Connect with us

Albánia

ELZAVARTÁK ŐKET: Az albán miniszterelnök bezáratta Irán tiranai nagykövetségét (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2022 09 08 112724 gigapixel art scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Albánia ellen elkövetett iráni kibertámadások miatt a balkáni ország megszakította diplomáciai kapcsolatait az Iszlám Köztársasággal. Edi Rama albán miniszterelnök egyik ritka videóbeszédében bejelentette, hogy utasította az iráni diplomatákat és a személyzetet, hogy zárják be a nagykövetséget, és 24 órán belül hagyják el az országot.

Hírügynökségi jelentések szerint az iráni diplomaták dokumentumokat égettek el csütörtökön hajnalban a tiranai nagykövetségen, néhány órával azt megelőzően, hogy elhagyták az országot, miután Albánia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Egy szemtanú szerint az irániak az iratokat egy rozsdás hordóban égették el, miközben a lángok megvilágították a háromszintes nagykövetség épületének falait. A nagykövetség előtt mindössze 200 méterre van a miniszterelnöki hivataltól.

Az albán miniszterelnök videóüzenetében megjegyezte, hogy az egyik legfontosabb nemzeti ügynökség ellen indított júliusi kibertámadás azzal fenyegetett, hogy megbénítja a közszolgálatokat, ellopja a kormányzati elektronikus kommunikáció során keletkezett adatokat és törli a digitális rendszereket, amivel káoszt és bizonytalanságot okoz az országban. Edi Rama hozzátette azonban, hogy a károk jóval kisebbek voltak ahhoz képest, amit a támadók akartak elérni.

– A mélyreható vizsgálat megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltatott számunkra arra vonatkozóan, hogy az országunk elleni kibertámadást az Iráni Iszlám Köztársaság szervezte és szponzorálta négy, az agressziót végrehajtó csoport közreműködésével

– jelentette ki az albán miniszterelnök az interneten közzétett videóüzenetében, amelyben azt is elmondta, hogy az egyik támadó egy hírhedt nemzetközi kiberterrorista csoport, amely korábban Izrael, Szaúd- Arábiát az Egyesült Arab Emirátusok, Jordánia, Kuvait és ellen is hajtott végre kibertámadások, vagy társtettese volt az ilyen támadásoknak.

2022 09 08 114044

A támadás következtében a lakossági szolgáltatások nagy része megszakadt, és csak néhány fontos szolgáltatás, például az online adóbevallás működött, mert azokat olyan szerverek biztosítják, amelyek nem voltak célpontjai a támadásnak.

Washington, Albánia legközelebbi szövetségese is Iránt tette felelőssé a júliusi kibertámadásért, és megígérte, hogy „további lépéseket tesz” Irán felelősségre vonása érdekében az Egyesült Államok szövetségesének biztonságát veszélyeztető cselekedetekért.

– Az Egyesült Államok határozottan elítéli Irán kibertámadását NATO-szövetségesünk, Albánia ellen. Csatlakozunk Rama miniszterelnök felhívásához, hogy Iránt vonják felelősségre ezért a példátlan kiberincidensért

– olvasható az amerikai kormányközleményben.

A teheráni vezetés ugyanakkor határozottan elítélte a tiranai döntést, és „alaptalan állításoknak” nevezte mindazt, amivel Albánia indokolta a lépést.

Albánia és Irán viszonya 2014-ben vált feszülté, miután Albánia befogadta a száműzött Iráni Népi Mudzsahedek Szervezetének (Mudzsaheddin-e Khalk, MEK) mintegy 3000 tagját. Az 1965-ben alakult MEK fegyveres harcot indított, és részt vett az 1979-es iráni forradalomban is. A forradalom azonban Iránban is felfalta a gyermekeit: a hatalomra jutó Khomeini ajatollah először a politikából szorította ki a középosztályban amúgy nagy népszerűségnek örvendő szervezetet, majd több véres merénylet után az országból is.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia exportőrévé válik.

A Bechtelt az albán kormány kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava