Connect with us

Szerbia

PÉNZMOSÁS? A szerbiai lakások 80 százalékát készpénzzel vásárolják meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bw kula belgrade 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Az elmúlt években a szerbiai lakások többégét a vevők készpénzért vásárolták meg – írja a belgrádi Vreme hetilap, amely szakértőkre hivatkozva hangsúlyozza, hogy ez pénzmosásra utal. A tekintélyes szerb hetilap különböző statisztikai adatokra hivatkozva azt állítja, hogy egyes források szerint az ingatlanok 88 százalékát készpénzért vették, más adatok szerint 80:20 százalék az arány a hitelre és a készpénzre vásárolt lakások között.

Božo Drašković közgazdászprofesszor, a Korrupcióellenes Ügynökség igazgatótanácsának volt tagja rámutatott, hogy „természetes személyek esetében nem vizsgálják a pénzek eredetét az ingatlanvásárlások alkalmával”.

Drašković elmondta, hogy az ingatlanba fektetett készpénz egy része legálisan kifizetett osztalékból, más ingatlanok eladásából vagy munkavállalásból származik.

A közgazdász professzor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakásvásárláskor kifizetett pénzek jelentős része „illegális üzletelésből, bűnözésből vagy adócsalásból származik”.

A Vreme azt írja, hogy a korrupción és az állami források kifosztásán kívül a legnagyobb problémát az jelenti, hogy Szerbia jórészt az építőiparból származó bevételekből tartja fenn magát, ha nem számítjuk ide a külföldi hiteleket.

A szerbiai statisztikai hivatal szerint az idei év első felében 11,7 százalékkal növekedtek az ingatlanárak az országban, ami Belgrádban megközelíti a 15 százalékot, de Újvidék sem nagyon marad el a szerb főváros mögött.

Az átlagkereset 600 euró körül van Szerbiában, miközben az új építésű lakások átlagos ára eléri az 1700 eurót négyzetméterenként.

Szerbia

A szellem nem mászott vissza a palackba, az iskolai lövöldözőnek nincs bűntudata +18

Közzététel:

a megjelenés dátuma

iskola, bűntudat, szellem
Kosta Kecmanović elvezetése a gyilkosságok helyszínéről (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egy belgrádi iskola tanulója – ezúttal egy lány – listát készített azokról a társairól, akiket meg akar ölni, a rendőrség azonnal reagált. Közben a Vladislav Általános Iskolában végrehajtott, tíz áldozatot követelő mészárlás elkövetője folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon.

Fenyegetős szellem

A Blic hírportál úgy értesült, hogy a belgrádi Milena Pavlović Barili Általános Iskola egyik felső tagozatos tanulója a jegyzetfüzetében összeírta azoknak a társainak a nevét, akiket meg akar ölni.

A szerbiai rendőrség azonnal intézkedett, és egyeztetett az iskolapszichológussal, valamint az ügyészséggel is.

A Kurir hírportál úgy tudja, hogy a meg nem nevezett tanuló kést rajzolt az általa kiszemelt diákok nevei mellé.

A portál szerint egy olyan diáklányról van szó, akinek a viselkedése korábban is problémás volt.

A május eleji két vérontást követően a szerb rendőrség több kiskorút és felnőttet állított elő olyan fenyegetések miatt, hogy az első két tömeggyilkossághoz hasonló cselekményt követnek el.

Közöttük olyanok is voltak, akik összeírták, hogy kit akarnak eltenni láb alól.

Követeli, hogy engedjék szabadon

A május harmadikai iskolai lövöldözés elkövetője közben nap mint nap az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon, állítása szerint ugyanis semmi sem indokolja további fogva tartását, mert már minden vizsgálat megtörtént.

Belgrádi médiajelentések szerint a gyilkosságot elkövető K. Kecmanović semmiféle lelkiismeret-furdalást nem mutat, hűvös és nyugodt, és azt sem kérte, hogy kapcsolatba léphessen bárkivel is.

Az orvosok elmondása szerint nyugtatókat sem adnak neki, mert nincs szüksége rá.

A tizennegyedik életévét a nyáron betöltő fiú hűvös és nyugodt viselkedést tanúsít, viszont folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor szabadul.

Már korábban is megkérdezte ezt, illetve érdeklődött tette visszhangja iránt, az utóbbi időben azonban egyre inkább követeli az orvosoktól, hogy engedjék szabadon.

Az orvosok viszont úgy vélik, hogy a gyilkos fiú továbbra is veszélyt jelent a környezetére, és fennáll a lehetősége, hogy hasonló bűncselekményt követ el, ha netalán lehetősége nyílik rá.

Aleksandar Vučić, szerb elnök a belgrádi és Mladenovac környéki tömeggyilkosságok utáni napokban többször is elmondta, hogy a mészárlásokat végrehajtó „monstrumok” soha sem szabadulnak.

Vučić kijelentette: tisztában van vele, hogy bizonyára elmarasztalják majd az igazságszolgáltatásba történő beavatkozás miatt, de mivel már most is mindenféle becsmérlő néven illetik, ez lényegtelen számára.

Pszichológusi álláspont

A pszichológusok szerint K. Kecmanovićnál, aki a belgrádi média szerint a világ legfiatalabb tömeggyilkosa, valamilyen oknál fogva nem alakult ki a személyiség egyik fontos összetevője, a „felettes én”, vagyis az úgynevezett „szuperegó”.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis megalapítójának elmélete szerint a szuperegó a személyiség „etikai összetevője”, ez ad erkölcsi normákat az embernek, amelyek alapján viselkedik.

iskola, bűntudat, szellem

ALBUM: A pszichológusok szerint az iskolai lövöldözőnél nem alakult ki a szuperegó (Forrás: Twitter)

A szuperegó többnyire az élet első öt évében alakul ki: ebben az időszakban a gyermek magába szívja szülei erkölcsi normáit, valamint annak a családnak és társadalomnak a hagyományait, amelyben felnő.

Így alakul ki benne a szuperegó, amely az agressziót és egyéb társadalmilag nemkívánatos impulzusokat kezeli.

Akinek megfelelően fejlett szuperegója van, bűntudatot vagy szorongást érez, amikor megsérti az etikai normákat.

A pszichológusok szerint a „felettes én” az iskolai tömeggyilkosságot végrehajtó fiú esetében nem létezik.

Az anya-gyermek viszony

Az orvosok a szokásokhoz híven mindenek előtt az anya-gyermek viszonyt vizsgálják, és azt szeretnék megtudni, hogy ebben a viszonyban vannak-e negatív érzelmi jelek a tizennegyedik életévét még nem betöltő gyilkos esetében.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az anya spártai módon kényszerítette a fiút, hogy jobb legyen, mint mások az iskolában és az iskolán kívül is.

Ez önmagában azonban soha nem lehet az egyetlen és fő oka annak, hogy K. Kecmanović ebbe az irányba fejlődött, sok túlambiciózus szülő van ugyanis, akinek a gyerekei nem lesznek tömeggyilkosok.

Az iskolai lövöldöző esetében a pszichológusok megállapították, hogy átlagos intelligenciával rendelkezik, és nem „zseni”, ahogyan a szülei nevelték, és ahogy a lövöldözés előkészítése alapján sokan gondolták.

A gyilkos fiú édesanyja, Miljana Kecmanović, aki a belgrádi biológiai egyetem tanára és elismert bírósági szakértő a DNS-vizsgálatoknál, meghallgatása során kijelentette, hogy senki sem sejthette, hogy fia tömeggyilkosságot követ el.

A szakértők most azt vizsgálják, hogy terheli-e felelősség az anyát kiskorú személy elhanyagolása és bántalmazása miatt. Ha esetleg megállapítják a bűnösségét, akkor akár három év börtönre is ítélhetik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava