Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

LESZ BÚZA: A szerbek segítenek Albániának, az albán mezőgazdasági miniszter Belgrádban tárgyalt

ALalban szerb mezogazdaasagi
Frida Krifca albán földművelésügyi Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszterrel tárgyalt Belgrádban (Forrás: az illetékes szerb minisztérium)
Olvasási idő: 2 perc

A moldovai lobogó alatt közlekedő “Titan” néhány napja indult el a horvátországi Split kikötőjéből Durrësbe. Ebben a hónapban ez a második , amelyet kiraknak a kikötőben, az utolsó az orosz “Slavianka” után, amely körülbelül 3.000 tonnás rakományt hozott.

Az búzaimportőrök közölték, hogy az orosz-ukrán konfliktus kirobbanásával megváltoztak a beszerzési források, és néhányan új szállítási szerződést kötöttek Szerbiával is. A Szerbiából származó búza teherautókkal érkezik Albániába Koszovón keresztül. Tavaly az éves mennyiség 35 százalékát Szerbiából importálta Albánia, de az Oroszországgal kötött szerződések megszűnésével tovább bővül a búzaimport.

Az importőrök azt állították, hogy a szerbiai mennyiségeket az oroszországi háború kitörése után azonnal lekötötték és kifizették, így az albán szerződésekre nem érvényesek azok a döntések, amelyeket a szerb hozhat az korlátozására.

Az albán importőrök mellett több más kelet-európai országból, így Magyarországról, Bulgáriából, Romániából, Franciaországból és Olaszországból is találtak beszerzési forrást és garanciát a gabonaszállításra.

Júniusban az első betakarításra számítva a búza ára várhatóan csökkenni fog. Ezen a héten egy tonna búza több mint 1100 dollárba került a tőzsdéken, de a háború első hetében több mint 1300 dollár volt.

Tavaly az összes importált 46 százaléka Oroszországból, míg 4 százaléka Ukrajnából származott az INSTAT (Albán Statisztikai Intézet) adatai szerint. Mindkét konfliktusban lévő ország fontos globális szereplő az albán gabonaexportban.

A vezető búzaimportőrök azt ígérik, hogy az ország nem marad utánpótlás nélkül, de az árak magasabbak lesznek.

Az utak nyitva vannak! A Szerbiából származó búza és szabadon fog mozogni az albán piac és az albániai fogyasztó felé a Nyílt Balkán (Open Balkan) egyezmény értelmébe, miközben más nemzetközi piacok bezárásra kerülhetnek.

Frida Krifca albán földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson volt Belgrádban Albánia élelmiszerpiac működésének garantálása érdekében. A találkozón Krifca miniszter és Branislav Nedimovic szerb mezőgazdasági miniszter megerősítette a piac megnyitását, valamint a búza és a kukorica szabad mozgását Szerbia és Albánia között.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A találkozó éppen a szerb mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy búzát és kukoricát exportál továbbra is „” társult országaiba és „megbízható partnerként számíthatnak Szerbiára az élelmiszer-ágazat nagy kihívásai közepette” – áll a Szerb sajtóközleményben.

Szerbia március 10-én felfüggesztette a búza, liszt, kukorica és olaj exportját az ukrajnai háború által kiváltott piaci válság miatt, ez a korlátozás került megszüntetésre Albánia javára.

A „Nyitott Balkán” kezdeményezéshez tartozó Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia képviselői március közepére terveztek új találkozót, de az ukrajnai háború miatt azt májusra halasztották.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: