Connect with us

Horvátország

KRÍMI KRIMI ZÁGRÁBBAN: Megérkezett Nancy Pelosi, Zoki Bond nagy ívben tesz az egészre, Magyarország meg csak videózik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pelosi plenkovic

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Zágrábban „krími parlamenti csúcsot” tartanak, amelyen részt vesz Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, de miután ez leginkább parlamenti projekt, a köztársasági elnök szerepét játszó Zoki Bond nagy ívben tesz az egészre. Az előzetes bejelentésekkel ellentétben, egészen bizonyos, hogy az amerikai Kövér László nem fog találkozni a Zoran Milanović néven anyakönyvezett államfővel, akinek Zágrábtól igencsak távol, a tengerparton, valahol Makarskában akadt sürgős dolga.

Tevék nem lesznek

Szóval, Zágráb teljes lakossága, az ideges rendőrökkel egyetemben, a pokolba kívánják a Krími Platformnak nevezett nagyszabású rendezvényt, amelyre holnap kerül sor a horvát fővárosban, a forgalom azonban már ma megbénult. A rendőrség ugyan külön térképeket jelentetett meg, az esetlegesen kevésbé zűrös útvonalakról, de ez nem sokat segít.

Visszatérve a témára, az úgynevezett Krími-platform parlamentáris küldöttségei találkoznak most Zágrábban, méghozzá tömegesen, 42 ország küldöttsége fizikailag is megjelenik a horvát fővárosban, míg további 11 – köztük Magyarország is – -kapcsolattal teszi tiszteletét az eseményen.

Nem tudom, hogy ez miért emlékeztet engem a belgrádi el nem kötelezett csúcsra, amelytől annyiban eltér a zágrábi esemény, hogy itt nem lesz sátoros ünnep, a „megboldogult, illetve megboldogított” Moammer Kadhafi líbiai elnök ugyanis nem lesz jelen, hogy beduin sátorban lakjon, hat teve, két arabs mén és számolatlan testőrző amazon társaságában.

Talán azért rémlett fel ez bennem, mert öreg izé vagyok, és minden hülyeség eszembe jut, ahogyan az már a szenioroknál szokás.

Meggyütt a Pelosi

A horvát kormány őszinte örömére a csúcsra befutott Nancy Pelosi is, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, aki ugyanaz, ami Magyarhonban Kövér László, csak nincs olyan szuper bajusza (Magyarország- USA 1:0). Meg különben is, Kövér sokkal szebb, mint Pelosi, bajusztól függetlenül (Magyarország- USA 2:0). Forza Ungheria! Elvégre Nancy is olasz, de most nem ez a téma.

Szóval Nancy rögtön földet érése után levágott egy nagy dumát a demokrácia védelmezéséről, majd elégedetten elindult, hogy találkozzon a házigazdákkal. Az előzetes bejelentésekkel ellentétben, egészen bizonyos, hogy ez Zoran Milanović köztársasági elnök esetében nem fordulhat elő, akinek a tengerparton, Makarskában akadt sürgős dolga – a városi testület díszülésen vett részt a város napja alkalmából, majd egy csillagvizsgálóból kémlelte az eget.

Zoki Bond ezúttal is hozta a formáját, és kifejtette, hogy Pelosi „csak” a parlament elnöke, nem köztársasági elnök, mint ő urasága, meg különben is, a hölgy „két hét múlva már nem lesz funkcióban”, amivel a küszöbönálló amerikai félidős választásokr utalt, a demokraták ugyanis eléggé ramatyul állnak.

További gyöngyszemek

Zoki Bond szokásos közvetlen stílusában elmagyarázta, hogy nem fog részt venni a Krími Platform ülésein, mert nem tudja, hogy meghívják-e, és nem tudja, hogy az egész hacacáré mire való. Ugyanakkor sok cinizmust és becstelenséget lát a szegény ukrán néppel szemben, és nem akar a pózolók egyike lenni.

– Ez a parlamentek elnökeinek a kezdeményezése, én vagyok az ország elnöke, és ezért nem veszek részt rajta. Amíg Horvátországot nem támadják meg, és nem áll háborúban, addig nem veszek részt (az effajta rendezvényeken)

– mondta Milanović néven anyakönyvezett államfő. Bár mindezt jóval diplomatikusabban is meg lehetett volna fogalmazni, Zoki Bondnak annyiban igaza van, hogy a rendkívül költséges, környezetszennyező politikai esemény lényegében nem sok konkrétumot fog hozni.

Az eseményt azzal koronázzák meg, hogy elfogadnak egy közös nyilatkozatot Ukrajna területi épségének védelmében, és tiltakoznak majd az ellen, hogy a nagyobb megtámadja a kisebbet, és einstandolja a területeket. Meg biztos lesz csoportos fényképezkedés is, családi fotó Nancy Pelosival a középpontban, mellette a horvát és az ukrán parlamenti elnökkel, a háttérben esetleg horvát, amerikai és ukrán zászlókkal.

Az események természetesen nem kerülhették el Andrej Plenković miniszterelnököt sem, aki Zágráb polgármestere és Ruszlan Stefancsuk ukrán parlamenti elnök társaságában ünnepélyesen átadta rendeltetésének a zágrábi Ukrán Házat. Itt mondott nagyokat Horvátország józan ítélőképességét illetően, de ezt most inkább nem ismertetnénk már ezeregyedik alkalommal.

Tulajdonképpen boldogságomat azt tette volna teljessé, ha netalán Joe Biden is ellátogatott volna Zágrábba, mondjuk elnyalni egy fagyit. Szép idő van, süt a nap, éppen ideális a fagyizáshoz.

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és Egyiptom) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

-Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, -Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava