Connect with us

Horvátország

ZAVARKELTŐ NYILATKOZATOK: Elhatárolódott a horvát kormányfő az Ukrajnával kapcsolatos államfői kijelentésektől

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Andrej Plenković úgy fogalmazott, hogy Zoran Milanović államfő rontja Horvátország hitelességét, és árt az ország hírnevének. A kormányfő erről a kabinet csütörtöki ülésén beszélt, hozzátéve, hogy kormánya elhatárolódik az elnök Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseitől.

Szégyent hoz az országra!

Horvát médiabeszámolók szerint a miniszterelnök úgy vélte, hogy az államfő szavai csalódást okoznak, zavarba hozzák Horvátország partnereit az Egyesült Államoktól az Európai Unión keresztül a szomszédos országokig.

– Milanović nyilatkozatai szégyenletesek, és kárt okoznak Horvátország hírnevének

– fogalmazott Plenković, aki szerint várhatóan több országban is bekéretik majd a horvát nagykövetet Milanović kijelentései miatt, ami Ukrajna esetében már meg is történt, illetve amit külön is megerősített a horvát külügyminiszter.

– Ez rossz, ez botrányos, rontja Horvátország megbecsülését és tekintélyét. Ezek a kijelentések teljes ellentétben állnak a horvát kormány külpolitikájával, elvi álláspontjával. Nemcsak Ukrajna, hanem számos más ország vonatkozásában is

– húzta alá a kormányfő, aki eddig már számos szócsatát vívott a horvát államfővel belpolitikai téren.

Milanović, aki korábban szociáldemokrata kormányfő volt, gyakran tart alkalmi sajtótájékoztatókat egy-egy vidéki látogatása alkalmával. Ilyenkor akár egy órán keresztül is válaszol újságírói kérdésekre, és fogalmaz meg markáns véleményeket a jobboldali zágrábi kormánnyal, a szomszédos országokkal, de Brüsszellel vagy Washingtonnal szemben is.

Kedden például úgy fogalmazott, hogy Ukrajnának nincs helye a NATO-ban, és hogy az orosz-ukrán válságnak semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, és inkább Joe Biden amerikai elnökkel és kormányzásával van összefüggésben. Azt is mondta, hogy a 2014-es Majdan-tüntetések óta Ukrajna változatlanul “a világ egyik legkorruptabb országa, gazdaságilag stagnál, az EU-tól pedig nem kapott semmit”.

Ennek nyomán az ukrán külügyminisztériumba kérették Horvátország kijevi nagykövetét, és nyilvános bocsánatkérést követeltek Zágrábtól Milanović kijelentései miatt.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava