Connect with us

A Háború

LESZ BÚZA: A szerbek segítenek Albániának, az albán mezőgazdasági miniszter Belgrádban tárgyalt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ALalban szerb mezogazdaasagi
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A moldovai lobogó alatt közlekedő „Titan” néhány napja indult el a horvátországi Split kikötőjéből Durrësbe. Ebben a hónapban ez a második hajó, amelyet kiraknak a kikötőben, az utolsó az orosz „Slavianka” után, amely körülbelül 3.000 tonnás rakományt hozott.

Az albán búzaimportőrök közölték, hogy az konfliktus kirobbanásával megváltoztak a beszerzési források, és néhányan új szállítási szerződést kötöttek Szerbiával is. A Szerbiából származó búza teherautókkal érkezik Albániába Koszovón keresztül. Tavaly az éves mennyiség 35 százalékát Szerbiából importálta Albánia, de az Oroszországgal kötött szerződések megszűnésével tovább bővül a szerb búzaimport.

Az importőrök azt állították, hogy a szerbiai mennyiségeket az oroszországi háború kitörése után azonnal lekötötték és kifizették, így az albán szerződésekre nem érvényesek azok a döntések, amelyeket a szerb kormány hozhat az export korlátozására.

Az albán importőrök Szerbia mellett több más kelet-európai országból, így Magyarországról, Bulgáriából, Romániából, Franciaországból és Olaszországból is találtak beszerzési forrást és garanciát a gabonaszállításra.

Júniusban az első betakarításra számítva a búza ára várhatóan csökkenni fog. Ezen a héten egy tonna búza több mint 1100 dollárba került a tőzsdéken, de a háború első hetében több mint 1300 dollár volt.

Tavaly az összes importált gabona 46 százaléka Oroszországból, míg 4 százaléka Ukrajnából származott az INSTAT (Albán Statisztikai Intézet) adatai szerint. Mindkét konfliktusban lévő ország fontos globális szereplő az albán gabonaexportban.

A vezető búzaimportőrök azt ígérik, hogy az ország nem marad utánpótlás nélkül, de az árak magasabbak lesznek.

Az utak nyitva vannak! A Szerbiából származó búza és kukorica szabadon fog mozogni az albán piac és az albániai fogyasztó felé a Nyílt Balkán (Open Balkan) egyezmény értelmébe, miközben más nemzetközi piacok bezárásra kerülhetnek.

Frida Krifca albán földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson volt Belgrádban Albánia élelmiszerpiac működésének garantálása érdekében. A találkozón Krifca miniszter és Branislav Nedimovic szerb mezőgazdasági miniszter megerősítette a piac megnyitását, valamint a búza és a kukorica szabad mozgását Szerbia és Albánia között.

A találkozó eredményeképpen a szerb mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy búzát és kukoricát exportál továbbra is „Nyitott Balkán” társult országaiba és „megbízható partnerként számíthatnak Szerbiára az élelmiszer-ágazat nagy kihívásai közepette” – áll a Szerb sajtóközleményben.

Szerbia március 10-én felfüggesztette a búza, liszt, kukorica és olaj exportját az ukrajnai háború által kiváltott piaci válság miatt, ez a korlátozás került megszüntetésre Albánia javára.

A „Nyitott Balkán” kezdeményezéshez tartozó Szerbia, Albánia és Észak- Macedónia képviselői március közepére terveztek új találkozót, de az ukrajnai háború miatt azt májusra halasztották.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava