Connect with us

Horvátország

KRÍMI KRIMI ZÁGRÁBBAN: Megérkezett Nancy Pelosi, Zoki Bond nagy ívben tesz az egészre, Magyarország meg csak videózik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pelosi plenkovic
Listen to this article

Zágrábban “krími parlamenti csúcsot” tartanak, amelyen részt vesz Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, de miután ez leginkább parlamenti projekt, a köztársasági elnök szerepét játszó Zoki Bond nagy ívben tesz az egészre. Az előzetes bejelentésekkel ellentétben, egészen bizonyos, hogy az amerikai Kövér László nem fog találkozni a Zoran Milanović néven anyakönyvezett államfővel, akinek Zágrábtól igencsak távol, a tengerparton, valahol Makarskában akadt sürgős dolga.

Tevék nem lesznek

Szóval, Zágráb teljes lakossága, az ideges rendőrökkel egyetemben, a pokolba kívánják a Krími Platformnak nevezett nagyszabású rendezvényt, amelyre holnap kerül sor a horvát fővárosban, a forgalom azonban már ma megbénult. A rendőrség ugyan külön térképeket jelentetett meg, az esetlegesen kevésbé zűrös útvonalakról, de ez nem sokat segít.

Visszatérve a témára, az úgynevezett Krími-platform parlamentáris küldöttségei találkoznak most Zágrábban, méghozzá tömegesen, 42 ország küldöttsége fizikailag is megjelenik a horvát fővárosban, míg további 11 – köztük Magyarország is – video-kapcsolattal teszi tiszteletét az eseményen.

Nem tudom, hogy ez miért emlékeztet engem a belgrádi el nem kötelezett csúcsra, amelytől annyiban eltér a zágrábi esemény, hogy itt nem lesz sátoros ünnep, a “megboldogult, illetve megboldogított” Moammer Kadhafi líbiai elnök ugyanis nem lesz jelen, hogy beduin sátorban lakjon, hat teve, két arabs mén és számolatlan testőrző amazon társaságában.

Talán azért rémlett fel ez bennem, mert öreg izé vagyok, és minden hülyeség eszembe jut, ahogyan az már a szenioroknál szokás.

Meggyütt a Pelosi

A horvát kormány őszinte örömére a csúcsra befutott Nancy Pelosi is, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, aki ugyanaz, ami Magyarhonban Kövér László, csak nincs olyan szuper bajusza (Magyarország- USA 1:0). Meg különben is, Kövér sokkal szebb, mint Pelosi, bajusztól függetlenül (Magyarország- USA 2:0). Forza Ungheria! Elvégre Nancy is olasz, de most nem ez a téma.

Szóval Nancy rögtön földet érése után levágott egy nagy dumát a demokrácia védelmezéséről, majd elégedetten elindult, hogy találkozzon a házigazdákkal. Az előzetes bejelentésekkel ellentétben, egészen bizonyos, hogy ez Zoran Milanović köztársasági elnök esetében nem fordulhat elő, akinek a tengerparton, Makarskában akadt sürgős dolga – a városi testület díszülésen vett részt a város napja alkalmából, majd egy csillagvizsgálóból kémlelte az eget.

Zoki Bond ezúttal is hozta a formáját, és kifejtette, hogy Pelosi “csak” a parlament elnöke, nem köztársasági elnök, mint ő urasága, meg különben is, a hölgy “két hét múlva már nem lesz funkcióban”, amivel a küszöbönálló amerikai félidős választásokr utalt, a demokraták ugyanis eléggé ramatyul állnak.

További gyöngyszemek

Zoki Bond szokásos közvetlen stílusában elmagyarázta, hogy nem fog részt venni a Krími Platform ülésein, mert nem tudja, hogy meghívják-e, és nem tudja, hogy az egész hacacáré mire való. Ugyanakkor sok cinizmust és becstelenséget lát a szegény ukrán néppel szemben, és nem akar a pózolók egyike lenni.

– Ez a parlamentek elnökeinek a kezdeményezése, én vagyok az ország elnöke, és ezért nem veszek részt rajta. Amíg Horvátországot nem támadják meg, és nem áll háborúban, addig nem veszek részt (az effajta rendezvényeken)

– mondta Milanović néven anyakönyvezett államfő. Bár mindezt jóval diplomatikusabban is meg lehetett volna fogalmazni, Zoki Bondnak annyiban igaza van, hogy a rendkívül költséges, környezetszennyező politikai esemény lényegében nem sok konkrétumot fog hozni.

Az eseményt azzal koronázzák meg, hogy elfogadnak egy közös nyilatkozatot Ukrajna területi épségének védelmében, és tiltakoznak majd az ellen, hogy a nagyobb megtámadja a kisebbet, és einstandolja a területeket. Meg biztos lesz csoportos fényképezkedés is, családi fotó Nancy Pelosival a középpontban, mellette a horvát és az ukrán parlamenti elnökkel, a háttérben esetleg horvát, amerikai és ukrán zászlókkal.

Az események természetesen nem kerülhették el Andrej Plenković miniszterelnököt sem, aki Zágráb polgármestere és Ruszlan Stefancsuk ukrán parlamenti elnök társaságában ünnepélyesen átadta rendeltetésének a zágrábi Ukrán Házat. Itt mondott nagyokat Horvátország józan ítélőképességét illetően, de ezt most inkább nem ismertetnénk már ezeregyedik alkalommal.

Tulajdonképpen boldogságomat azt tette volna teljessé, ha netalán Joe Biden is ellátogatott volna Zágrábba, mondjuk elnyalni egy fagyit. Szép idő van, süt a nap, éppen ideális a fagyizáshoz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava