Connect with us

Szerbia

Oroszország rosszindulatú befolyását törölték, súlyosabb megállapítások azonban benne maradtak a tiranai nyilatkozatban

A résztvevők támogatták az ukrán főügyészség és a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját, amely biztosítja, hogy hatékony és szilárd jogi mechanizmusok révén teljes körűen és tisztességesen kivizsgálják a háborús és más nemzetközi bűncselekményekre vonatkozó állításokat, miután már majdnem elfelejtődött, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly elfogató parancsot adott ki az orosz elnök ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A tiranai csúcstalálkozó, van ami kimaradt, de van, amit nem töröltek a közös nyilatkozatból, az orosz befolyásról szóló részt például törölték
A tiranai csúcstalálkozó: van ami kimaradt, de van, amit nem töröltek a közös nyilatkozatból (Forrás: Screenshot, Pink)
A cikk meghallgatása

Az Ukrajna függetlenségéről és területi egységéről szóló nyilatkozatból szerb kezdeményezésre kimaradt az Oroszország elleni szankciókról, a rosszindulatú orosz befolyásról, és a Koszovó állami létéről szóló utalás az Ukrajna és Délkelet-Európa közeledését célzó tiranai csúcstalálkozón, amit szerb részről nagy sikernek minősítettek. A kormányközeli Pink Televízió megállapítása szerint az Aleksandar Vučić által vezetett szerb delegáció olyan közös nyilatkozatot harcolt ki, amely nem sérti Szerbia érdekeit, és amiről maga a szerb elnök beszélt a szerbiai baráti sajtó képviselőinek nyilatkozva. Vučić ugyanakkor nem kifogásolta a Vlagyimir Putyin ellen elfogatóparancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróság munkájának támogatását, de egy erre vonatkozó esetleges nyilatkozattal nem is untatta/szórakoztatta a szerbiai közvéleményt.

Szerb kérésre Oroszország nem rosszindulatú

A Tiranában tartott Ukrajna és Délkelet-Európa csúcstalálkozó résztvevői megszavazták azt a nyilatkozatot, amelyben megismétlik megingathatatlan kiállásukat Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett. Aleksandar Vučić szerb elnök erőfeszítéseinek következtében ugyanakkor kikerültek a nyilatkozatból azok a megfogalmazások, amelyek Koszovót részt vevő “országnak” nevezték.

A szerb elnök erről maga számolt be a belgrádi rezsimhű médiának, mint amilyen a Novosti, a Prva és a Pink televízió, a Kurir és az Alo bulvárlap, és a Tanjug állami hírügynökség, ami azt jelzi, hogy a szerb kormányközeli sajtó nagy érdeklődést tanúsított a találkozó iránt, amelyen az egyik tudósítás szerint a szerb delegáció “minden szóért harcot vívott”.

A szerb elnök minden szóért harcolt, kivéve amelyikért nem

A szerb elnök minden szóért harcolt, kivéve amelyikért nem (Forrás: Screenshot, Pink)

– Elfogadták a javaslatainkat, hogy kidobják a 11-es pontot a nyilatkozatból, amelyek a szankciókra vonatkoztak, mert azt mondtam, hogy ha ezt így élik meg, akkor tegyünk be olyan országokat is, amely miszerintünk vannak rosszindulatú befolyással a térségre

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint rögtön kikerült a nyilatkozatból a rosszindulatú orosz befolyásra vonatkozó állítás, amint meghallották, hogy ő kire gondol.

Vučić ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy Ukrajna azoknak a ritka országoknak az egyike, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét, és amely maga sem lépett idegen földre, eltérően sok más országtól. A szerb elnök neveket itt sem említett, mint ahogy hasonló esetekben máskor sem, amikor a bújtatott alanyt használja.

Ez a tizenegyes így nem büntető

Közben a házigazda Albánia nyilvánosságra hozta a közös nyilatkozatot, amelynek a tizenegyedik pontjából valóban kimaradt az Oroszország rosszindulatú befolyására és a Moszkva elleni szankciókra történő utalás.

A résztvevő országok a tizenegyedik pontban arra tesznek ígéretet, hogy fokozzák együttműködési erőfeszítéseiket a dezinformáció leküzdésére, beleértve a háborúról szóló hamis narratívákat is.

Elégé furcsa összeállítású társaság gyűlt össze Tiranában

Elégé furcsa összeállítású társaság gyűlt össze Tiranában (Forrás: X platform, Volodimir Zelenszkij)

Azt is megfogadták, hogy továbbra is elkötelezettek maradnak a hibrid hadviselés és a kiberbiztonsági kihívások leküzdése mellett, amivel hozzájárulnak a nemzetközi közösség stabilitásához és biztonságához.

A tizenegyedik pont ennyi, és nem több, ami akár szerb diadalnak is tekinthető, ugyanakkor a dokumentumban vannak más megállapítások is, amelyeket a szerb elnök nem reklámozott.

Rögtön az első pont például úgy fogalmaz, hogy az Ukrajna ellen semmivel sem kiprovokált orosz agresszió, tehát nem különleges hadművelet, továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az európai biztonságra és a nemzetközi békére. Ez az agresszív cselekmény elfogadhatatlan; a nemzetközi jog – beleértve az ENSZ Alapokmányát is – kirívó megsértése, és bűncselekmény az ukrán nép ellen.

Ennél is komolyabb felvetést tartalmaz a kilencedik pont, amely a résztvevők szilárd elkötelezettségét fejezi ki, hogy a megfelelő, tisztességes és független nyomozások és büntetőeljárások útján bíróság elé állítsák azokat a személyeket, akik felelősek az agresszió, az emberiség elleni és más, a nemzetközi jog értelmében elkövetett kegyetlen bűncselekményekért, amelyek Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával összefüggésben történtek, ideértve az ukrán főügyészség és a Nemzetközi Büntetőbíróság azon munkáját, amely biztosítja, hogy a háborús és más nemzetközi bűncselekményekre vonatkozó állításokat független, hatékony és szilárd jogi mechanizmusok révén teljes körűen és tisztességesen kivizsgálják.

A kilencedik pont személy szerint ugyan senkit sem említ, de mégis tartalmaz konkrét utalást, a következő, tizedik pont alapján pedig könnyen le lehet szűkíteni a kört, és meg lehet állapítani annak a néhány személynek a kilétét, akikről leginkább szó lehet, a tizedik pont szerint ugyanis a résztvevők megállapodtak abban, hogy együttműködnek és erőfeszítéseket tesznek az illegálisan kitoloncolt személyek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán gyerekek visszatérése érdekében.

Akkor válik minden világossá, ha felidézzük, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, akit azzal vádolt meg, hogy közvetlen és személyes felelősség terheli azokért a bűncselekményekért, amelyeket az orosz erők vagy az azokhoz kötődő csoportok követtek el Ukrajnában. A bíróság szerint ezek a bűncselekmények civilek, közöttük gyerekek deportálásával és Oroszországba kényszerítésével hozhatók összefüggésbe.

A tiranai találkozó közös nyilatkozatának kilencedik pontja, mint láthattuk, szó szerint megemlíti a Nemzetközi Büntetőbíróság munkájának támogatását, és ez akár a Vlagyimir Putyin letartóztatására kiadott parancs végrehajtására is vonatkozhat, amit a szerb elnök természetesen nem projektált a szerbiai publikum felé.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava