Connect with us

Horvátország

FIZET, MINT A KATONATISZT? Megbírságolták a miniszterelnököt, de nincs kifogása ellene

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A zágrábi székhelyű összeférhetetlenségi bizottság mai ülésén úgy döntött, hogy Andrej Plenković miniszterelnöknek 3 ezer kuna (kevesebb mint 400 euró) bírságot kell fizetnie a vagyonnyilatkozatban szereplő pontatlanságok miatt. Plenković három részletben fizetheti ki a bírságot. Mindeközben New Yorkban cincognak a horvát startupok, Horvátország máris balkáni “IT-nagyhatalom”.

Megbírságolták a miniszterelnököt

Az előző bekezdésben említett bizottság október elején indított eljárást indított Plenković ellen, 2016 és 2018 között a horvát miniszterelnök ugyanis “úgy vallott”, hogy felesége többet keresett, mint amennyit “igaziból” hazavitt. A vagyonnyilatkozat szerint Plenkovićné fizetése 121 385 HRK volt (mai árfolyamon közel 6,5 millió forint), 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban valójában kétszer kevesebbet kapott, mert szülési- és szülői szabadságon volt.

Plenković azt sem vezette be vagyonnyilatkozatába, hogy felesége egy telek egyharmadát örökölte a dubrovniki Makoše településen. Ez egy 759 négyzetméteres telek, 61 négyzetméteres alapterületű házzal. Plenkovićné ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy nem is tudott az örökségről, mert nem használja a kérdéses ingatlant.

A kormány szóvivője szerint, a miniszterelnöknek nincs kifogása a határozat ellen, és ki fogja fizetni a bírságot.

Arról a horvát kormányszóvivő nem nyilatkozott, hogy a miniszterelnök él-e a felkínált lehetőséggel, hogy havi ezer kunás részletekben fizesse ki a bírságot, vagy netán jó katonatisztként, belenyúl a bugyellárisba, és egyszerre leperkálja a jelzett összeget.

Szóval, mint már számtalanszor megjegyeztem, miniszterelnöknek lenni hálátlan feladat, ott macerálják az embert, ahol érik, miközben a gyengébb idegzetű állampolgárok ejtenek néhány könnycseppet, annyire meghatódnak. Kezét csókolom!

Horvát startup-fesztivál New Yorkban

Mint már nemegyszer beszámoltam róla, a horvát gazdaság világraszóló eredményeket produkáló ágazata a technológiai szektor, pedig az IT-cégeket teljes közöny övezi hazájukban, mindennemű állami segítség, átgondolt stratégia nélkül működnek – hagyják őket éhen halni. Ezért inkább a nemzetközi piacon halmozzák a sikereket, mert otthon nem sok keresnivalójuk van.

Valahogy hasonlóképpen van ez, mint a horvát labdarúgó válogatott esetében, amely káprázatos eredményeket ér el anélkül, hogy “állambácsi” támogatná a horvát focit.

Az országban a mai napig nincs egy normális stadion sem, egy van épülőfélben, az eszéki, de azt is magyar tőke, illetve “jóságos” Mészáros Lőrinc építi.

A horvát startupoknak azonban nagy előnyük, vagyis piszkos nagy előnyük, amire éppen a New York-i találkozó hívta fel a figyelmet, hogy nagyon otthon vannak Amerikában. Merthogy a kint élő horvátok igyekeznek segíteni honfitársaiknak, hogy könnyebben eligazodjanak a bizniszben.

Mindez arról jutott eszembe, hogy pénteken New Yorkban megkezdődött egy háromnapos startup-konferencia, valójában az eddigi legnagyobb horvát startup befektetési konferencia külföldön, az ACAP 2022.

A háromnapos esemény során a szervezők összehozzák a horvát startupokat és az amerikai befektetőket. A horvát küldöttséget az “egyszarvúak”, a Rimac és az Infobip vezeti, azaz Mate Rimac és Silvio Kutić. A horvát diaszporát Robert Herjavec, a rendkívül népszerű Shark Tank tévéműsor vezető producere, Iva Vukina, a Goldman Sachs egyik végrehajtó igazgatója, Pete Radovich, a CBS sportműsorának alelnöke, Marko Ratešić a Goldman Sachs amerikai pénzügyi és stratégiai befektetésekért felelős operatív igazgatója, Dubravko Lakos Bujas a JP Morgan vezető tőkestratégája, Kreso Marušić, a Bridgewater Associates vezérigazgatója, valamint a One Equity Partners alelnöke, Mario Ančić képviselték.

Hogy kicsit jobban megértsük a “rejtett horvát gazdaság” erejét, felsoroljuk a horvát résztvevőket, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek mind már bejáródott, a világpiacon ismert cégek, egyikről-másikról mi is hírt adtunk a BALK-on, mivel szívügyünknek tartunk minden technológia fejlesztést/fejlődést.

Szóval a leghíresebb horvát startupok közül a konferencián részt vesz Josip Cesić (Gideon Brothers), Hrvoje Ćosić (Aircash), Damir Sabol (Photomath), Antonio Šeparović (Oradian), Alan Sumina (Nanobit), Irena Jerković (TalentLyft), Ivan Jelušić (Orqa), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Ante Medić (PulsarLabs/Ironbull), Daniel Ackerman (Degordian), Albert Gajšak (CircuitMess), Alan Orlić (TinkerLabs), Marin Trošelj a STEMI-től, Marko Brkljačić a NUOTWO-tól, Marija Vrljić a ScalmiBio-tól, Matija Žulj az Agrivi-tól, Josip Šimunović a SinnovaTek-től és Jan De Jong a Webpower Adria-tól.

Hangsúlyozom, a felsorolt cégek mindegyikének értéke több millió dollár, és működési területük nem a horvát, hanem a világpiac.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia4 óra telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava