Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Albánia

ELZAVARTÁK ŐKET: Az albán miniszterelnök bezáratta Irán tiranai nagykövetségét (videó)

2022 09 08 112724 gigapixel art scale
KIUTASÍTÁS: Albánia megszakította diplomáciai kapcsolatait az Iszlám Köztársasággal
Olvasási idő: 2 perc

Az Albánia ellen elkövetett iráni kibertámadások miatt a balkáni ország megszakította diplomáciai kapcsolatait az Iszlám Köztársasággal. Edi Rama albán miniszterelnök egyik ritka videóbeszédében bejelentette, hogy utasította az iráni diplomatákat és a személyzetet, hogy zárják be a nagykövetséget, és 24 órán belül hagyják el az országot.

Hírügynökségi jelentések szerint az iráni diplomaták dokumentumokat égettek el csütörtökön hajnalban a tiranai nagykövetségen, néhány órával azt megelőzően, hogy elhagyták az országot, miután Albánia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Egy szemtanú szerint az irániak az iratokat egy rozsdás hordóban égették el, miközben a lángok megvilágították a háromszintes nagykövetség épületének falait. A nagykövetség előtt mindössze 200 méterre van a miniszterelnöki hivataltól.

Az albán miniszterelnök videóüzenetében megjegyezte, hogy az egyik legfontosabb nemzeti ügynökség ellen indított júliusi kibertámadás azzal fenyegetett, hogy megbénítja a közszolgálatokat, ellopja a kormányzati elektronikus kommunikáció során keletkezett adatokat és törli a digitális rendszereket, amivel káoszt és bizonytalanságot okoz az országban. Edi Rama hozzátette azonban, hogy a károk jóval kisebbek voltak ahhoz képest, amit a támadók akartak elérni.

A mélyreható vizsgálat megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltatott számunkra arra vonatkozóan, hogy az országunk elleni kibertámadást az Iráni Iszlám Köztársaság szervezte és szponzorálta négy, az agressziót végrehajtó csoport közreműködésével

– jelentette ki az albán miniszterelnök az interneten közzétett videóüzenetében, amelyben azt is elmondta, hogy az egyik támadó egy hírhedt nemzetközi kiberterrorista csoport, amely korábban Izrael, Szaúd-Arábiát az Egyesült Arab Emirátusok, Jordánia, Kuvait és Ciprus ellen is hajtott végre kibertámadások, vagy társtettese volt az ilyen támadásoknak.

2022 09 08 114044

A támadás következtében a lakossági szolgáltatások nagy része megszakadt, és csak néhány fontos szolgáltatás, például az online adóbevallás működött, mert azokat olyan szerverek biztosítják, amelyek nem voltak célpontjai a támadásnak.

Washington, Albánia legközelebbi szövetségese is Iránt tette felelőssé a júliusi kibertámadásért, és megígérte, hogy “további lépéseket tesz” Irán felelősségre vonása érdekében az Egyesült Államok szövetségesének biztonságát veszélyeztető cselekedetekért.

Az Egyesült Államok határozottan elítéli Irán kibertámadását NATO-szövetségesünk, Albánia ellen. Csatlakozunk Rama miniszterelnök felhívásához, hogy Iránt vonják felelősségre ezért a példátlan kiberincidensértkis festett kabatok222kis festett kabatok

– olvasható az amerikai kormányközleményben.

A teheráni vezetés ugyanakkor határozottan elítélte a tiranai döntést, és “alaptalan állításoknak” nevezte mindazt, amivel Albánia indokolta a lépést.

Albánia és Irán viszonya 2014-ben vált feszülté, miután Albánia befogadta a száműzött Iráni Népi Mudzsahedek Szervezetének (Mudzsaheddin-e Khalk, MEK) mintegy 3000 tagját. Az 1965-ben alakult MEK fegyveres harcot indított, és részt vett az 1979-es iráni forradalomban is. A forradalom azonban Iránban is felfalta a gyermekeit: a hatalomra jutó Khomeini ajatollah először a politikából szorította ki a középosztályban amúgy nagy népszerűségnek örvendő szervezetet, majd több véres merénylet után az országból is.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: