Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

SZIJJÁRTÓ: Budapest is szeretne házigazdája lenni egy Open Balkan csúcstalálkozónak

open balkan belgrad
CSÚCS EZ A TALÁLKOZÓ: Az Open Balkán belgrádi csúcsértekezletére meghívták a magyar és a török külügyminisztert, valamint az ügyvezető montenegrói miniszterelnököt, de ott virított néhány szerb miniszter is (Forrás: Facebook)

Olvasási idő: 2 perc

Magyarországnak erről a szándékáról a külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta a elnevezésű kezdeményezés belgrádi csúcstalálkozójának résztvevőit. úgy fogalmazott, hogy Budapest azt követően vállalná a házigazda szerepét, miután már minden tagállam megtartotta a maga csúcstalálkozóját. Arról nem szólt, hogy Magyarország – akár valamilyen tisztelettagként – belép-e a kezdeményezésbe?

Az egyetlen megbízható útvonal

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy Magyarország egyebek között az integrált energiaellátás terén szeretne együttműködni a Nyitott kezdeményezés országaival, függetlenül attól, hogy gázról vagy elektromos energiáról van-e szó.

Talán ambiciózus felajánlás, de hogy ha már minden tag házigazdája volt az Open Balkán konferenciasorozatnak, Budapest is szeretne házigazda lenni– jelentette ki beszéde végén a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Erre akár már a következő alkalommal sor kerülhet – most csak barkóbázunk – merthogy minden tagállam volt már házigazda, így Magyarország gyorsan sor elején találhatja magát.

A csúcsértekezleten a legtöbb szó az energia- és élelmiszer-ellátási problémákról esett. Szijjártó elmondta, hogy Magyarország rendkívül nagy bajban lenne, ha nem épült volna meg a Török/Balkáni Áramlat.

Véleménye szerint ez az egyetlen biztonságos tranzitútvonal az európai csővezeték közül, hiszen a nyugati és az északi szállítási útvonalakon folyamatos turbulenciákkal, problémákkal, megszakításokkal és a csökkentett volumenekkel kell szembe nézni.

A tehát egy biztonságos tranzit út az energiaellátás biztonsága szempontjából

– fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki szokásához híven ostorozta az Európai Uniót a -Balkánnal szemben folytatott politikája miatt, de ebben nem volt semmi új, tehát erre külön nem térnénk ki, egy szó mint száz, ha Magyarországon múlott volna, a Nyugat-Balkán már rég az tagja lenne.

Szintén régi vesszőparipa

A magyar tárcavezető régi vesszőparipája a migrációs kérdés, amely legalább akkora veszélyt jelent Európára, és az európai identitásra, mint az energiahiány, az utóbbi Szijjártó szerint nem ideológiai kérdés, hanem tiszta fizika: vagy van gáz, vagy nincs. Hasonlóképpen lehet ez a migránsok esetében is, akikből viszont egyre inkább több van.Annak érdekében, hogy elkerüljük az olyan forgatókönyveket, amelyekkel 2015-ben szembesültünk, koordinált cselekvésre van szükség a nyugat-balkáni országokkal

– húzta alá Szijjártó, aki rámutatott, hogy ezért a térségbeli országok európai integrációja elősegítené, hogy Európa ne legyen kettős – déli és keleti – biztonsági nyomásnak kitéve. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra is, hogy az ukrajnai háború globálisan is rendkívül súlyos hatással van az élelmiszerellátás biztonságára, több száz millió embert fenyeget az a veszély, hogy nem jut elég élelmiszerhez.

Tudjuk, hogy az éhezés előmozdító tényezője lehet a migrációnak, és számíthatunk további migrációs hullámokra. Sajnálatos módon az első jelei ennek már megmutatkoztak a határainkon, ahol új szintre lépett a migránsok és az embercsempészek agressziója

– jelentette ki Szijjártó, aki “megbecsülését fejezte ki a szerb hatóságok irányába”, amelyek jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megvédjék a két ország közötti határszakaszt.

A szerb – aki a konferenciát moderálta – Szijjártó beszédét felkonferálva ismételten elmondta a szintén mantraszámba menő mondást, miszerint “történelmi csúcspontra emelkedtek a két ország közötti kapcsolatok”, és ezért – széles mosollyal – külön köszöntet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Aleksandar Vučić megjegyezte, hogy hamarosan Belgrádba látogat magyar , és hogy újabb találkozót tervez “Viktorral is”, ennek helyszínéről azonban nem beszélt.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: