Connect with us

Koszovó

ELBESZÉLNEK EGYMÁS MELLETT: Chollet a Twitteren követelte a rendszámtáblákra vonatkozó koszovói intézkedések elhalasztását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

derek.schollet gigapixel art scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Derek Chollet amerikai helyettes államtitkár a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt a koszovói albán miniszterelnökkel, és hogy kultiválta vele az amerikai-koszovói barátságot. Néhány órával korábban Albin Kurti tett közzé egy bejegyzést ezzel kapcsolatban, diplomáciai közhelyek mögé rejtve a lényeget.

Derek Chollet, akit a magyar sajtó külügyi tanácsadóként is emleget, megerősítette, hogy telefonon beszélt Kurtival. A csevegésre azt követően került sor, hogy az Európai Unió Brüsszelbe szólította a koszovói miniszterelnököt és a szerb államfőt, aki a koszovói szerbek ihletett képviselője, és úgy általában a szerb nép “legnagyobb védelmezője”, vagy legalábbis annak képzeli magát.

Az amerikai helyettes államtitkár valószínűleg nem örült Kurti bejegyzésének, mert félretette a bájolgást, és sutba vágta a diplomáciai közhelyszótárt, vagyis köntörfalazás nélkül ismertette az amerikai álláspontot.

– Beszéltem a koszovói miniszterelnökkel, hogy a további eszkaláció elkerülése érdekében: halasszák el a rendszámtáblákkal kapcsolatos büntetéseket (a koszovói szerbekkel szemben), és tartsák nyitva az ajtót a koszovói szerbek visszatérése előtt a koszovói intézményrendszerbe

– írta a Twitteren az amerikai államtitkár, ami után eléggé nyilvánvaló az amerikai álláspont, de ha esetleg Pristinában ennyiből nem értettek volna, Chollet felállított egy diplomáciai képletet is, amely szerint Kurtinak – mivel, hogy vele folyt a telefonos eszmecsere – a Szerbiával történő párbeszédre kellene fókuszálnia, ami Koszovó esetében a legjobb út az európai és az euroatlanti integráció felé.

Az utóbbi mondat akár közhely is lehetne, de a szövegbe beiktatott egyenlőségjel arra utal, hogy a Koszovó szponzorának számító Egyesült Államokban nem örülnének a Szerbiával történő párbeszéd további halogatásának, amiből pedig az következik, hogy Kurti nem utasíthatja el a brüsszeli behívóparancsot.

solet

Mint már korábbi cikkünkben jeleztük, a koszovói (albán) miniszterelnök észtországi látogatását követően arról írt a Twitteren, hogy őszinte és fontos megbeszélést folytatott Chollettel.

Kurti ezzel kapcsolatban elővette a régi mantrát, amely szerint a kapcsolatok teljes rendezése érdekében megállapodást kell kötni Szerbiával, aminek a középpontjában csakis a kölcsönös elismerés állhat, a koszovói biztonsági helyzetre és a jogállamiságra összpontosítva.

Ez a mantra most nem jött be.

Fatbardha Krasniqi a pristinai Gazeta Metro munkatársa, erre reagálva a Twitteren megjegyezte, hogy ez már nem az első eset, amikor a koszovói miniszterelnök mást mond, mint az amerikai külügyi tanácsadó.

Josep Borrell európai fődiplomata pénteken úgy fogalmazott hogy a most kialakult helyzet az utóbbi tíz év legsúlyosabb válsága, miután a pristinai kormány hétfőtől 150 eurós büntetéssel fenyegeti a rendszámtáblák lecserélésének ügyében vele szembeszegülő szerbeket.

Az amerikai kormányközeli Szabad Európa Rádió közben úgy értesült, hogy nem vasárnap, hanem várhatóan november 21-én, hétfőn találkozik Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Gyertyagyújtás a koszovói szerb területeken és Szerbiában, estére a boszniai szerbeknél

Közzététel:

a megjelenés dátuma

gyertya
Mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Nagy számban gyűltek össze az észak-koszovói szerbek, hogy tisztelegjenek tragikusan elhunyt honfitársaik előtt, és hogy gyertyát gyújtsanak a tiszteletükre. A szerbiai médiabeszámolókból egyértelműen kiderül, hogy a szerbek jelentős része hősöknek tekinti a három férfit, akikről biztosan tudni, hogy életüket áldozták a “szerb ügyért”. Állítólag van egy negyedik áldozat is, de az ő kilétéről egyelőre nincsenek információk. Természetesen mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben.

Gyertyagyújtás Koszovóban

Észak-Mitrovicában az emberek nagy számban gyűltek össze Lázár kenéz emlékművénél, hogy gyertyát gyújtsanak a vasárnap Banjskában életüket vesztett lázadók emlékére, miután a Szerb Lista három napos gyászt rendelt el a szerb területeken.

Az észak-mitrovicai csendes megemlékezésen megjelent Goran Rakić, a belgrádi kormányzat koszovói fiókszervezetének számító Szerb Lista elnöke, aki a többiekhez hasonlóan megcsókolta a fegyveres harcban elesett három szerb férfi fotóját, majd meggyújtotta az emlékezés gyertyáját.

gyertya

Milan Rakic, a Szerb Lista vezetője megcsókolja a három elesett “szerb hős” fotóját (Forrás: YouTube)

Zvečan központjában, a Milutin király emlékmű közelében szintén gyertyát gyújtottak a helyiek a három szerb áldozatért, aki közül az egyik erről a településről származik, a másik kettő pedig Leposavićból.

Médiajelentések szerint Zvečanban több száz ember gyújtott gyertyát, a megjelent szerbek közül többen sírtak is, ez bizonyára vonatkozik a helyi áldozat családtagjaira is, akik szintén jelen voltak a megemlékezésen.

gyertya

Egy helyi áldozatról is megemlékeztek Zvečan központjában (Forrás: YouTube)

Helyszíni tudósítások szerint Zvečan központjában ugyanakkor sem a koszovói rendőrség, sem a KFOR vagy az EULEX missziójának tagjai nem tűntek fel.

Leposavićban is hasonló megemlékezést tartottak az elesett hősök emlékművénél, amelyet még korábbi hősöknek emeltek. A csendet itt a két helyi áldozat feleségeinek zokogása törte meg, miközben a polgárok egymás után haladtak a kijelölt helyszín felé, hogy gyertyát gyújtsanak.

A megemlékezés során helikopterek repültek át a falu felett, de azt nem tudni, hogy ki folytatott légi tevékenységet.

Gyertyagyújtás volt a Štrpciban lévő Szent Miklós-templom bejáratánál, ahol a szerbek lerótták kegyeletüket a Banjskában meggyilkoltak előtt.

A tűzpárbaj koszovói albán áldozatát, Afrim Bunjakut már tegnap eltemették, természetesen az ő emlékére is fellobbantak az “emlékezés lángjai”, és a maga környezetében őt is hősnek tekintik.

gyertya

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is meggyújtotta a maga gyertyáját, illetve mécsesét a lelőtt rendőr emlékére (Forrás: X-platform)

Gyertyagyújtás Szerbiában

A szerbiai városokban is megemlékeztek az elesett koszovói szerbekről, Belgrádban a Szent Száva templom előtt többszáz ember rótta le kegyeletét a három áldozat kihelyezett képénél.

Szerbia kormánya keddi rendkívüli ülésén a koszovói tragikus események miatt gyásznappá nyilvánította szeptember 27-ét, ami az interneten is észlelhető, a portálok fekete logókkal és/vagy fejléccel jelentek meg.

Ez alól nem kivétel még az ellenzéki Nova sem, amely a szerbiai kormányzat legnagyobb kritikusa.

A kimondottan kormánybarát Informer nyomtatott verziója vörös-fekete (vér és gyász) színekben jelent meg, miután a szerb kormány szeptember 27-ét gyásznappá minősítette.

gyertya

Az Informer központi helyen közölte a három áldozat fényképét, a képek alatt pedig öles betűkkel hirdette, hogy “ők a mi koszovói hőseink”.

A jobb alsó sarokban látható három férfit elfogták a koszovói rendőrök, a jobboldali a zvečani származású Vladimir Tolić kórházban van, mert súlyosan megsebesült.

A szerb elnök kedvenc lapja szerint a pristinai bíróság “a szerb fiatalembereket egyetlen bizonyíték nélkül az úgynevezett koszovói alkotmányos rend erőszakos megdöntésével vádolta meg, és harminc napos börtönt rendelt el számukra”, ami nyilván vizsgálati fogság.

Ez a cikk ezzel nem fejeződhetett be, mert közben megérkezett a hír, hogy a boszniai szerb kormány kissé megkésve ugyan, de telefonos ülést tartott, és azon gyásznapot hirdetett, ami alapján ott is megemlékeznek a koszovói tragikus eseményekről, természetesen esti gyertyagyújtással egybekötve.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava