Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Nagy-Britannia

VÉGTISZTESSÉG: A szerb miniszterelnököt élettársa is elkísérte II. Erzsébet temetésére

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

brnabic konyv bejegyzes gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Kétezer vendég, köztük több, mit száz ország vezetői képviseltették magukat II. Erzsébet búcsúztatóján, beleértve ebbe mintegy húsz királyi ház tagjait is. A gyászszertartáson Szerbiát Ana Brnabić miniszterelnök “jelenítette meg”, horvát részről Zoran Milanović, Bosznia- Hercegovinából pedig Bisera Turković külügyminiszter vett végső búcsút a volt brit uralkodótól. Nagy- Britannia nem hívta meg a királynő gyászszertartására Oroszországot, Szíriát, Venezuelát, Mianmart és Afganisztán, ugyanakkor Észak- Koreát nagyköveti szinten “kapott idézést”.

A szerb miniszterelnök

Brnabić szerb miniszterelnök az Instagramon számolt be arról, hogy a londoni Lancaster House-ban a gyászszertartás és a temetés napja előtt írt egy-két mondatot a második Erzsébet királynő halála alkalmából kihelyezett könyvbe.

– A világ egy nagyszerű vezetőt veszített el, egy olyan személyt, aki a hagyomány és a hazaszeretet megtestesítője volt. Szerbia és az egész világ a modern történelem egyik legjelentősebb alakjaként fog emlékezni Őfelségére

– fogalmazta meg a gondolatait az Instagramon a szerb miniszterelnök, aki ha nem is szóról szóra ugyanezt, de biztosan valami hasonlót jegyezhetett be a szóban forgó könyvbe is.

A másságát nem rejtegető szerb miniszterelnököt a Lancaster House-ba elkísérte élettársa, Milica Đurđić is, amiben végsősoron semmi meglepő & kivetnivaló nincs, a volt brit uralkodó temetésén ugyanis a világ vezetői általában házastársuk társaságában vesznek részt, ami többé-kevésbé vonatkoztatható a szerb miniszterelnökre is.

Ami Brnabić Instagram-oldalát illeti, az viszont megállapítható, hogy Aleksandar Vučić profiljához képest itt kevesebb a (hivatalból) csápoló, így több negatív tartalom is megjelenik, és ez alól még ez a kegyeleti jellegű bejegyzés sem volt. kivétel. Ebbe most nem megyünk bele, mert ennek nem itt van a helye.

Horvát & bosnyák részvétel

A gyászszertartáson a horvát államfő felesége társaságában jelent, ők Emmanuel Macron mögött vonultak fel, Macron szintén a nejével érkezett a Westminsteri Apátságba.

milanovic macron turkovic

A horvát divatportálok megjegyzték, hogy Zoran Milanović felesége Sanja Musić Milanović szatén szalaggal díszített elegáns kalapot és hosszú kabátot választott erre az alkalomra, amelyet fehér bross díszített, férje pedig – a többiekhez hasonlóan – klasszikus fekete öltönyt viselt, amelyhez fekete nyakkendőt kötött.

Bisera Turković szintén járt a Lancaster House-ban, hogy írjon néhány sort az ott nyitott könyvbe. A bosznia-hercegovinai külügyminiszter hazája és a maga nevében fejezte ki “mélységes részvétét”.

– Erzsébet királynő távozása után már semmi sem lesz a régi, a világ mérni fogja a II. Erzsébet királynő előtti és utáni időt. Mély nyomot hagyott a történelemben, amelybe nagy bátorsággal és méltósággal rendelkező uralkodóként került be

– írta Turković a “gyászkönyvbe”.

A boszniai sajtó külön érdekességként jegyezte meg, hogy Turković a Wiz Air menetrendszerinti járatán utazott Londonba, amiről fényképet is közölt a közösségi médiában.

Szerencsére a Wiz Air ezt a járatát nem mondta le, így a bosznia-hercegovinai külügyminiszter nem maradt le a londoni gyászszertartásról.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava