szerb csoport összecsapott a koszovói rendőrséggel Banjska faluban. Ennek következtében egy koszovói albán rendőr és három támadó meghalt.

Katonai fejlesztési terv

Közben az is kiderült, hogy az Egyesült Államok támogatja a Koszovói Biztonsági Erők hivatalos és hivatásos hadsereggé történő átalakítását, és ehhez fegyvereket is küld.

A pristinai vezetésnek az a célja, hogy az átalakítás 2028-ra befejeződjön, amihez azonban modern fegyverekre van szükség.

Január 11-én az Egyesült Államok Védelmi és Biztonsági Együttműködési Ügynöksége bejelentette: elfogadta Koszovó kérését, hogy 246 darab Javelin FGM-148F rakétát és nyomkövetőt szállítson le Koszovónak 69 millió euró (75 millió dollár) becsült költséggel.

Az amerikai külügyminisztérium politikai-katonai ügyekért felelős irodája ezzel kapcsolatban tudatta, hogy a javasolt eladás támogatja az Egyesült Államok külpolitikai céljait és az USA nemzetbiztonságát, mert javítja egy olyan európai partner biztonságát, amely fontos szerepet játszik Európa politikai és gazdasági stabilitásában, ami – ha netalán valaki nem értené – Koszovóra vonatkozik.

Korábban Törökország is küldött fegyvereket Koszovónak, itt külön meg kell említeni, hogy tavaly nyáron Koszovó Bayraktar TB2-es drónokat vásárolt, az első darabot júliusban kapta meg.

Korábban Szerbia is szeretett volna ilyen drónokat beszerezni, ezért a szerb elnök láthatóan megsértődött, amikor fény derült arra, hogy Ankara Koszovónak szállít. Vučić akkor úgy fogalmazott, hogy ha így állnak a dolgok, akkor ez hatással lesz a Szerbia és Törökország közötti kapcsolatokra.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava