Connect with us

Szerbia

PÉNZMOSÁS? A szerbiai lakások 80 százalékát készpénzzel vásárolják meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az elmúlt években a szerbiai lakások többégét a vevők készpénzért vásárolták meg – írja a belgrádi Vreme hetilap, amely szakértőkre hivatkozva hangsúlyozza, hogy ez pénzmosásra utal. A tekintélyes szerb hetilap különböző statisztikai adatokra hivatkozva azt állítja, hogy egyes források szerint az ingatlanok 88 százalékát készpénzért vették, más adatok szerint 80:20 százalék az arány a hitelre és a készpénzre vásárolt lakások között.

Božo Drašković közgazdászprofesszor, a Korrupcióellenes Ügynökség igazgatótanácsának volt tagja rámutatott, hogy “természetes személyek esetében nem vizsgálják a pénzek eredetét az ingatlanvásárlások alkalmával”.

Drašković elmondta, hogy az ingatlanba fektetett készpénz egy része legálisan kifizetett osztalékból, más ingatlanok eladásából vagy külföldi munkavállalásból származik.

A közgazdász professzor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakásvásárláskor kifizetett pénzek jelentős része “illegális üzletelésből, bűnözésből vagy adócsalásból származik”.

A Vreme azt írja, hogy a korrupción és az állami források kifosztásán kívül a legnagyobb problémát az jelenti, hogy Szerbia jórészt az építőiparból származó bevételekből tartja fenn magát, ha nem számítjuk ide a külföldi hiteleket.

A szerbiai statisztikai hivatal szerint az idei év első felében 11,7 százalékkal növekedtek az ingatlanárak az országban, ami Belgrádban megközelíti a 15 százalékot, de Újvidék sem nagyon marad el a szerb főváros mögött.

Az átlagkereset 600 euró körül van Szerbiában, miközben az új építésű lakások átlagos ára eléri az 1700 eurót négyzetméterenként.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava