Connect with us

Horvátország

Fiuméban épül a nautikai turizmus legfényűzőbb kikötője
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nautika Lürssen
Kikötő a város központjában, ezt a nevet viseli az ACI-Gitone (Lürssen) projekt (Forrás: ACI)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Tíz évvel ezelőtt kevesen tudták Fiumét turisztikai városként elképzelni, nem is beszélve arról, hogy valaha is a nautikai turizmus központja lesz. Most egy ötcsillagos kikötő épül Fiuméban, amelyet többek között szuper- és megajachtoknak, azaz a hajós turizmus legelitebb szegmensének szánnak. Történelme során Fiumét főként a Földközi-tenger tranzitkikötőjeként és tengeri központjaként, szimbolikus értelemben pedig az “Adria kapujaként” ismerték. Az elmúlt néhány évszázadban fontos stratégiai szerepet játszott a közlekedési összeköttetésekben és a Földközi-tenger térségének gazdasági fejlődésében. Idén az alapításának 40-dik évfordulóját ünneplő ACI d.d. által – amely mellesleg a Földközi tenger legnagyobb kikötői láncolatát irányítja -, Fiume az Adria fontos turisztikai célpontjává válik az új ACI jachtkikötő megépítésével, amely a Baross Gáborról Porto Barošnak elnevezett “régi” kikötőjében lesz.

Jachtkikötő a Porto Barošban

A 23. ACI Marina megépítésével Fiume, vezető szerepet kap a horvát nautikai turizmusban, de ugyanakkor a tervezett hidrogén töltőállomásoknak hála, technológiailag is a legmodernebb jachtkikötő lesz, nemcsak Horvátországban, hanem az egész Földközi-tengeren, létrehozva a nautikai turizmus legfényűzőbb kikötőjét.

Hogy ez nem csak újságírói képzelgés, azt alátámasztja az is, hogy az ACI a fiumei jachtkikötőt a német Lürssen család tulajdonában lévő Gitone Kvarner céggel közösen építi egy mintegy 50 millió eurós beruházás keretében.

Nagyon nagy jóindulattal még azt is el tudom képzelni, hogy a BALK olvasói tudják kicsodák a Lürssenek, de azt mindenesetre hozzátesszük, hogy a világ egyik legismertebb szuperjacht építőiről van szó, a legutóbb éppen Jeff Bezos hajókázott egyik csodahajójukkal Dubrovnik környékén.

Mivel a Porto Baroš Marina a Horvát Köztársaság történetének legnagyobb nautikai beruházása, amelyet magában a kikötőben található infrastruktúra és létesítmények építésére és fejlesztésére fordítanak, az ACI-GITONE közös társaság, biztosítja nemcsak a hajózási, de a vendéglátóipari szolgáltatások magas színvonalát is.

Mivel járul hozzá az ACI, és mivel a Lürssen?

Tekintettel a tengeri turizmusban szerzett tapasztalatokra és a földközi-tengeri nautikai turizmus abszolút vezetőjének szerepére, az ACI gondoskodik az új kikötő hajózási szegmenséről a Porto Barošban.

Az Adriai-tengeren található 22 kikötővel és negyven éves kikötőkezelési múlttal, az ACI nyilván nincs híján a tudásnak, tapasztalatnak és erőforrásoknak.

A vendéglátást, a szállodák és a vendégek, valamint Fiume polgárainak kiszolgálását a GITONE cég veszi át.

Az egész Lürssen Csoport, mint a világ legnagyobb luxushajó-gyártója, minden bizonnyal különleges hozzájárulást nyújt a megépülő fiumei jachtkikötőhöz, amely csupán nevével jelentős számú vendéget vonz majd.

nautika Lürssen

A Lürssen egy igazi brand (Forrás: ACI)

Mivel a Lürssen egy olyan vállalat, amely kiemelkedő helyet foglal el a hajózási közösségben, igazi brand, a Lürssennel való együttműködés kulcsfontosságú lesz a Porto Baroš kikötő első vendégeivel való kapcsolatok megteremtésében és kialakításában.

Mikor lesz kész ez a nautikai csodaizé?

A kikötő, azaz a tengeri rész építése ez év végéig kezdődhet meg, és ha minden a tervek szerint halad, akkor a kikötő tengeri része 2025-ben képes lesz fogadni az első vendégeket.

A 106 ezer négyzetméteres alapterületű jachtkikötőnek teljességében egy évvel később, azaz 2026-ban kell működőképessé válnia. Az új Porto Baroš Marina 230 hajót tud majd fogadni, átlagosan 16 méter hosszúságúakat.

A szóban forgó kikötő megépítése után lehetőség van a jelenlegi utaskikötő területére történő terjeszkedésre, ami elsősorban a 100 méteres nagy hajók, megajachtok fogadását szolgálná.

A nagy hajók kikötőhelyei mellett a jachtkikötő helyeket biztosít majd a charterhajók és általában a kisebb hajók számára is, vagyis nyitott lesz az ottani emberek és vendégeik előtt.

A kikötő által kínált tartalom közül előkelő helyet foglal el a hullámtörő felső részén található gyönyörű sétány, amely mindkét oldalról kilátást nyújt a tengerre, és valójában összeolvad a tengerrel.

A központi épületben egy bevásárlóközpontot terveznek kisebb butiküzletekkel, de a vendégek számára éttermek és kávézók is rendelkezésre állnak majd.

Az egyik földszinti épületben helyet biztosítanak a charterügynökségeknek, amelyek hajói a kikötő egyik részében várakoznak az utasokra, míg a hullámtörő lábánál egy sportvitorlás klub számára is helyet szorítanak.

A fiumei ACI Marina a tervek szerint rendkívül fontos lesz az egyre inkább szükségessé váló zöld és digitális átállás szempontjából, nemcsak helyi szinten, hanem a fejlett és alkalmazott technológia globális megjelenési formájaként is.

A technológia, amely a fiumei ACI jachtkikötőben mutatkozik be, a jövőben más kikötőkben is alkalmazásra kerül, de valószínűleg azon túl is.

A hajómeghajtás új formái (hidrogén), a digitalizáció, az autonóm vagy részben autonóm navigáció fejlesztése a víz alatti térség korszerű 3D-s feltérképezésének segítségével előrevetíti a hajózási turizmus új formáit.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava