Connect with us

Horvátország

VILÁGVÁLOGATOTT: Megválasztotta 2022-es csapatát az IFFHS, két horvát is van benne

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A világválogatott az IFFHS szerint
A világválogatott az IFFHS szerint (Forrás: IFFHS)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Világválogatottat választott a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS. Az „álomcsapatban” nincs egyetlen angol, spanyol, német és olasz focista sem, de brazilok is legfeljebb a kispadra kerülhetnek, ha esetleg az IFFHS bővíti a keretet.

Az IFFHS világválogatottjának a tagjai

De akkor kik vannak a legjobb tizenegyben? Van két horvát, két francia és két belga, valamint egy-egy marokkói, kanadai, argentin, holland és norvég focista, mint azt a fenti kép is mutatja.

Világválogatottat választott az IFFHS

A nemzeti hovatartozás tekintetében azonban az IFFHS kissé elbizonytalanodott a két horvát focista esetében, Luka Modrić neve mellé ugyanis a holland zászlót illesztette a „világválogatottról” készült grafikán.

A klubok tekintetében Franciaország, Spanyolország és Anglia dominál, a Real ugyanis három játékosát tudhatja a világválogatottban, a Paris Saint- Germain szintén hármat, a Manchester City pedig kettőt, vagyis ez a három klub adja a világválogatott kétharmadát, egy-egy hely jutott még a Liverpoolnak, a Bayernnek és Leipzignek.

Az utóbbiban játszik a mindössze húsz éves horvát Joško Gvardiol, akivel kapcsolatban a horvát sajtó megjegyzi, hogy 17 évvel fiatalabb, mint a hollandok közé sorolt Modrić.

Az IFFHS világválogatottjába a két horvát focistán kívül bekerült a belga Thibaut Courtois és Kevin De Bruyne, a kanadai Alphonso Davies, a holland Virgil van Dijk, a marokkói Achraf Hakimi, az argentin Lionel Messi, a francia Kylian Mbappe és Karim Benzema, valamint a norvég Erling Haaland.

Kik lehetnének az edzők?

Ugyanez a szervezet néhány nappal korábban közzétette az elmúlt év legjobb edzőinek rangsorát is, azok között is jutott hely Horvátországnak.

A világválogatottat ezek az edzők vezethetnék a leginkább

A világválogatottat ezek az edzők vezethetnék a leginkább (Forrás: IFFHS)

Az IFFHS első helyre tette az argentin Lionel Scalonit, a másodikra került a francia Didier Deschamps, a harmadikra a marokkói Valíd Regragui, a negyediket helyet pedig a horvát Zlatko Dalićnak osztották ki. Tehát itt sem találunk angol, olasz, spanyol vagy német edzőt.

Összegzésül megállapítható, hogy a katari seregszemlén a harmadik helyet megszerző horvátok – akár merről is nézzük – a világ élvonalához tartoznak, annyira jók a fociban, hogy még a hollandoknak is kölcsön tudják adni az egyik játékosukat – legalábbis a fenti grafikon szerint.

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és Egyiptom) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

-Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, -Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava