Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

BOMBA/NEM BOMBA? A horvát miniszterelnök szerint is volt robbanóanyag a Zágrábban becsapódott drónon

hdz plenkovic
Elnökségi ülés után nyilatkozott (Forrás: a horvát miniszterelnök hírfolyama)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát bizonyos értelemben megerősítette a horvát védelmi miniszter nyilatkozatát, miszerint a Zágrábban becsapódott drónon volt , vagyis “valamiféle bomba”. arról is beszélt, hogy a továbbiakban segíti a horvát légtér védelmét, és azt is elmondta: az Egyesült Államokkal is tárgyalnak arról, hogy az amerikaiak miként segíthetnének Horvátországnak.

Valamilyen robbanóanyag létezett

A horvát miniszterelnök pártja (Horvát Demokratikus Közösség, HDZ) vezetésének ülését elmondta, hogy valósak a védelmi miniszter állítása, miszerint a horvát fővárosban becsapódott drónon volt robbanóanyag, vagyis “valamiféle bomba”.

Hozzátette, hogy ugyanakkor, hogy nincs igazuk azoknak a katonai szakértőknek, akik az ellenkezőjét állítják, holott nem vettek részt a vizsgálatban, és a tények feltárásában.

A vizsgálatról szólva elmondta, a következő lépésben szeretnék megállapítani, hogy miként került sor a indítására Horvátország ellen, véletlen esetről van-e szó, vagy tévedés, netalán szabotázs történt, vagyis tetten érhető-e a szándékosság.

Ezt közösen vizsgálják azokkal a partnerekkel és országokkal, amelyek felett átrepült a szovjet időkből származó légi alkalmatosság, és erről intenzíven tárgyalnak a katonai és politikai testületeivel, illetve minden uniós partnerrel.

Plenković megerősítette azokat a korábbi információkat is, hogy horvát katonai szakértők kíséretében holnap ellátogat a közelében lévő Torrejón de Ardoz katonai bázisra, ahol a NATO déli szárnyának légvédelmi központja van.

gépek Horvátország felett

A HDZ elnökségének és országos tanácsának ülése után Plenković beszámolt arról is, hogy pénteken Párizsban már tárgyalt Emmanuel francia elnökkel, aki kifejezte készségét arra, hogy francia gépek segítsenek a horvát légtér ellenőrzésében.

Ezt követően március 12-én elrepült Horvátország felett a korai figyelmeztetést és légtérellenőrzést végző Hawkeye E2C gép, amely ezt ma is megteszi. A horvát miniszterelnök bejelentette, hogy felkeresi az Adriai-tengeren, vagyis a Dubrovnik térségében állomásozó Charles de Gaulle anyahajót.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A horvát miniszterelnök közölte azt is, hogy tárgyalnak az amerikaiakkal is annak kiderítésére, hogy ők miként vehetnek részt Horvátország megsegítésében a hasonlóan kiszámíthatatlan események megakadályozásában.

Nem sokkal ezt követően a Twitteren azt írta, hogy telefonon beszélgetés Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, aki felhívta őt, hogy kifejezze aggodalmamat és támogatásomat a zágrábi “drónbaleset” után, és készen állt arra, hogy az Egyesült Államok a NATO-val együtt segítsen a horvát légtér védelmében, egyúttal pedig üdvözölte Horvátország egyértelmű támogatását Ukrajnának, valamint az befogadására tett erőfeszítéseket.

Plenković a sajtóértekezleten azt is jelezte, hogy várja a horvát védelmi minisztériumnak és a horvát hadseregnek azokat a javaslatait, hogy miként lehetne fejleszteni a horvát légvédelmet a horvát légierő képességeinek már bejelentett “forradalmi” erősítése mellett, ami a francia Rafale-ok vásárlására vonatkozott, azok érkezéséig és hadrendbe állításáig azonban “átmeneti megoldásokat” kell találni.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: