Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

MI LESZ A HATÁSA? A kis üzemanyagforgalmazók 150 benzinkutat zárnak be Horvátországban

Így értesítik a fogyasztókat a leállásról
LEÁLLÁS: Így értesítik a fogyasztókat a leállásról (Forrás: Index.hr)
Olvasási idő: 1 perc

A kis szövetségének illetékesei bejelentették hogy mintegy 150 horvátországi kis benzinkút bezárásáról döntöttek. Ez jóval kevesebb, mint amennyiről korábban szó volt, de számuk így sem elenyésző. Néhány nappal ezelőtt több mint 200 kút bezárásáról szóltak a hírek.

A kisforgalmazók ezt még szerdán jelentették be, a döntés hatása igazából azonban a hétvégén válhat érezhetővé, amikor felkerekednek az újabb ók a tengerre, és elindulnak hazafelé azok, akiknek a nyaralása véget ért.

A lépést az indukálta, hogy a horvát nem módosította a két héttel korábban bevezetett árakat.


Ennek alapján az autópályákon kívül eső kutak a 95-ös szuper benzinért literenként legfeljebb 13,50 kunát (kb. 720 forint), az eurodízelért 13,08 kunát (kb. 700 forint), a kék gázolajért pedig legfeljebb 9,45 kunát (több mint 500 forintot) kérhetnek el.

Az autópályák mentén a 95-ös szuper 14,07 kuna (kb. 750 forint), a 14,57 kuna (kb. 780 forint), a dízel 14,57 kuna (kb. 770 forint), a kék gázolaj pedig 10,93 kuna (kb. 585 forint).

A kisvállalkozók azt fájlalják leginkább, hogy az állam 5,28 kunát (kb. 282 forintot) keres minden liter benzinen, amíg ők literenként 69 lipa (közel 40 forint) veszteséget realizálnak.

Azt is nehezményezik, hogy a horvát állam február 10-e óta nem mondott le az adók egy részéről, sőt az üzemanyagból származott jövedéki bevételek a maximált árak bevezetése óta csak nőttek, és magasabbak, mint a szabályozás bevezetése előtt.

A kisvállalkozók akcióját a nagy disztribútorok is támogatják, egyelőre azonban nem világos, hogy ez miben nyilvánul meg. A nagy disztribútorok várhatóan a napokban sajtótájékoztatókat tartanak, amelyeken bejelentik, hogy milyen akciókat terveznek.

A helyzetet tovább komplikálja, hogy közben lemondott a horvát , amivel annak ellenére helyzet állt elő, hogy távozási szándékáról a már hetekkel a bejelentést megelőzően tudott.


A Facebook-hozzászólások modulban bárki megírhatja, hogy mit tapasztalt a horvátországi benzinkutakon.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: