Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Románia

HOLLANDIA AKADÉKOSKODIK: A román elnök a schengeni tagság elérését jelölte ki az egyik fő célként a diplomaták számára

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rajzolt ioannis
A cikk meghallgatása

A román elnök azt kérte az ország nagyköveteitől, hogy tevékenyen segítsék a schengeni övezethez történő csatlakozást és az uniós igazságügyi monitoring – az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) – lezárásának elérését, amelyeket az ország fő európai céljainak nevezett. Klaus Iohannis a román külképviseleti vezetőkhöz intézett üzenetében egyúttal hazája további támogatásáról biztosította Ukrajnát és Moldovát, és történelmi jelentőségűnek minősítette a két európai integrációra törekvő ország tagjelölti státusának elismerését.

A román diplomácia éves értekezletének előestéjén Nicolae Ciucă miniszterelnök egy gazdasági konferencián mondott köszönetet Franciaországnak és Németországnak, mert a közelmúltban jelezték, hogy támogatják Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli (schengeni) övezetbe.

A román kormányfő ezzel elsősorban Olaf Scholz augusztus végi, prágai bejelentésére reagált, akkor a német kancellár jelezte, hogy miután Horvátország, Románia és Bulgária megfelel a teljes jogú schengeni tagság valamennyi technikai követelményének, a maga részéről “azon fog dolgozni”, hogy ezek az országok elnyerjék a teljes jogú tagságot.

Itt jegyezzük meg, Horvátország január 1-től lép be a schengeni övezetbe, és ennek megfelelően felszámolja a határátkelőket az uniós tagállamok felé, mert a schengeni csatlakozása miatt nem lesz rájuk szükség.

A schengeni rendszerhez történő román közeledést júniusi, bukaresti látogatása alkalmával támogatta Emmanuel Macron francia elnök is, aki azt mondta, hogy “Franciaország kiáll Románia mellett a schengeni tagfelvétel kérdésében”.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter közben bejelentette, hogy Dánia is csatlakozott a Románia schengeni tagságát támogató országokhoz. Erről a Bukarestbe akkreditált új dán nagykövet biztosította a román diplomácia vezetőjét.

A bukaresti média szerint a korábbi ellenzők közül Hollandia az egyetlen ország, amely nem adott még nyilvánosan zöld utat Románia schengeni csatlakozásának.

Az Európai Bizottság ugyan több ízben leszögezte, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, felvételükről azonban egyhangú döntést kell hoznia az uniós belügyminiszterek értekezletének.

Mivel több tagország elégedetlen volt a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságával, Románia és Bulgária – eredetileg 2011 tavaszára időzített – schengeni felvételét mindeddig rendre elhalasztották, így az már több, mint tíz évet csúszik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava