Connect with us

A Háború

LESZ BÚZA: A szerbek segítenek Albániának, az albán mezőgazdasági miniszter Belgrádban tárgyalt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A moldovai lobogó alatt közlekedő “Titan” néhány napja indult el a horvátországi Split kikötőjéből Durrësbe. Ebben a hónapban ez a második hajó, amelyet kiraknak a kikötőben, az utolsó az orosz “Slavianka” után, amely körülbelül 3.000 tonnás rakományt hozott.

Az albán búzaimportőrök közölték, hogy az orosz-ukrán konfliktus kirobbanásával megváltoztak a beszerzési források, és néhányan új szállítási szerződést kötöttek Szerbiával is. A Szerbiából származó búza teherautókkal érkezik Albániába Koszovón keresztül. Tavaly az éves mennyiség 35 százalékát Szerbiából importálta Albánia, de az Oroszországgal kötött szerződések megszűnésével tovább bővül a szerb búzaimport.

Az importőrök azt állították, hogy a szerbiai mennyiségeket az oroszországi háború kitörése után azonnal lekötötték és kifizették, így az albán szerződésekre nem érvényesek azok a döntések, amelyeket a szerb kormány hozhat az export korlátozására.

Az albán importőrök Szerbia mellett több más kelet-európai országból, így Magyarországról, Bulgáriából, Romániából, Franciaországból és Olaszországból is találtak beszerzési forrást és garanciát a gabonaszállításra.

Júniusban az első betakarításra számítva a búza ára várhatóan csökkenni fog. Ezen a héten egy tonna búza több mint 1100 dollárba került a tőzsdéken, de a háború első hetében több mint 1300 dollár volt.

Tavaly az összes importált gabona 46 százaléka Oroszországból, míg 4 százaléka Ukrajnából származott az INSTAT (Albán Statisztikai Intézet) adatai szerint. Mindkét konfliktusban lévő ország fontos globális szereplő az albán gabonaexportban.

A vezető búzaimportőrök azt ígérik, hogy az ország nem marad utánpótlás nélkül, de az árak magasabbak lesznek.

Az utak nyitva vannak! A Szerbiából származó búza és kukorica szabadon fog mozogni az albán piac és az albániai fogyasztó felé a Nyílt Balkán (Open Balkan) egyezmény értelmébe, miközben más nemzetközi piacok bezárásra kerülhetnek.

Frida Krifca albán földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson volt Belgrádban Albánia élelmiszerpiac működésének garantálása érdekében. A találkozón Krifca miniszter és Branislav Nedimovic szerb mezőgazdasági miniszter megerősítette a piac megnyitását, valamint a búza és a kukorica szabad mozgását Szerbia és Albánia között.

A találkozó eredményeképpen a szerb mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy búzát és kukoricát exportál továbbra is “Nyitott Balkán” társult országaiba és “megbízható partnerként számíthatnak Szerbiára az élelmiszer-ágazat nagy kihívásai közepette” – áll a Szerb sajtóközleményben.

Szerbia március 10-én felfüggesztette a búza, liszt, kukorica és olaj exportját az ukrajnai háború által kiváltott piaci válság miatt, ez a korlátozás került megszüntetésre Albánia javára.

A “Nyitott Balkán” kezdeményezéshez tartozó Szerbia, Albánia és Észak- Macedónia képviselői március közepére terveztek új találkozót, de az ukrajnai háború miatt azt májusra halasztották.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava