Connect with us

Szerbia

VÁLASZ: Egy albán férfit tartóztattak le Szerbiában terrorizmus vádjával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerbek albán nemzetiségű fegyvercsempészt fogtak Szerbiában (Forrás: BIA)
A szerbek albán nemzetiségű fegyvercsempészt fogtak Szerbiában (Forrás: BIA)
Olvasási idő: 1 perc

A koszovói hatóságok az utóbbi hetekben három koszovói szerb férfit vettek őrizetbe, most a szerbek válaszoltak, és Szerbia déli részén letartóztattak egy albán nemzetiségű személyt, akinél nagyobb mennyiségű fegyvert találtak. Az akcióban részt vett a szerbiai polgári , a BIA is, amelynek a vezetője a nemrég még belügyminiszteri posztot betöltő Aleksandar Vulin.

Albán fegyvercsempész

A Tanjug szerb állami hírügynökség jelentése szerint a szerb hatóságok Bujanovacban vették őrizetbe a terrorizmussal gyanúsított albán nemzetiségű férfit.

A 2002-es népszámlálás alkalmával Bujanovac lakosságának többsége albán nemzetiségű volt, az utóbbi időben azonban nincsenek megbízható adatok a lakosság nemzetiségi megoszlásáról, mert a dél-szerbiai albánok azóta bojkottálják a népszámlálásokat.

A Tanjug a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökségre (Bezbednosna inforativna agencija, BIA) hivatkozva közölte, hogy a BIA a szervezett bűnözés elleni rendőrséggel (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, SBPOK) együttműködve vette őrizetbe a nevének kezdőbetűivel jelölt személyt (A.B.).

A gyanúsítottnál nagy mennyiségű fegyvert: 10 puskát, egy hangtompítóval felszerelt távcsöves puskát, egy hangtompítós skorpiót, egy kilogramm robbanóanyagot, valamint nagy mennyiségű lőszert találtak.

A gyanú szerint a fegyverek beszerzése illegális csatornákon keresztül történt, és a gyanúsított szándéka az volt, hogy tovább szállítsa őket Koszovó (szerb szóhasználat szerint Koszovó és Metóhia) térségébe.

A szerbek azt állítják, hogy a pristinai hatóságok albán szélsőségeseket akartak felfegyverezni, (de) a BIA és a rendőrség megszakította a „Koszovó és Metóhiába” irányuló fegyvercsempész útvonalat.

A belgrádi médiában megjelenő hírek szerint az operatív munka során a BIA olyan információkhoz jutott, amelyek szerint az előző időszakban meg nem nevezett albán terroristák nagy mennyiségű fegyver beszerzésében vettek részt, és kapcsolatba kerültek a térségben élő muszlim szélsőségesekkel.

A jobboldali Telegraf nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a koszovói hatóságoknak az a céljuk, hogy fegyverekkel lássák el a térségben tevékenykedő bűnbandákat, hogy azok összecsapásokat idézzenek elő Koszovó és Metóhiában, amivel további veszélyt jelentenek a szerb lakosság biztonságára a „dél-szerbiai tartományban”, mint ahogy a szerb térfélen Koszovót aposztrofálják.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: