Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Montenegró

VAGY-VAGY: Állítólag megölték a kavači klán vezetőjét, vele Panamában végeztek, ha igaz

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

g panama zvicer
A cikk meghallgatása

Szerb médiajelentések szerint Panamában megölték Radoje Zvicert, a montenegrói kavači klán (egyik) vezetőjét. Zvicerrel nem sokkal azt követően végeztek, hogy szeptember első felében Isztambulban meggyilkolták Jovan Vukotićot, a rivális škaljari klán első emberét. Zvicer alá tartozott annak a Veljko Belivuknak (Bajkeverő Velja, Velja Nevolja) bandája, amelynek egyes tagjait a napokban állították bíróság elé Belgrádban több bestiális gyilkosság elkövetése miatt. Legalább egy ilyen gyilkosságot követően állítólag emberhúsból készült csevapot küldtek Zvicernek. Aleksandar Vučić szerb elnök az év elején azzal vádolta meg a kavači klán vezetőjét, hogy az életére akar törni. Ha még ezek után is felvetődne a kérdés, hogy Zvicer feltételezett/valószínűsíthető halála miért foglalkoztatja kimondott élénken a szerb médiát, arra nagyon egyszerű a válasz. Ennek az az oka, hogy a volt Jugoszlávia ugyan szétesett, de a bűnözés a térségben nemigen ismer határokat.

Megölték, vagy talán mégsem?

Szerb médiaértesülések szerint Radoje Zvicert Panamában ölték meg pénteken este, haláláról a szerb belügyminisztérium is tud, valószínűleg éppen a Vučić elleni állítólagos, vagy nem csak állítólagos merénylet okán. Ezzel kapcsolatban a közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint Zvicer halálát követően fellélegezhet a szerb elnök, aki ellen elég sok állítólagos merényletet terveztek már. A maffiafőnök elleni gyilkosság helyszíne egyébként annyiban nem meglepetés, hogy már tavaly is elhangoztak olyan feltételezések, amelyek szerint a kavači klán vezetője Latin- Amerikában bujkál.

A Zvicer haláláról szóló hírt Belgrádban először a kormányközeli (nacionalista) Srpski telegraf napilap Republika nevet viselő hírportálja tette közzé. A Republika értesülései szerint Zvicert abban a házban gyilkolták meg, amelyben lakott, erről azonban további részleteket nem tudni.

Néhány órával később a szintén kormánypárti Informer arról írt, hogy a panamai média szerint valóban történt egy maffialeszámolás, és hogy egy fehér limuzinban ülő férfit lőttek le.

Közben a szerb média lázas nyomozásba kezdett, és éjfél körül megtalálta Zvicer jogi képviselőjét.

– A család ügyvédjeként cáfolom, hogy Radivoje Zvicer meghalt, vagy hogy megsebesült. A család látta a médiában megjelenő cikkeket, és a hamis információk terjedésének megakadályozása érdekében el kell mondani, hogy az ügyfelem él

– jelentette ki Vladimir Zarić, aki a Kurir szerint Zvicer ügyvédje.

A montenegrói rendőrség közben megerősítette, hogy Panamában két férfi halt meg egy merénylet következtében, az egyik egy 40-45 közötti, és “Jai” néven ismerték.

A montenegrói rendőrség a Radoj Zvicer sebesülésének vagy halálának hírét hivatalos csak azt követően tudják megerősíteni, ha erről megérkeznek az ottani rendőrségi vizsgálat eredményei, ami két-három napba is beletelhet, “figyelembe véve például azt is, hogy Zvicer valószínűleg nem a saját néven tartózkodott a latin-amerikai országban.

Zvicer a kavači klán állítólagos vezetőjeként már évek óta véres háborút folytatott a rivális škaljari klán ellen, korábban ez a két banda alkotta a kotori klánt, de egy nagy értékű drogküldemény körüli vita miatt elváltak az útjaik, és azóta véres háborút vívnak egymással.

Zvicer ellen is több merényletet kíséreltek meg már, ezek közül a legnevezetesebb az, amely 2020-ban történt Kijevben, amikor kocogás közben támadták meg a lakása közelében.

Egyes állítások szerint az életét az mentette meg, hogy a felesége rálőtt a támadókra, akik beugrottak az autójukba, és távoztak a helyszínről. Az autót később felgyújtották. A támadásban egyébként összesen két szerb és két montenegrói bűnöző vett részt, őket az ukrán hatóságok el is kapták, ezt tartalmazza a mellékelt videó.

Tamara Zvicer tehát férje védelmében közvetlenül részt vett az ukrán fővárosban történt lövöldözésben, majd sikerült úgy eldugnia a fegyvereket, hogy az ukrán hatóságok nem találták meg.

A bandaháborúban általában a škaljari klán tagjai húzták a rövidebbet, miután Zvicer rendőrökkel és titkosszolgálati személyekkel is kapcsolatban állt, miközben kábítószer- és fegyvercsempészettel is foglalkozott.

A belgrádi Informer szerint a montenegrói Különleges Állami Ügyészség (SDT) tudomása szerint Petar Lazović (32) titkosügynök és a Ljubo Milović (39) rendőr követte a škaljari bűnözői csoport tagjait, akiket a Zvicer által vezetett rivális kavači klán meg akart ölni. A szerb sajtóban is jelentek meg olyan hírek, amelyek szerint, hogy az utóbbi bűnözői csoportnak voltak kapcsolataik a szerbiai rendőrségnél.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava