Connect with us

Bosznia

RÖNKBONANZA: A kínaiak annyit fizetnek a farönkért, hogy a boszniai szerbek örömmel kiirtják az erdőt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Kína arra ösztönzi a saját állampolgárait, hogy fabeszerzéssel foglalkozzanak a világ bármely táján. A kínaiak ezért szinte zsáknyi készpénzzel érkeznek Bosznia- Hercegovinába, és jóval magasabb áron vásárolják meg a farönköket, mint amennyit a boszniai Szerb Köztársaság erdőgazdasága ad érte, hogy aztán konténerekkel vigyék haza a nyersanyagot, árkon-bokron és száz tengeren keresztül.

Nincs nyersanyag

Ebből “kifolyólag és befolyólag” a kis asztalosműhelyek nyersanyag nélkül maradnak Bosznia- Hercegovinában, mert az ügyes kínaiak a rönköket Brčko kikötőjén keresztül exportálják. Oda teherautóval szállítják a faanyagot, majd konténerekbe rakják át a rönköket, hogy folyami úton, a Száván szállítsák tovább.

A “kedvező körülményeknek” köszönhetően a brčkói kikötő bevételei az idei három hónapban kétszer nagyobbak volt, mint tavaly egész évben.

A kínaiak leginkább a magántulajdonban lévő tölgyfákat kedvelik, amelyekért köbméterenként 600-900 konvertibilis márkát (306-460 eurót) fizetnek, miközben a tölgy átlagos ára az állami erdőgazdaságnál körülbelül 230 KM (117 euró).

Ennek eredményeként az illegális fakitermelés is nőtt, mivel sokan megpróbálják kihasználni a nagy keresletet, illetve az állami érdektelenséget a gazdák iránt. A Capital portál által megszólaltatott fafeldolgozó üzem képviselője szerint a Šume Srpske (a boszniai Szerb Köztársaság erdőgazdasága) és más cégek által felvásárolt rönkök viszonteladása is megfigyelhető, pedig ezt a szerződések kifejezetten tiltják.

A Capital által meg nem nevezett erdőgazdasági forrása szerint a legnagyobb problémát a magántulajdonban lévő erdők letarolása jelenti, mert a kínaiak által kínált ár annyira kedvező, hogy a tulajdonosok minden cselt bevetnek, hogy több fát vágjanak ki a megengedettnél.

Darko Partalo, a Drvoprodex tulajdonosa azt mondja, hogy a rönkkereskedő magáncégek felvásárolják az elsősorban magánerdőkből érkező nyersanyagot, és eladják más vállalatoknak, amelyek ezt Kínába exportálják.

– A kínaiak elveszik a nyersanyagunkat. Felkértük a bosznia-hercegovinai hatóságokat, hogy döntsenek az ideiglenes kiviteli tilalomról, és ez a javaslat a Miniszterek Tanácsának ülésén volt, de nem szavazták meg. Nyilvánvaló, hogy a kereskedő lobby elintézte, hogy a döntés ne menjen át

– mondta Partalo a Capitalnak, amely szerint emiatt már a közeljövőben előfordulhat, hogy a helyi kis- és közepes fafeldolgozó üzemek tönkremennek a nyersanyaghiány miatt.

Az erdőgazdaság semmiről sem tud

Lazo Šinik, az Szerb Köztársaság kereskedelmi kamarájának keretében működő erdészeti és fafeldolgozó szövetség titkára elmondta, hogy a helyi vállalkozók exporttilalmat kértek, mert különböző “kupecek” jelentek meg, akik nagy mennyiségű rönköt exportálnak a kínai piacra.

– Jelentős kapacitással rendelkezünk a magánerdőkben, amelyek az erdők mintegy 22 százalékát teszik ki. Ezek termelése a tavalyi év végéig leginkább a hazai vállalatok felé irányult, most azonban tisztességtelen versenynek vagyunk szemtanúi, amelyben a Šume Srpsketől vásárolt fát néhányan tovább értékesítik

– mondja Šinik, hozzátéve, hogy a vállalatnak fel kellene bontani az ilyen lelkiismeretlen ügyfelekkel kötött szerződéseket. A Šume Srpske viszont – a Balkánon nem meglepő módon – hivatalosan semmit sem tud úgymond az udvarában zajló rönkbonanzáról.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava