Connect with us

Szerbia

Vučić etnikai tisztogatásról beszélt, Moszkva szerint Koszovó potenciális veszélyt jelent

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Moszkva etnikai tisztogatás
A szerb elnök találkozott az orosz nagykövettel, felkészülnek a Quinta-országok (Forrás: szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić szerb elnök etnikai tisztogatásról beszélt Koszovóval kapcsolatban, amikor fogadta Alekszandr Bocan-Harcsenkót, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövetét. A találkozót mindössze egy nappal azt követően tartották, hogy Koszovóban halálos áldozatokat követelő lövöldözések voltak a koszovói albán rendőrök és a kisebbségi szerbek között.

Vučić tájékoztatta az oroszokat

A szerb elnök fontosnak minősítette az Alekszandr Bocan-Harcsenkóval folytatott megbeszélést, és egyúttal háláját fejezte ki azért, hogy az orosz nagykövet meghallgatta a szerb fél kéréseit és követeléseit.

Ezek a “kérések és követelések” nyilván Koszovóra vonatkoztak, Vučić ugyanis arról tájékoztatta Bocan-Harcsenkót, hogy ott brutális etnikai tisztogatás folyik, amelyet Albin Kurti szervez a nemzetközi közösség egy részének támogatásával.

A szerb elnök ismételten használta a brutális szót, amely az utóbbi időben került be a szótárába, és egyre gyakrabban emlegeti a nemzetközi közösséget is, néha konkrétan az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is.

A belgrádi Politika napilap/hírportál értesülései szerint Vučić szerb államfő holnap (szeptember 26-án) találkozik az úgynevezett Quinta-országok, vagyis az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország nagykövetével, valamint az Európai Unió misszióvezetőjével.

Moszkva etnikai tisztogatás

A kép illusztráció (Forrás: Szputnyik)

Moszkva szerint Koszovó potenciálisan veszélyes

Mindeközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nagyon összetettnek és potenciálisan veszélyesnek tartja a helyzet romlását Koszovóban, amihez hozzáfűzte, hogy Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Peszkov kijelentette, hogy Moszkva hagyományos előítéleteket lát a szerbekkel szemben, amit egy hagyományos és kiegyensúlyozatlan megközelítés kísér (a Nyugat részéről).

A Kreml szóvivője úgy vélte, hogy a helyzet valóban nagyon feszült és potenciálisan veszélyes, ezért gondosan figyelemmel kísérik Moszkvában.

Peszkov nem kívánta kommentálni az észak-koszovói Banjska ortodox kolostorban történt incidenst, de rámutatott, hogy rendszeres provokációkat észlelnek a régióban a szerbekkel szemben, ami már senki előtt nem titok, és az sem újdonság, hogy “egyfajta felhajtást tapasztalnak ezeknek a provokációknak a hátterében”.

Moszkva etnikai tisztogatás

A TASZSZ beszámolójában arra emlékeztetett, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök szeptember 24-én este a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy a NATO koszovói erőinek (KFOR) képviselői gyakorlatilag szabad kezet adtak az önjelölt köztársaság miniszterelnökének, Albin Kurtinak arra, hogy szerbeket öljön meg az észak-koszovói legutóbbi incidens során, amelyben három szerb polgár meghalt.

Az orosz hírügynökség még megjegyezte, hogy a KFOR képviselői az önjelölt koszovói rendőrséget segítették a helyi szerbek elleni akcióban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava