Connect with us

Horvátország

Meztelen horvát turista Balin, több horvát város viszont dress code bevezetését tervezi

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

meztelen fürdőruha
BALI BULI: Egy "jó testalkatú" horvát hölgy napozik egy ékszerbolt előtt Bali szigetén, ékszer kívül-belül
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az Istenek szigetén bizarr incidens történt, egy külföldi turista ugyanis meztelenkedéssel sokkolta a helyieket, miután ruhátlanul álldogált, majd meztelenül sétálgatott az egyik üdülőhelyen. Később kiderült, hogy egy horvát nőről van szó, aki a dél-kutai Benoa településen hívta fel magára a figyelmet. Az eset talán nem is lenne említésre méltó, ha a horvát tengerparti városokban nem merült volna fel dress code bevezetése a külföldi turisták esetében.

Jó testalkatú, meztelen nő

Az eset vasárnap délelőtt tíz óra körül történt, amikor a helyi médiában a Lucijana Sapro (esetleg Lucija Šapro) néven azonosított 35 éves horvát hölgy anyaszült meztelenül pózolt egy ékszerbolt előtt.

A radarBali portál szerint a külföldi turisták Balin folyamatosan bajt okoznak. Ezt most egy horvátországi nő tette, aki meztelenségével akart látványossággá válni.

Az explicit tartalom tegnap óta gyorsan terjedt a különböző közösségi médiaplatformokon, megragadva a közvélemény figyelmét.

A rendőrök a bejelentést követően a helyszínre mentek, de már nem sikerült “tetten érniük” a horvát nőt, aki közben visszatért a szálláshelyére, viszont akkorra már a világhálón kerengtek a róla készült felvételek.

Az egyelőre talány, hogy a bejelentés késett, vagy a rendőri intézkedés volt lassú, mivel hogy egy két órás performanszról volt szó.

A hatóságok rekonstruálták az eseményeket, és így kiderült, hogy az érintett fehér személy egy fehér törölközőt magára tekerve sétált ki a Nikko Bali hotelből, és fél tíz körül érkezett a Leo Silver ékszerüzlet elé.

– Ekkor ez a gyönyörű nő levette a törölközőjét

– mondta a neve elhallgatását kérő rendőr, elvégre ő is csak ember.

A szőke hajú nő körülbelül 2 órán át állt meztelenül, igazi turista látványosság volt a nyaralóhelyen.

meztelen fürdőruha

Miután befejezettnek tekintette a produkciót fél tizenkettő körül ugyanabban az egy száll törölközőben visszatért a szállodájába, miközben világraszóló reklámot csinált magának, no meg, a mögötte lévő ékszerboltnak.

Az ottani lapok szerint a “gyönyörű és jó testalkatú” nővel szemben azóta már intézkedtek, például azt is vizsgálták, hogy a hölgy netalán depressziós volt-e, majd átadták a bevándorlási hivatalnak, amely nyilván testalkatára való tekintettel nem a letelepítését, hanem attól eltekintve, inkább a kiutasítását fontolgatja.

A horvátok dress code bevezetését fontolgatják

A horvát tengerparti városokban már évek óta borzolja a kedélyeket, hogy a turisták fürdőruhában sétálgatnak az tucákon, vagy mennek be az üzletekbe.

Erről legszívesebben a horvátokkal nem minden esetben barátságos szerbiai és a montenegrói sajtó cikkez, de augusztusban a legolvasottabb horvát hírportál, az Index.hr is beszámolt arról, hogy a Zárai (Zadar) Turisztikai Közösség szeretné bevezetni a tisztességes ruha viseletét a városban.

Vagyis tiltanák, hogy a turisták fürdőruhában grasszáljanak az utcákon, amikor a jó ízlés ezt nem engedi meg, hogy esetlegesen fehér törölközőkről ne is beszéljünk.

Az Index.hr szerint már tavaly elkezdődött egy kampány, amelynek a célja a fürdőruhában történő kimenő visszaszorítása olyan helyeken, ahol az nem illendő.

Ennek keretében horvátul és négy idegen nyelven nyomtatott szórólapokat osztanak a turistáknak, a város több pontján pedig plakátokon figyelmeztetik az ott nyaralókat.

– Annak ellenére, hogy hivatalosan nem tiltott, kérjük, tartsa tiszteletben a helyi hagyományokat és a helyi kultúrát, és ne viseljen csak fürdőruhát, ha nem a strandon tartózkodik, még ha rövid időre is hagyja el a partot

fürdőruha törölköző meztelen

Felemás megoldás a strand- és az utcai viselet között (Forrás: Index.hr)

– olvasható a szórólapokon és a plakátokon, mivelhogy az ottani turisztikai közösség szerint a fürdőruha a strandokra való, városi viseletként történő használata pedig “nincs összhangban a helyi társadalmi normákkal”.

A szórólapokon és a plakátokon ezt követően kellemes nyaralást kívánnak a turistáknak Zárában.

A horvát hírportál beszámolója szerint ennek eredménye már idén nyáron látható volt, mert máris kevesebben sétálnak a város utcáin csak fürdőruhában, és az ilyen öltözékben történő flangrálás már inkább kivétel, mint bevett szokás.

Nyilván a fehér törölközőben való megjelenés sem ajánlott, talán még akkor sem, hogy ha a viselőjük egy “gyönyörű és jó testalkatú” hölgy, mert ki tudja, hogy ki mikor esik depresszióba, és kapja le magáról a viseletét. Elvégre a vendéglátók sem kötelesek elviselni az összes turista agybaját.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava