Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Koszovó

HÉTFŐBŐL CSÜTÖRTÖK: A koszovói szerb anyák tiltakozni fognak, mert a koszovói kormányfő “kiveri a kenyeret a szerb gyerekek szájából”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szeb anya giga scale
A cikk meghallgatása

A koszovói szerbek az éjszaka és a reggel megbeszéléseket folytattak a belgrádi vezetőkkel, miközben a koszovói miniszterelnök amerikai nyomásra további két nappal elhalasztotta a rendszámtáblákkal kapcsolatos intézkedések végrehajtását, vagyis hétfőről csütörtökre tolta ki a 150 eurós bírságok kirovásának megkezdését azokkal a szerbekkel szemben, akik nem regisztráltatják át az gépkocsijukat Szerbiából Koszovóba. A koszovói szerbek a belgrádi tárgyalásokat követően úgy nyilatkoztak, hogy a szerb elnöktől kapott tájékoztatás alapján a legújabb brüsszeli kudarcért kimondottan a koszovói fél hibás, amit az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is megerősített.

Az egyetlen haza

Goran Rakić volt koszovói miniszterelnök helyettes, a belgrádi vezetéshez hű Szerb Lista (Srpska lista, SL) első embere észak-mitrovicai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a “szerbek csakis békét akarnak”, amivel visszhangozta/adta tovább Aleksandar Vučić álláspontját.

Rakić és az általa vezetett delegáció az éjszaka folyatatott megbeszélést a szerbiai állami vezetéssel, a találkozón Vučićon kívül részt vett Ana Brnabić szerb miniszterelnök, több miniszter és a belgrádi Koszovói Iroda igazgatója, Petar Petković is.

– Mi, akár csak Vučić elnök, csak békét, békét és békét szeretnénk, ezért arra kérjük, tehát kérjük Pristinát, hogy ne növelje a feszültséget, és ne alkalmazzon erőszakot a népünk ellen

– fogalmazott Rakić, aki azt reméli, hogy nem kell védekeznünk “az Albin Kurti koszovói miniszterelnök által előidézett erőszakkal szemben”.

Egyik korábbi cikkünkben már megállapítottuk, hogy szerb részről áttematizálták a rendszámtábla-vitát, és a hangsúlyt a Szerb Önkormányzatok Szövetségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására helyezték, amelynek a megalakítását a 2013-as brüsszeli megállapodás hagyta jóvá, illetve írja elő.

Ezzel összhangban Rakić kijelentette, hogy a Szerb Önkormányzatok Szövetsége a “nemzetközi megállapodások eredménye”, és a koszovói szerbek csak azt kérik, hogy az aláírt megállapodások a Brüsszelben egyeztetett módon kerüljenek végrehajtásra.

Itt megjegyzendő, hogy a szerbiai szélsőjobb azt szeretné, hogy Szerbia tekintse semmisnek az említett szerződést, és állítsa helyre a szerbiai közigazgatást legalább a szerbek lakta északi területeken, “pa i šire” (másra is kiterjesztve), vagyis Koszovó más részein is, de ez már egy másik cikk témája lenne.

– Szeretnénk békésen élni a magunk földjén

– mondta még Rakić, aki szerint nem is egy, hanem három csepp volt, ami miatt most túlcsordult a pohár, az egyik Nenad Đurić, a koszovói északi területek vezetésével megbízott rendőrigazgató leváltása a koszovói kormány, illetve Albin Kurti miniszterelnök részéről, a rendszámtáblákra vonatkozó egyoldalú és jogellenes intézkedések, valamint a fent említett Szerb Önkormányzatok Szövetségének megalakítása, amelyre már tíz évre várnak, ezért itt inkább találóbb lenne “meg nem alakításról” beszélni.

– A koszovói rendőrség különleges alakulatai (ROSU) napi rendszerességgel zaklatják a szerb anyákat, a nővéreinket, testvéreinket, apáinkat, amit mi nem hogy nem akarunk, de nem is tűrhetünk el

– jelentette ki a Szerb Haladó Párt koszovói fiókszervezetének tekinthető Szerb Lista vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a koszovói kormány négy bázist épített ki az északi szerb területeken a koszovói különleges egységek számára.

“Kurti-terror” és a szerb szent föld

Ezek után “logikus fejlemény” volt, hogy a sajtótájékoztatón a szerb anyák nevében Gordana Savić kapott szót, aki saját bevallása szerint az aggódó anyák nevében úgy nyilatkozott, hogy nem tűrhetik el azt a terrort, amelyet Albin Kurti folytat a szerb gyermekek ellen.

– Elég volt, ez már minden mértéket túllépett, és már nincs erőnk, hogy tűrjük ezt a terrort. Nem akarunk gettóban élni, és nem akarjuk ilyen körülmények között nevelni a gyerekeinket, azt akarjuk, hogy méltóságban és szabadságban éljenek, mint minden gyermek ezen a világon

– mondta Savić, aki ezért arra szólította fel a koszovói szerb anyákat, hogy szerdán délután vonuljanak az utcákra Kosovska Mitrovicában, hogy kifejezzék az elégedetlenségüket és aggodalmukat, és követeljék, hogy gyermekeik továbbra is azon a “szent földön” élhessenek, ahol születtek.

Savić úgy fogalmazott, hogy Albin Kurti koszovói (albán) miniszterelnök nem veheti el tőlük a pénzüket a bírságok formájában, amelyet a gyermekeik nevelésére fordítanának, és nem veheti ki “a darab kenyeret is a szerb gyermekek szájából”.

Az érzelmileg túlfűtött beszéd végén Savić asszony feltette a kérdést, hogy az iskolába tartó gyerekeknek miért ellenőriznék a koszovói speciális egységeinek felfegyverzett tagjai, ha csak azért nem, mert a koszovói szerbek Szerbiát tekintik az egyetlen hazájuknak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava