Connect with us

Koszovó

NYUGODT, DE FESZÜLT: Megkezdődött a barikádok eltávolítása Koszovó északi részén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Koszovó északi részén megkezdődött a barikádok eltávolítása az összes útról. A barikádokat tegnap állították a szerbek a rendszámmal és a személyi okmányokkal kapcsolatos pristinai döntések végrehajtásának mára tervezett megkezdése előtt, a koszovói kormány azonban amerikai közbenjárásra az éjszaka egy hónappal elhalasztotta az intézkedések bevezetését.

Békésen telt el az éjszaka Észak- Koszovóban, de a helyzet továbbra is feszült.

Korábban a blokádok miatt a Jarinje és a Brnjak határátkelőket lezárták, és helyszíni beszámolók szerint még gyalog sem lehetett átkelni rajtuk. Koszovó és Szerbia között délelőtt csak Merdarenál lehetett átlépni a határt.

A merdarei átkelőnél a Pristina által elfogadott intézkedéseknek megfelelően nyilatkozati íveket adtak ki mindazoknak, akik szerbiai személyi igazolvánnyal érkeztek Koszovóba.

A szerb sajtó egyébként következetesen közigazgatási átkelőknek nevezi a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőket, miután Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így szerintük határátkelők sem léteznek.

A szerb kormánypárti Novosti az amerikai közbenjárással kapcsolatban egyenesen úgy fogalmaz, hogy a pristinai vezetés az Egyesült Államok utasítására halasztotta el a döntés végrehajtását.

A koszovói szerb településeken, Kosovska Mitrovicában, vagyis Mitrovica északi részén, mivel a déli részt albánok lakják, Leposavićban, Zubina Potokban és Zvečanban délelőtt plakátok és óriásplakátok jelentek meg, amelyek azt hirdetik, hogy “Ez a ZSO”, vagyis hogy a terület a “Szerb Községek Közösségéhez” tartozik.

Ez a közösség a koszovói szerbek “önigazgatási” testülete lenne Koszovóban, amelynek létrehozását a kilenc évvel ezelőtt aláírt brüsszeli szerződés tenné lehetővé, ezt azonban a koszovói vezetés egyértelműen elutasítja, amit azzal indokol, hogy nem engedi meg Koszovó “bosznializálódását”, vagyis hogy Koszovóból újabb Bosznia legyen.

A jelek arra utalnak, hogy a szerbek ezúttal is igyekeznek politikai célokra felhasználni a felfordulást, mint ezt minden hasonló esetben tették eddig is.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava