Connect with us

Horvátország

FIZET, MINT A KATONATISZT? Megbírságolták a miniszterelnököt, de nincs kifogása ellene

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acap 2022
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A zágrábi székhelyű összeférhetetlenségi bizottság mai ülésén úgy döntött, hogy Andrej Plenković miniszterelnöknek 3 ezer kuna (kevesebb mint 400 euró) bírságot kell fizetnie a vagyonnyilatkozatban szereplő pontatlanságok miatt. Plenković három részletben fizetheti ki a bírságot. Mindeközben New Yorkban cincognak a horvát startupok, Horvátország máris balkáni “IT-nagyhatalom”.

Megbírságolták a miniszterelnököt

Az előző bekezdésben említett bizottság október elején indított eljárást indított Plenković ellen, 2016 és 2018 között a horvát miniszterelnök ugyanis “úgy vallott”, hogy felesége többet keresett, mint amennyit “igaziból” hazavitt. A vagyonnyilatkozat szerint Plenkovićné fizetése 121 385 HRK volt (mai árfolyamon közel 6,5 millió forint), 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban valójában kétszer kevesebbet kapott, mert szülési- és szülői szabadságon volt.

Plenković azt sem vezette be vagyonnyilatkozatába, hogy felesége egy telek egyharmadát örökölte a dubrovniki Makoše településen. Ez egy 759 négyzetméteres telek, 61 négyzetméteres alapterületű házzal. Plenkovićné ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy nem is tudott az örökségről, mert nem használja a kérdéses ingatlant.

A kormány szóvivője szerint, a miniszterelnöknek nincs kifogása a határozat ellen, és ki fogja fizetni a bírságot.

Arról a horvát kormányszóvivő nem nyilatkozott, hogy a miniszterelnök él-e a felkínált lehetőséggel, hogy havi ezer kunás részletekben fizesse ki a bírságot, vagy netán jó katonatisztként, belenyúl a bugyellárisba, és egyszerre leperkálja a jelzett összeget.

Szóval, mint már számtalanszor megjegyeztem, miniszterelnöknek lenni hálátlan feladat, ott macerálják az embert, ahol érik, miközben a gyengébb idegzetű állampolgárok ejtenek néhány könnycseppet, annyire meghatódnak. Kezét csókolom!

Horvát startup-fesztivál New Yorkban

Mint már nemegyszer beszámoltam róla, a horvát gazdaság világraszóló eredményeket produkáló ágazata a technológiai szektor, pedig az IT-cégeket teljes közöny övezi hazájukban, mindennemű állami segítség, átgondolt stratégia nélkül működnek – hagyják őket éhen halni. Ezért inkább a nemzetközi piacon halmozzák a sikereket, mert otthon nem sok keresnivalójuk van.

Valahogy hasonlóképpen van ez, mint a horvát labdarúgó válogatott esetében, amely káprázatos eredményeket ér el anélkül, hogy “állambácsi” támogatná a horvát focit.

Az országban a mai napig nincs egy normális stadion sem, egy van épülőfélben, az eszéki, de azt is magyar tőke, illetve “jóságos” Mészáros Lőrinc építi.

A horvát startupoknak azonban nagy előnyük, vagyis piszkos nagy előnyük, amire éppen a New York-i találkozó hívta fel a figyelmet, hogy nagyon otthon vannak Amerikában. Merthogy a kint élő horvátok igyekeznek segíteni honfitársaiknak, hogy könnyebben eligazodjanak a bizniszben.

Mindez arról jutott eszembe, hogy pénteken New Yorkban megkezdődött egy háromnapos startup-konferencia, valójában az eddigi legnagyobb horvát startup befektetési konferencia külföldön, az ACAP 2022.

A háromnapos esemény során a szervezők összehozzák a horvát startupokat és az amerikai befektetőket. A horvát küldöttséget az “egyszarvúak”, a Rimac és az Infobip vezeti, azaz Mate Rimac és Silvio Kutić. A horvát diaszporát Robert Herjavec, a rendkívül népszerű Shark Tank tévéműsor vezető producere, Iva Vukina, a Goldman Sachs egyik végrehajtó igazgatója, Pete Radovich, a CBS sportműsorának alelnöke, Marko Ratešić a Goldman Sachs amerikai pénzügyi és stratégiai befektetésekért felelős operatív igazgatója, Dubravko Lakos Bujas a JP Morgan vezető tőkestratégája, Kreso Marušić, a Bridgewater Associates vezérigazgatója, valamint a One Equity Partners alelnöke, Mario Ančić képviselték.

Hogy kicsit jobban megértsük a “rejtett horvát gazdaság” erejét, felsoroljuk a horvát résztvevőket, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek mind már bejáródott, a világpiacon ismert cégek, egyikről-másikról mi is hírt adtunk a BALK-on, mivel szívügyünknek tartunk minden technológia fejlesztést/fejlődést.

Szóval a leghíresebb horvát startupok közül a konferencián részt vesz Josip Cesić (Gideon Brothers), Hrvoje Ćosić (Aircash), Damir Sabol (Photomath), Antonio Šeparović (Oradian), Alan Sumina (Nanobit), Irena Jerković (TalentLyft), Ivan Jelušić (Orqa), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Ante Medić (PulsarLabs/Ironbull), Daniel Ackerman (Degordian), Albert Gajšak (CircuitMess), Alan Orlić (TinkerLabs), Marin Trošelj a STEMI-től, Marko Brkljačić a NUOTWO-tól, Marija Vrljić a ScalmiBio-tól, Matija Žulj az Agrivi-tól, Josip Šimunović a SinnovaTek-től és Jan De Jong a Webpower Adria-tól.

Hangsúlyozom, a felsorolt cégek mindegyikének értéke több millió dollár, és működési területük nem a horvát, hanem a világpiac.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava