Connect with us

Montenegró

VAGY-VAGY: Állítólag megölték a kavači klán vezetőjét, vele Panamában végeztek, ha igaz

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

g panama zvicer
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Szerb médiajelentések szerint Panamában megölték Radoje Zvicert, a montenegrói kavači klán (egyik) vezetőjét. Zvicerrel nem sokkal azt követően végeztek, hogy szeptember első felében Isztambulban meggyilkolták Jovan Vukotićot, a rivális škaljari klán első emberét. Zvicer alá tartozott annak a Veljko Belivuknak (Bajkeverő Velja, Velja Nevolja) bandája, amelynek egyes tagjait a napokban állították bíróság elé Belgrádban több bestiális gyilkosság elkövetése miatt. Legalább egy ilyen gyilkosságot követően állítólag emberhúsból készült csevapot küldtek Zvicernek. Aleksandar Vučić szerb elnök az év elején azzal vádolta meg a kavači klán vezetőjét, hogy az életére akar törni. Ha még ezek után is felvetődne a kérdés, hogy Zvicer feltételezett/valószínűsíthető halála miért foglalkoztatja kimondott élénken a szerb médiát, arra nagyon egyszerű a válasz. Ennek az az oka, hogy a volt Jugoszlávia ugyan szétesett, de a bűnözés a térségben nemigen ismer határokat.

Megölték, vagy talán mégsem?

Szerb médiaértesülések szerint Radoje Zvicert Panamában ölték meg pénteken este, haláláról a szerb belügyminisztérium is tud, valószínűleg éppen a Vučić elleni állítólagos, vagy nem csak állítólagos merénylet okán. Ezzel kapcsolatban a közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint Zvicer halálát követően fellélegezhet a szerb elnök, aki ellen elég sok állítólagos merényletet terveztek már. A maffiafőnök elleni gyilkosság helyszíne egyébként annyiban nem meglepetés, hogy már tavaly is elhangoztak olyan feltételezések, amelyek szerint a kavači klán vezetője Latin-Amerikában bujkál.

A Zvicer haláláról szóló hírt Belgrádban először a kormányközeli (nacionalista) Srpski telegraf napilap Republika nevet viselő hírportálja tette közzé. A Republika értesülései szerint Zvicert abban a házban gyilkolták meg, amelyben lakott, erről azonban további részleteket nem tudni.

Néhány órával később a szintén kormánypárti Informer arról írt, hogy a panamai média szerint valóban történt egy maffialeszámolás, és hogy egy fehér limuzinban ülő férfit lőttek le.

Közben a szerb média lázas nyomozásba kezdett, és éjfél körül megtalálta Zvicer jogi képviselőjét.

A család ügyvédjeként cáfolom, hogy Radivoje Zvicer meghalt, vagy hogy megsebesült. A család látta a médiában megjelenő cikkeket, és a hamis információk terjedésének megakadályozása érdekében el kell mondani, hogy az ügyfelem él

– jelentette ki Vladimir Zarić, aki a Kurir szerint Zvicer ügyvédje.

A montenegrói rendőrség közben megerősítette, hogy Panamában két férfi halt meg egy merénylet következtében, az egyik egy 40-45 közötti, és „Jai” néven ismerték.

A montenegrói rendőrség a Radoj Zvicer sebesülésének vagy halálának hírét hivatalos csak azt követően tudják megerősíteni, ha erről megérkeznek az ottani rendőrségi vizsgálat eredményei, ami két-három napba is beletelhet, „figyelembe véve például azt is, hogy Zvicer valószínűleg nem a saját néven tartózkodott a latin-amerikai országban.

Zvicer a kavači klán állítólagos vezetőjeként már évek óta véres háborút folytatott a rivális škaljari klán ellen, korábban ez a két banda alkotta a kotori klánt, de egy nagy értékű drogküldemény körüli vita miatt elváltak az útjaik, és azóta véres háborút vívnak egymással.

Zvicer ellen is több merényletet kíséreltek meg már, ezek közül a legnevezetesebb az, amely 2020-ban történt Kijevben, amikor kocogás közben támadták meg a lakása közelében.

Egyes állítások szerint az életét az mentette meg, hogy a felesége rálőtt a támadókra, akik beugrottak az autójukba, és távoztak a helyszínről. Az autót később felgyújtották. A támadásban egyébként összesen két szerb és két montenegrói bűnöző vett részt, őket az ukrán hatóságok el is kapták, ezt tartalmazza a mellékelt videó.

Tamara Zvicer tehát férje védelmében közvetlenül részt vett az ukrán fővárosban történt lövöldözésben, majd sikerült úgy eldugnia a fegyvereket, hogy az ukrán hatóságok nem találták meg.

A bandaháborúban általában a škaljari klán tagjai húzták a rövidebbet, miután Zvicer rendőrökkel és titkosszolgálati személyekkel is kapcsolatban állt, miközben kábítószer- és fegyvercsempészettel is foglalkozott.

A belgrádi Informer szerint a montenegrói Különleges Állami Ügyészség (SDT) tudomása szerint Petar Lazović (32) titkosügynök és a Ljubo Milović (39) rendőr követte a škaljari bűnözői csoport tagjait, akiket a Zvicer által vezetett rivális kavači klán meg akart ölni. A szerb sajtóban is jelentek meg olyan hírek, amelyek szerint, hogy az utóbbi bűnözői csoportnak voltak kapcsolataik a szerbiai rendőrségnél.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Montenegró

Nincs, aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

English

Arrests are piling up in Montenegro, after a police chief now the „crypto king” has also been caught

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Rendőrség / Police
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 5 perc

Police officers in Montenegro are allegedly involved in cocaine smuggling, with several of them already taken into custody. On Wednesday evening (March 22), Dejan Knežević, the deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate, was arrested. Knežević is reportedly linked to members of a recently apprehended criminal gang, who have been charged by the Special State Prosecutor’s Office (SDT) with creating a criminal organization and drug trafficking. Meanwhile, the Montenegrin Minister of the Interior announced that a person believed to be one of the world’s most well-known and wanted fugitives has been arrested.

Did one of the top police chiefs commit a crime?

The Montenegrin special police, acting on the instructions of the Special State Prosecutor’s Office, arrested the deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate on Wednesday evening.

The Montenegrin authorities, in collaboration with Europol, carried out the arrest as part of a planned and coordinated operation that lasted several months.

This is not the first time that local police authorities in the Balkans have only acted following encouragement from Europe.

Főrendőr

Moreover, Knežević is not suspected of merely knowing someone who knows someone among the criminals, but specifically of having created a criminal organization and committed other criminal offenses himself.

The deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate has been placed in 72-hour pre-trial detention after being questioned by prosecutors on Thursday.

His lawyer has stated that the police leader did not admit to committing any crimes and believes that all the evidence presented by the prosecution is unfounded.

Knežević has held important positions in the Montenegrin police for a long time, previously leading the anti-drug trafficking department before becoming the deputy director responsible for fighting organized crime in early March 2021.

Police officers caught smuggling cocaine

Knežević is not the first official to be apprehended recently. Goran Stojanović, who is believed to have been a member of the Kavač clan as well as a police officer, was arrested a few days ago. Two other police officers, one of whom is suspected to have been the bodyguard of Balkan drug lord Darko Šarić’s brother, have also been put behind bars.

In Montenegro, a total of five individuals are currently in custody, while 17 others are suspected of being involved in the smuggling of three tons of cocaine. The majority of those involved were either police officers or are currently employed by the police force.

In connection with the case, Acting Prime Minister Dritan Abazović stated that the cocaine, mostly smuggled by police officers, is worth over 100 million euros. 

Additionally, expensive assets such as cars have been seized from the suspects, with a total value estimated at 400-500 thousand euros.  If there were laws against organized crime, these assets would belong to the state, but as things stand, the government will have to spend money on their protection

– said Abazović who believes that the action taken by the special prosecutor’s office will have a seismic impact on the Kavač and Škaljar clans, as well as individuals associated with them.

No mafia or criminal organization will be able to control Montenegro’s state institutions as they used to

said the Acting Prime Minister, alluding to the current President, Milo Đukanović.

In addition to police officers and former government officials, there are also „businessmen” among the suspects who are allegedly involved in laundering the money through their companies. The investigation is ongoing.

„Đukanović and the Kavač Clan”

Prior to last Sunday’s presidential election, Executive Prime Minister Abazović spoke out about Montenegrin President Milo Ðukanović’s priorities, stating that the current president values preserving the Kavač clan more than winning the election.

Đukanović values the preservation of the Kavač clan more than winning the presidential election

said Abazović, adding that the current president is already too late in doing so.

If this government is not in power, no one can destroy the evidence, because, thank God, the Europol is already dealing with it

Abazović said, suggesting that his government has already handed over the relevant evidence to the European law enforcement agency.

The police kidnapped people

Meanwhile, the Europol has released new shocking information that Montenegrin police officers have abducted, beaten, and tortured people, then boasted about it to known criminals.

According to the European law enforcement agency, at least 14 members (names withheld by the editorial team) of the former special operations and support unit under the command of Mirko Banović carried out torture, participated in such crimes, or knew about their commission.

According to intercepted communication on encrypted phones, the police officers kept the abducted people in secret apartments, where they were subjected to inhumane treatment, beaten, tortured, had guns placed in their mouths, received electric shocks, were strangled, and humiliated.

Fojtogatás

Rendőri fojtogatás, ahogy azt a Sky applikáció megőrizte (Forrás: LibertasPress)

According to Montenegrin news portal Libertas, two police officers, Petar Lazović and Jugoslav Jugo Raičević, debated this issue with leaders and members of criminal groups, and often sent them photos of the tortured people.

The leaked information suggests that the police officers informed criminal group leaders such as Radoje Zvicer, Darko Šarić, and Nikola Spasojević about these „heroic acts,” but they also had contact with Šarić’s group members, as well as Serbian criminals Veljko Belivuk and Marko Miljković.

Libertas reports that the Montenegrin police officers in question had daily contact with various criminal circles while also dealing with cigarette and drug smuggling.

The Montenegrin Police Directorate declined to respond to journalists’ questions regarding whether any proceedings had been initiated against any of the individuals listed by Europol, and if so, when and with whom.

World-shaking Arrest

In a Twitter announcement on Thursday afternoon, Filip Adžić, the Minister of Interior of Montenegro and member of the Prime Minister’s Movement, revealed that the Montenegrin police have arrested one of the most wanted fugitives in the world.

This was the icing on the cake, as Adžić himself belongs to the ruling party. Adžić identified the suspect as Do Kwon, a South Korean citizen and co-founder and CEO of the Singapore-based company Terraform Labs.

He stated that Kwon was responsible for over $40 billion in losses and that he had been detained at the Podgorica airport.

The former crypto king who caused losses of more than $40 billion has been deprived of his freedom at the Podgorica airport

Adžić wrote on Twitter. He added that Kwon Do or Do Kwon was wanted by South Korea, the United States, and Singapore.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html

The Montenegrin Minister of Interior stated that they are waiting for official confirmation of the suspect’s identity.

The Montenegrin Ministry of Interior later announced that they had detained two South Korean citizens, Kwon Do-Hyung and Hon Chang Joon, at the Podgorica airport for using forged Costa Rican passports to board a flight to Dubai.

The Interpol helped us determine this. During the baggage inspection, travel documents from Belgium and South Korea were also found. Interpol checks revealed that the Belgian documents were also fake

the Montenegrin Ministry of Interior stated in its announcement. The Ministry also revealed that there is no record of the two South Koreans entering Montenegro, which suggests that they may have illegally crossed the border, for example from Serbia.

Last year, there were suspicions that Do Kwon had been hiding in Serbia for some time, but these claims were never substantiated. It is likely that they were using false identities there, as well.
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: