Connect with us

Magyarország

SZOROS KAPCSOLATOK: Átadták az Újvidéki Egyetem magyar tannyelvű tanítóképző karának épületét Szabadkán

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A magyar köztársasági elnök szerint a vajdasági magyar közösség tagjai és a szerbiai vezetés nap mint nap azért dolgozik, hogy a barátság “ilyen szoros” lehessen. Ezt Novák Katalin köztársasági elnök ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy Szabadkán átadták az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának épületét Szabadkán.

– Szerbia és Magyarország kapcsolata a megértésen és odafigyelésen alapul

– szögezte le Novák Katalin köztársasági elnök az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének átadásakor.

Mint mondta, nemcsak érteni, hanem megérteni akarjuk a másikat, és ez sajnos ma nagyon ritka az országok közötti kapcsolatokban.

Novák kitért a Szerbiát is sújtó migrációs nyomásra, amely ma Európára nehezedik. Hozzátette: Ana Brnabić miniszterelnök biztosította őt arról, hogy tudják, értik ezt a problémát, és olyan megoldáson dolgoznak, amely segítséget fog jelenteni az itt élő magyarság számára.

Szólt arról is, hogy Magyarország határozottan támogatja Szerbia mielőbbi európai uniós tagságát. Hozzátette, hogy azért is támogatják Szerbia mielőbbi EU-tagságát, mert szükségünk van Szerbiára, érdekünk, hogy a vajdasági magyarság mielőbb európai uniós állampolgárságot kapjon.

Novák az épület átadásával kapcsolatban elmondta: a Vajdaságban nemcsak tudást kell átadni a gyerekeknek, hanem az anyanyelv szeretetét, az identitást, a hitet, a ragaszkodást és a hazaszeretetet is.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: Novák Katalin belgrádi látogatása a két ország közötti építkezésnek az újabb fontos mérföldköve, amelynek a vajdasági magyarok is haszonélvezői.

Elmondta azt is, hogy a tanítóképző épülete nem jöhetett volna létre a hathatós magyarországi kormányzati támogatás nélkül, amely több mint egymilliárd forint volt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava