Connect with us

Magyarország

SZIJJÁRTÓ: Budapest is szeretne házigazdája lenni egy Open Balkan csúcstalálkozónak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

open balkan belgrad
Olvasási idő: 2 perc

Magyarországnak erről a szándékáról a magyar külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés belgrádi csúcstalálkozójának résztvevőit. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy Budapest azt követően vállalná a házigazda szerepét, miután már minden tagállam megtartotta a maga csúcstalálkozóját. Arról nem szólt, hogy Magyarország – akár valamilyen tisztelettagként – belép-e a kezdeményezésbe?

Az egyetlen megbízható útvonal

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy Magyarország egyebek között az integrált energiaellátás terén szeretne együttműködni a Nyitott Balkán kezdeményezés országaival, függetlenül attól, hogy gázról vagy elektromos energiáról van-e szó.

Talán ambiciózus felajánlás, de hogy ha már minden tag házigazdája volt az Open Balkán konferenciasorozatnak, Budapest is szeretne házigazda lenni

– jelentette ki beszéde végén a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Erre akár már a következő alkalommal sor kerülhet – most csak barkóbázunk – merthogy minden tagállam volt már házigazda, így Magyarország gyorsan sor elején találhatja magát.

A csúcsértekezleten a legtöbb szó az energia- és élelmiszer-ellátási problémákról esett. Szijjártó elmondta, hogy Magyarország rendkívül nagy bajban lenne, ha nem épült volna meg a Török/Balkáni Áramlat.

Véleménye szerint ez az egyetlen biztonságos tranzitútvonal az európai csővezeték közül, hiszen a nyugati és az északi szállítási útvonalakon folyamatos turbulenciákkal, problémákkal, megszakításokkal és a csökkentett volumenekkel kell szembe nézni.

A Nyugat-Balkán tehát egy biztonságos tranzit út az energiaellátás biztonsága szempontjából

– fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki szokásához híven ostorozta az Európai Uniót a Nyugat-Balkánnal szemben folytatott politikája miatt, de ebben nem volt semmi új, tehát erre külön nem térnénk ki, egy szó mint száz, ha Magyarországon múlott volna, a Nyugat-Balkán már rég az EU tagja lenne.

Szintén régi vesszőparipa

A magyar tárcavezető régi vesszőparipája a migrációs kérdés, amely legalább akkora veszélyt jelent Európára, és az európai identitásra, mint az energiahiány, az utóbbi Szijjártó szerint nem ideológiai kérdés, hanem tiszta fizika: vagy van gáz, vagy nincs. Hasonlóképpen lehet ez a migránsok esetében is, akikből viszont egyre inkább több van.

Annak érdekében, hogy elkerüljük az olyan forgatókönyveket, amelyekkel 2015-ben szembesültünk, koordinált cselekvésre van szükség a nyugat-balkáni országokkal

– húzta alá Szijjártó, aki rámutatott, hogy ezért a térségbeli országok európai integrációja elősegítené, hogy Európa ne legyen kettős – déli és keleti – biztonsági nyomásnak kitéve. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra is, hogy az ukrajnai háború globálisan is rendkívül súlyos hatással van az élelmiszerellátás biztonságára, több száz millió embert fenyeget az a veszély, hogy nem jut elég élelmiszerhez.

Tudjuk, hogy az éhezés előmozdító tényezője lehet a migrációnak, és számíthatunk további migrációs hullámokra. Sajnálatos módon az első jelei ennek már megmutatkoztak a határainkon, ahol új szintre lépett a migránsok és az embercsempészek agressziója

– jelentette ki Szijjártó, aki „megbecsülését fejezte ki a szerb hatóságok irányába”, amelyek jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megvédjék a két ország közötti határszakaszt.

A szerb elnök – aki a konferenciát moderálta – Szijjártó beszédét felkonferálva ismételten elmondta a szintén mantraszámba menő mondást, miszerint „történelmi csúcspontra emelkedtek a két ország közötti kapcsolatok”, és ezért – széles mosollyal – külön köszöntet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Aleksandar Vučić megjegyezte, hogy hamarosan Belgrádba látogat Novák Katalin magyar köztársasági elnök, és hogy újabb találkozót tervez „Viktorral is”, ennek helyszínéről azonban nem beszélt.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Orbán leugrott Belgrádba egy biliárdpartira

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Belgrádi biliárd
Orbán elment Belgrádba biliárdozni (Forrás: MTI)
Olvasási idő: 1 perc

Vučić és Orbán biliárdozott egyet, az utóbbi szívott egy kis friss levegőt Belgrádban. Erről számolt be a szerb kormányközeli Informer, amelynek a főszerkesztője a napokban telesírta a szerb baráti médiát amiatt, hogy heteken belül börtönbe vonul, de ez most nem tartozik ide.

Két mondat a biliárdról

A szerb elnök és a magyar miniszterelnök biliárdozásáról annyi derült ki, hogy egyiket Orbán, a másikat pedig Vučić nyerte, jóbarátok között így az „igazságos”, mondhatnák, akik pikírtkedni szeretnének.

Lejátszottam egy barátságos billiárdpartit Orbán Viktorral, miután három és fél órányi beszélgetést folytattunk a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés minden stratégiai kérdéséről

– írta az elnöki Instagramon Vučić. A bejegyzés majdnem ugyanannyi szívecskét kapott, mint a NATO-légicsapások kezdetének 24. évfordulója alkalmából tartott zombori nagygyűlésről készült két fotó.

Valószínűleg a nagygyűlés hatása alatt lehetett az az „oktondi csápoló”, aki megjegyezte, hogy „bravó Orbánnak, Magyarország az egyetlen uniós ország, amely nem bombázott minket”, és ezt 22 ember kedvelte is. Így terjed Magyarország jóhíre Szerbiában!

Büszke vagyok a szerbek és magyarok közötti barátságra, és hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy rengeteg fáradságot és energiát fektetett abba, hogy ez a barátság lényegbevágó és őszinte legyen

– tette hozzá még Vučić az Instagramon a fent már említett egy mondathoz.

Orbán a közösségi médiában

Eközben a magyar miniszterelnök a Facebookon csak három szót csatolt a biliárdos fényképhez, miszerint „magyar-szerb rangadót” vívott, miután Brüsszel után felkereste Belgrádot, hogy találkozzon Vučićtyal.

Biliárd

Orbán a Twitteren már némileg bőbeszédűbb volt.

Brüsszel után egy kis friss levegő Belgrádban. A magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson. Köszönöm a játékot és a barátságot

– írta a magyar miniszterelnök a madárkás portálon, amire egy Levente nevű fickó megjegyezte, hogy Belgrádban sok minden van, de a friss levegő sajnos nem tartozik ezek közé.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: