Connect with us

A Háború

MI LESZ AZ ÁRFOLYAMMAL? Egyre inkább növekszik az euró iránti kereslet Szerbiában is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rsd eur
A cikk meghallgatása

A szerbek kedvelik az oroszokat, de még inkább szeretik az eurót, így hát nem rubelben takarékoskodnak. A pénz értékének megőrzése terén Szerbiában az euró ma az, ami korábban a német márka volt, bár 2018 eleje óta a dinár igencsak stabil: a magyarországi viszonyokhoz képest szinte meghökkentő táblázat kicsit lejjebb látható. A szerb pénzügyminiszter ma úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében az állam magára vállalja a terheket, ha arra netalán szükség lenne.

Megnövekedett a kereslet

A belgrádi Blic beszámolója szerint az euróval kapcsolatban vegyes kép alakult ki Szerbiában, de országszerte azt tapasztalják, hogy a megnövekedett a kereslet ellenére sehol sincs pánik.

A lap munkatársai Belgrádban több pénzváltóhelyet is felkerestek, és maguk is meggyőződtek a kereslet növekedéséről, és nem mindenütt találkoztak “átváltási hajlandósággal”.

– Nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a rengeteg dinárral, az emberek napok óta jönnek, hogy eurót vegyenek. Van, aki csak száz eurót kér, van aki viszont több ezret

– nyilatkozták az egyik belgrádi pénzváltóban, egy másikban viszont azt közölték, hogy már nincs is eurójuk, amiben nincsenek egyedül. (A cikk a grafikonok alatt folytatódik!)

ot eves dinat euro

A dinár árfolyama az euróhoz viszonyítva öt éves távlatban a Wise szerint

forint eur

A forint árfolyama ugyanebben az időszakban az euróhoz képest a Wise szerint

– Egy kruševaci férfi egy nagyobb összeget szeretett volna beváltani, és vagy tíz pénzváltót is felkeresett, de egyikben sem járt sikerrel

– tudták meg a lap újságírói, akik szerint vidéken jobb a helyzet. Egy szabadkai nő a múlt hét közepén csak tíz percig állt sorban, amikor az egyik külvárosi váltóhelyen vásárolt eurót.

– Többen álltak előttem, de nem mondhatom, hogy nagy sor alakult volna ki, vagy hogy tömegek tolonganának. Arra az esetre vettem eurót, hogy ha ne adj Isten…

– mesélte a szabadkai nő. A dél-szerbiai užicei pénzváltókban sincs tolongás, a tulajdonosok szerint a vásárlók száma normális szinten van, a múlt hét közepe óta azonban megnőtt az euró iránti kereslet.

– Nem nagyon hirtelen, de megnőtt a dinármegtakarítást devizára váltók száma. Általában 1000 és 3000 eurót vásárolnak az emberek, néha még többet is

– mondták az egyik užicei pénzváltóban.

Stabilitást ígér

Siniša Mali pénzügyminiszter az idei kopaoniki üzleti fórumon tartott délelőtti beszédében a globális kihívások ellenére is fenntartható fejlődésről beszélt.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a dinár árfolyama stabil, és az állam nem engedi meg, hogy a válság begyűrűzzön a szerb gazdaságba.

– Továbbra is figyelemmel kísérjük, hogy mi történik a globális piacon. Ha szükség lesz rá, az állam időben reagál, és magára vállalja a válság terheit

– mondta Mali, aki szerint Szerbia rendelkezik megfelelő eszközökkel arra, hogy szükség esetén reagálni tudjon.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava