Connect with us

Gazprom

“JÓ HÍR” UKRAJNÁNAK: Szijjártó szerint ideológiával nem lehet fűteni, avagy az utolsó szabad vezetők

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

toon vulindorozsma
play icon A cikk meghallgatása

Az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés minden szempontból megfelel Magyarország nemzeti érdekeinek, a tárgyalások során pedig ez volt a kormány egyetlen szempontja – közölte Szijjártó Péter tárcája közleménye szerint. A külgazdasági és külügyminiszter Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterrel közösen helyezte üzemi nyomás alá a szerb-magyar gázvezetéket Kiskundorozsmán, így péntek reggel hat órától, “azaz a gázév első napjának első órájától” megkezdődik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között.

A gázellátás garantálása

Az eseményen Szijjártó Péter kijelentette, hogy magyar emberekkel szemben az állam egyik legfontosabb kötelessége az energiaellátás garantálása, amely egyben szuverenitási kérdés is, mivel ha ez nem teljesül, akkor az ország “kiszolgáltatottá, mások szabad prédájává válik”.

– Magyarország gázellátása nem lehet sem ideológiai, sem politikai kérdés, ugyanis ideológiával és politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat és a házakat, nem lehet működtetni az ipart sem

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Rámutatott, hogy az 1996-ban megkötött magyar-orosz gázmegállapodás szeptember 30-án lejár, s a hosszú tárgyalások után hétfőn aláírt új szerződés pénteken lép hatályba.

– Ennek nyomán pedig Magyarország ellátása a következő 15 évben biztosított. Évente 4,5 milliárd köbméter gázt fogunk vásárolni az eddiginél kedvezőbb áron

– szögezte le a miniszter, aki szerint senkinek sincs joga megakadályozni Magyarország energiabiztonságának garantálását.

Az ukránok Brüsszelbe szaladtak

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a gázellátás biztonságához a magyarországi hálózat folyamatos fejlesztésére van szükség, és biztosítani kell, hogy minél több útvonalon keresztül lehessen vásárolni.

– Ezért is fontos, hogy megépült az új vezeték a szerb határig, és így lehetővé vált Magyarország csatlakozása a délkelet-európai szállítási útvonalhoz Szerbián, Bulgárián és Törökországon keresztül

– jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint itt két NATO-tagállamról van szó, amelyek közül az egyik az Európai Uniónak is tagja, valamint egy EU-tagjelölt országról.

A miniszter tájékoztatása szerint az interkonnektoron keresztül évente 8,5 milliárd köbméter gázt lehet Magyarországra szállítani, és az első aukció keretében már le is foglalták ezen kapacitás 32 százalékát.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a gázszállítási szerződés miatt “az ukránok az Európai Bizottságig szaladtak nagy panaszkodásukban”. A magyar kormány ezt a “szuverenitás elleni rendkívül durva támadásként értékeli, és a lehető leghatározottabban visszautasítja”.

– Sem Ukrajnának, sem egyetlen másik országnak sincs semmi köze ahhoz, hogy mi, magyarok kivel, miről és hogyan állapodunk meg

– szögezte le a magyar politikus, aki kicsit “odapiszkált az ukránoknak”:

– Szeretnék egy jó hírt közölni Önökkel és az ukránokkal is, miszerint a tegnapi napon sikeres hatósági eljárás folyt itt a területen, még a katasztrófavédelem is jóváhagyta mindazt, ami itt történt, így a mai napon a hajtókerék elforgatásával megkezdjük a határkeresztező vezeték üzemi nyomással való feltöltését.


Történelmi maximum

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy vélekedett, hogy fontos pillanat ez országa számára, mivelhogy Szerbia eddig fizetett a gáztranzitért, most viszont neki fognak ezért fizetni.

– Biztonságos országgá váltunk, amely tudja, hogy a gazdaság és a lakosság számára mindig lesz elegendő mennyiségű gáz, de ugyanakkor Magyarország megbízható és biztonságos partner leszünk az ottani gazdaság és lakosság ellátásában

– mondta a szerb belügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy a két állam kapcsolata “történelmi maximumon” van.

Vulin hangoztatta, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök “egész Európában az utolsó szabad vezetők közé tartozik, mert kizárólag saját népük érdekét nézik”, s a mostani projekt sikere is annak köszönhető, hogy ellen tudtak állni a rájuk nehezedő nyomásnak.

– Vučić és Orbán munkájának köszönhetően megteremtettük a bizalmat népeink és országaink között, és most már biztosan állíthatjuk, hogy nem csak bízunk egymásban, hanem támogatjuk is egymást

– jelentette ki Aleksandar Vulin, aki végezetül kiemelte, hogy amikor a magyarok és a szerbek önállóan döntöttek a sorsukról, akkor a térségben béke uralkodott, és amíg ez így lesz, addig fejlődés és stabilitás várható a régióban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava