Connect with us

Horvátország

Falu végén kicsi kemping, mellette egy nagyobb glamping

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

glamping, sátor, lakókocsi
Néha csak arra van szükséged, hogy a természet vegyen körül - így hirdetik a horvát utazási irodák az Arena One Glamping Resort egyik glampingjét

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Bár sok mindenről szívesebben értekeznék, mint a horvát kempingszektor (pl.: hová tűnt a Bayraktar drón, vannak-e alienek, vagy hogy minként történt, hogy a Huawei és az Ericsson kicserélte a szabadalmait, de saját jól felfogott érdekemben inkább befogom a számat, illetve másról beszélek, mint a ludasasszony. Szóval, a kempingezés, és különösen a glamping, mint ennek luxus változata, a horvát turizmus legjövedelmezőbb és legtöbb nemzetközi elismerést elnyerő ágazata, amely még a COVID-járvány éveiben is növekedett.

Növekvő kapacitások

A tavalyi adatok alapján – mivel az idei kapacitásokról pontos számok még nem jelentek meg – Horvátországban összesen 338 céges- és 495 magántulajdonként nyilvántartott kemping volt. Teljes szálláskapacitásuk 255 181 ágy, ami a horvátországi idegenforgalmi szálláshelyek kapacitásának mintegy 24 százaléka.

2019-hez képest a táborok kapacitása 1540 ággyal lett nagyobb, azaz a kapacitásnövekedés szinte elhanyagolható mértékben, szerény 0,6 százalékkal nőtt.

Tekintettel arra, hogy ebben az időszakban csak néhány új, kis családi létesítmény nyílt meg, feltételezhető, hogy ez a növekedés leginkább a meglévő létesítményeken belüli “szálláshelyzónák” szaporodásával függ össze.

Az elkövetkező években úgy tűnik, hogy a kemping és a glamping még vonzóbb lesz a befektetők számára, miután végre meghozták a parti sávon fekvő területekre és a turisztikai földterületekre vonatkozó törvényeket.

Isztria vezet

Megyék szerint Isztria rendelkezik a legnagyobb kapacitással, ahol Horvátország teljes táborozási lehetőségeinek 48 százaléka található, ezt követi a Tengermelléki-Fennsíki megye 18 százalékkal és Zadar megye 14 százalékos kapacitással.

A kontinentális megyék együttesen a kempingek országos szálláshely-kapacitásának mindössze két százalékát teszik ki.

Részben a jogi korlátozások miatt, a kempingekben messze a legnagyobb számú szálláskínálatot még mindig a sátorhelyek alkotják, amelyek 68 550 helyet foglalnak magukban. Ezt követi a mobilházak szálláskínálata, amelyből körülbelül 14 900 van, majd a glamping létesítmények, amelyekből körülbelül 1015 létezik.

A horvát kempingek az elmúlt 10-15 évben hatalmas beruházásokat hajtottak végre a minőség javítása érdekében. Ezt a minőségi fejlődést évről évre megerősíti többek között olyan szaktekintély is, mint az ADAC német autóklub, amely szerint Európában a minőségét tekintve a horvát kempingek a második helyen állnak.

glamping, sátor, lakókocsi

A Valamar produkcióban készült ötcsillagos Istra Premium Camping Resort szálláshelyeihez saját medence is jár (Forrás: Facebook)

A magas 4 és 5 csillagos kategóriák ma már a kapacitás 47 százalékát teszik ki, ami a szakértők szerint valószínűleg európai rekord. Mindenesetre, a statisztika szerint 10 évvel ezelőtt ez az arány még csak 18 százalék volt.

Az eVisitor adatai szerint Horvátországban hét kemping 5 csillagos, nyolcvan 4 csillagos, és ez 121 000 ággyal szintén a legnagyobb szegmens az ágazatban. A 88 háromcsillagos, és 96 kétcsillagos kemping jóval kevesebb helyet kínál, még ha számuk viszonylag nagy is.

Legtöbbet a nagyok kaszálnak

A kempingek iránti megnövekedett keresleten legtöbbet a nagy rendszerek keresnek, amelyek a szállodaláncok mellett kempingeket is működtetnek.

Horvátországban a legtöbb kempingágy olyan turisztikai céghez tartozik, mint a Valamar Riviera, a Maistra, a Plava Laguna, a Pula Arena és a Sunce szállodák.

A luxuskemping az Arena Hospitality Group legjövedelmezőbb szegmense, amely egy évvel ezelőtt nyitotta meg az ország első teljes glamping projektjét, az Arena One 99 Glampinget Horvátországban.

glamping, sátor, lakókocsi

Tengerparti csúcskategóriás szállások az Arena One 99 Glampingben

A horvát kempingek sikerét nagyban segíti, hogy természetes és jól megőrzött környezetben helyezkednek el.

A kempingezés népszerűsége különösen a világjárvány idején robbant be Európa-szerte. Szinte minden uniós országban rekord értékesítési adatokat tartottak nyilván az üdülési kempingjárművek (mobil házak és lakókocsik) és a sátrak tekintetében, másrészt Európa összes érintett országában rekordszámú kempinget regisztráltak Dániától és Németországtól a Földközi-tengerig.

Tavaly a táborok közel 21,2 millió vendégéjszakát jegyeztek, ami növekedést jelent az egy évvel ezelőtti 22 százalékhoz képest, de még ennél is jelentősebb, hogy akár 10 százalékos növekedést is jelenthet a 2019-es rekordév viszonylatában.

Idén július végére 18 százalékkal többen érkeztek az üdülőtáborokba, és 12 százalékkal több éjszakát töltöttek ott, mint tavaly.

Mit hoz a jövő?

A Horvátországba látogató vendégeket számos újdonság fogadta idén, köztük az elmúlt tíz év egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a kempingekben, az Aminess Avalona Camping Resort, amely az augusztusi főszezon után fogadja első vendégeit.

glamping, sátor, lakókocsi

Lakókocsik a tenger közvetlen közelségében Pag szigetén (Forrás: az Aminess Avalona Camping Resort látványterve)

Ez a Pag szigetén található kemping lesz az első 5 csillagos létesítmény a szigeten, de egyben az első, vagy rossz esetben a második Horvátországban is, amely saját medencével rendelkező kempinghelyeket kínál a vendégeknek.

Szintén a zadari régióban, Horvátország egyik legtöbbet díjazott kempingje, a Zaton Holiday Resort egy 4000 m²-es kétszintes komplexumot hozott létre, amely új szórakoztató központtá válik.

Ez magában foglal egy innovatív tudományos parkot is, ahol a legfiatalabbak rejtélyes kísérleteket hajthatnak végre – természetesen felügyelet alatt.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava