Connect with us

Szerbia

VISSZATÉR? Növekszik a kórházba kerülő kovidosok száma Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az utóbbi 24 órában 1281 új kovidos megbetegedést regisztráltak Szerbiában, ahol 6108 személyt teszteltek, a betegség következtében egy ember halt meg. Első látásra ezek nem szörnyűséges számok, a helyzet azonban romlik.

Megduplázódott a szám

Erre abból lehet következtetni, hogy ismét megjelentek a betegek a batajnicai és az újvidéki kovid-kórházban.

Batajnicán az utóbbi tíz napban megduplázódott a jelentkezők száma, pedig még csak a nyár elején/közepén vagyunk, a “nyári utazások” még nem csengtek le.

Ezzel összhangban az elmúlt napokban növekedett a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is, akik már 15-en vannak, ami kétszer annyi, mint a hét elején.

Többhetes szünet után Újvidéken ismét “felébredt” a korona, új betegek jelentek meg ugyanis az ottani kovid-kórház hetek óta üresen álló folyosóin, többnyire idősebb emberekről van szó.

A betegségtől való félelem miatt egy nagyobb a beadott oltások száma is nőtt, mintegy 60 naponta, Újvidéken megkezdték a negyedik oltás beadását is, ezt az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek ajánlják.

Eddig három orvoscsoport dolgozott az újvidéki kórházban, a jövő héttől azonban megemelik az orvoscsoportok számát mert a fertőzöttek számának növekedésétől tartanak, miután a ma zárul a négy napos Exit fesztivál, amelyen mintegy 200 ezer ember fordult meg.

Lassan az oltás sem segít

A kórházakban ma már egyenlő számban vannak be nem oltott és korábban beoltott emberek, a vírus új alfajai ugyanis megkerülik az oltással vagy egy túlélt betegséggel szerzett immunitást.

Az orvosok szerint a betegség lefolyása sokkal enyhébb, mint korábban, csökken a mesterséges lélegeztetést igénylő esetek száma, a kórházi kezelés rövidebb ideig tart, és nem emelkedik jelentősen a halálozások száma sem.

Az enyhébb tünetek miatt a járványügyi szakembereknek nincs valós képük a helyzetről, a megfertőződők többsége ugyanis nem kér orvosi segítséget, ezért minden egyes igazolt fertőzésre további három megbetegedés jut, tehát legalább hárommal kell felszorozni a regisztrált esetek számát, ami miatt a becslések Szerbia napi 4000 fertőzésnél tart.

A megbetegedést Szerbiában is BA.4 és BA.5 omikron altípusok okozzák, amelyek több mint 110 országban váltottak ki új betegséghullámot.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava