Connect with us

Bosznia

MIKULÁSDERBI: Čapljinában idén is szamárháton versenyeztek a Mikulások

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mikulások szamárháton Hercegovinában
Volt, amelyik megmakacsolta magát (Forrás: Čapljina portal)
A cikk meghallgatása

A politikai belharcok és a gazdasági válság okozta nehézségek miatt megfáradt boszniai közvélemény számára a biblikus “egy falat kenyér” motivációs erejével bírt az idén decemberben ismételten megrendezett čapljinai mikulás derbi. A verseny sajátosságát az adja, hogy gépjármű, ló vagy szarvas húzta szán helyett a hercegovinai télapóimitátorok szamárháton sorakoztak fel a rajtvonalra.

Jó a szamár is

– Jobb egy darab száraz kenyér ott, ahol békesség lakik, mint ha zsíros falatokkal van tele a ház, de veszekednek benne

– mondja a Példabeszédek könyve. Ugyanígy lehettek ezzel a hercegovinai horvátok is, akik az ádventi időszak beköszöntöttével a saját lehetőségeikhez mérten ebben az évben is megrendezték a jótékonysági célú mikulás vágtát.

A horvát határótól mintegy 20 kilométerre fekvő, Čapljina nevet viselő városka az elmúlt két évtizedben a megfogyatkozott lélekszámú hercegovinai horvátság egyik legfontosabb bástyája Bosznia- Hercegovinában, miután a település lakosságának 82%-a horvát nemzetiségű.

A versenyt minden év decemberében a Neretva által kettészelt Mogorjelo faluban működő lovas iskola szervezi meg Szent Miklós napja és Jézus születésének napja közötti időszakban.

A Mikulások szamárháton való nyargalása egyedülálló eseménynek számít Bosznia- Hercegovinában. A futam minden évben komoly érdeklődésre tart számot a horvát mellett a szerb és bosnyák államalkotó nemzet tagjai részéről egyaránt.

Csökönyös szamarak

A verseny szervezői idén országos felhívást tettek közzé a lelkes boszniai szamártulajdonosoknak címezve, amivel a megmérettetésen való részvételre akarták buzdítani őket. A versenyzők zöme ennek ellenére Ljubuškiból, Mostar környékéről és természetesen a szamár tartásáról egyébként is híres Čapljinaból érkezett.

A szamárháton ügető versenyzők elmondták, hogy az állatok makacs természetéből adódóan nem lehet előzetesen favoritokkal számolni, mert bármelyik állat elvesztheti a futam közben a lelkesedését, amit azzal juttat kifejezésre, hogy megtorpanását követően mindenfajta ösztönzés ellenére helyben marad.

Az már csak a hangulat további fokozását szolgálja, hogy a versenyzőknek a párszáz méteres távot Mikulás jelmezben vagy más betlehemi játékhoz használt öltözetben kell megtenniük.

A zsűri ebben az évben négy kategóriában osztott díjat. Így elismerésben részesült a leggyorsabb mellett a legszebb, a legengedelmesebb és a leghangosabb szamár is. A legokosabb szamarakat egyelőre nem díjazzák.

Az eseményen befolyt bevételből a mikulások a helyi gyermekvédelmi szervezetet támogatták.

A szervezők a futam sikerén felbuzdulva megkezdték egy nyári szamárvágta előkészítését is, ami a turistaszezonban tovább növelheti a Počiteljtől délre fekvő, római kor óta lakott Mogorjelo ismertségét.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava