Connect with us

Bosznia

POZITÍV KULTÚRSOKK: Hsziang, a leghíresebb, de nem a legsárgább kínai a Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

 
A 19 éves Hsziang Cseng-vej történetéről hirtelen két dolog jut az ember eszébe: az egyik, hogy senki sem elég sárga a saját hazájában, a másik pedig, hogy a balkáni népek mindenkit szeretnek, kivéve egymást. Arról meg már nem is szólva, hogy a bosnyákok és a kínaik együtt majdnem másfél milliárdan vannak. Vajon ki is bírna velük?

A Szuperpár, avagy az elektronikus rágógumi

Hsziang 14 évesen került egy kis délkelet-kínai településről Bosznia- Hercegovinába, ahol szülei és szűkebb családja kereskedelemmel foglalkozik, mivel mással, náluk még mindig “minden occó”.

Hat évre rá már méltán formálhat jogot a Balkán legnépszerűbb kínaijának címére, mert a Tik- Tokon majd 400 ezer ember követi, a YouTube-on és az Instagramon még további 40 ezer, azzal, hogy legnépszerűbb videói több mint egy millió megtekintéssel büszkélkedhetnek.

Karrierjét a szarajevói Wolf Media ügynökség egyengeti, és személyes menedzsere, Lejla Mešanović semmit sem bíz a véletlenre: Hsziang a Jutarnji list újságírójával beszélgetve elárulta, hogy nem egyszer a frizuráját is a menedzsere választja.

Hogy hívják a legsárgább kínait Boszniában?

A beszélgetésre azzal az apropóval került sor, hogy Hsziang barátnőjével, a bosnyák Admira Sadikovićtyal benevezett a horvát RTL Szuperpár elnevezésű műsorába.

A műsorvezető, a szintén boszniai születésű Enis Bešlagić azonnal a szívébe zárta, miután Hsziang már a bemutatkozásnál fülig érő mosollyal úgy üdvözölte, hogy “Szervusz földi!”, és kinyilatkoztatta, hogy ő bosnyáknak érzi magát.

A gračanicai illetőségű Hsziang azt is elmondta, hogy kezdetben nehezen ment neki a nyelv, még azt sem tudta mondani, hogy “Jó napot!”, de aztán az iskolai barátoknak köszönhetően ez gyorsan megváltozott.

Büszkén állítja, hogy elsajátította a külön bejáratú bosnyák humort, amit azonnal bizonyított is, bár ne tette volna. No, de álljon itt a Boszniából származó kínai szó- és (citrom)favicc, a la Hsziang.

– Hogy hívják a legsárgább kínait Boszniában? Hát úgy, hogy Li Mun

– tréfálkozott a kínai származású bosnyák tinédzser. A Li Mun kifejezés egy szójáték, a “limun” délszlávul citromot jelent. Szóval a legsárgább kínai a “Cit Rom”.

NEM KELL IDE PEGAZUS: Mindenkit lehallgatnak, aki szembejön, avagy a

Pozitív kultúrsokk

Amikor a riporter arról faggatta, hogy mi tetszik neki leginkább új hazájában, a “kiskínai”, vagyis bosnyákul a “kinešće” – akit a jövendőbelijének az anyja, magyarul az anyósa is így ismerte meg – szinte gondolkodás nélkül rávágta, hogy az emberek.

– Ha elesel az utcán, körbesereglenek, segíteni akarnak. Kínában elmennének melletted, úgy tennének, mintha nem vennék észre, hogy bármi is történt.

– mondta Hsziang, a leghíreseb kínai a Balkánon, aki a balkáni konyhával is roppantul elégedett, kedvence a babfőzelék és a csevap, de ez utóbbit hagyma nélkül eszi, mert a hagymát nem szereti.

A kínai ételek között a kedvenc a “kínai sushi”, de ezt nyilván akkor eszi, amikor ellátogat az otthoni a rokonokhoz, ha ezt lehet így mondani egy Boszniában domesztikált kínai esetében. Egy másik interjúban arról is beszélt, hogy nem eszik kutyahúst, az állatvédők tehát megnyugodhatnak. (Pedig rengeteg kóborkutya van Boszniában.)

Hsziang abban reménykedik, hogy Admiraval győznek a Szuperpár című műsorban, amire, valljuk be őszintén, jó esélyük van:

– Nekünk szurkol egész Kína és Bosznia

– mondta Hsziang, aki ha a közönségszavazatokat veszük figyelembe, aligha talál legyőzőre, mert a bosnyákok és a kínaik együtt majdnem másfél milliárdan vannak. Ki is bírna velük?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava