Connect with us

Szerbia

VÁLASZ: Egy albán férfit tartóztattak le Szerbiában terrorizmus vádjával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerbek albán nemzetiségű fegyvercsempészt fogtak Szerbiában (Forrás: BIA)
A szerbek albán nemzetiségű fegyvercsempészt fogtak Szerbiában (Forrás: BIA)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A koszovói hatóságok az utóbbi hetekben három koszovói szerb férfit vettek őrizetbe, most a szerbek válaszoltak, és Szerbia déli részén letartóztattak egy albán nemzetiségű személyt, akinél nagyobb mennyiségű fegyvert találtak. Az akcióban részt vett a szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA is, amelynek a vezetője a nemrég még belügyminiszteri posztot betöltő Aleksandar Vulin.

Albán fegyvercsempész

A Tanjug szerb állami hírügynökség jelentése szerint a szerb hatóságok Bujanovacban vették őrizetbe a terrorizmussal gyanúsított albán nemzetiségű férfit.

A 2002-es népszámlálás alkalmával Bujanovac lakosságának többsége albán nemzetiségű volt, az utóbbi időben azonban nincsenek megbízható adatok a lakosság nemzetiségi megoszlásáról, mert a dél-szerbiai albánok azóta bojkottálják a népszámlálásokat.

A Tanjug a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökségre (Bezbednosna inforativna agencija, BIA) hivatkozva közölte, hogy a BIA a szervezett bűnözés elleni rendőrséggel (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, SBPOK) együttműködve vette őrizetbe a nevének kezdőbetűivel jelölt személyt (A.B.).

A gyanúsítottnál nagy mennyiségű fegyvert: 10 puskát, egy hangtompítóval felszerelt távcsöves puskát, egy hangtompítós skorpiót, egy kilogramm robbanóanyagot, valamint nagy mennyiségű lőszert találtak.

A gyanú szerint a fegyverek beszerzése illegális csatornákon keresztül történt, és a gyanúsított szándéka az volt, hogy tovább szállítsa őket Koszovó (szerb szóhasználat szerint Koszovó és Metóhia) térségébe.

A szerbek azt állítják, hogy a pristinai hatóságok albán szélsőségeseket akartak felfegyverezni, (de) a BIA és a rendőrség megszakította a “Koszovó és Metóhiába” irányuló fegyvercsempész útvonalat.

A belgrádi médiában megjelenő hírek szerint az operatív munka során a BIA olyan információkhoz jutott, amelyek szerint az előző időszakban meg nem nevezett albán terroristák nagy mennyiségű fegyver beszerzésében vettek részt, és kapcsolatba kerültek a térségben élő muszlim szélsőségesekkel.

A jobboldali Telegraf nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a koszovói hatóságoknak az a céljuk, hogy fegyverekkel lássák el a térségben tevékenykedő bűnbandákat, hogy azok összecsapásokat idézzenek elő Koszovó és Metóhiában, amivel további veszélyt jelentenek a szerb lakosság biztonságára a “dél-szerbiai tartományban”, mint ahogy a szerb térfélen Koszovót aposztrofálják.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ehhez még hozzátette, hogy megismételte Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava