Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

POZITÍV KULTÚRSOKK: Hsziang, a leghíresebb, de nem a legsárgább kínai a Balkánon

kínai POZITÍV KULTÚRSOKK: Hsziang, a leghíresebb, de nem a legsárgább kínai a Balkánon kinez

Olvasási idő: 2 perc

 
A 19 éves Hsziang Cseng-vej történetéről hirtelen két dolog jut az ember eszébe: az egyik, hogy senki sem elég sárga a saját hazájában, a másik pedig, hogy a balkáni népek mindenkit szeretnek, kivéve egymást. Arról meg már nem is szólva, hogy a bosnyákok és a kínaik együtt majdnem másfél milliárdan vannak. Vajon ki is bírna velük?

A Szuperpár, avagy az elektronikus rágógumi

Hsziang 14 évesen került egy kis délkelet-kínai településről Bosznia-Hercegovinába, ahol szülei és szűkebb családja kereskedelemmel foglalkozik, mivel mással, náluk még mindig “minden occó”.

Hat évre rá már méltán formálhat jogot a Balkán legnépszerűbb kínaijának címére, mert a Tik-Tokon majd 400 ezer ember követi, a YouTube-on és az Instagramon még további 40 ezer, azzal, hogy legnépszerűbb videói több mint egy millió megtekintéssel büszkélkedhetnek.


Karrierjét a szarajevói Wolf Media ügynökség egyengeti, és személyes menedzsere, Lejla Mešanović semmit sem bíz a véletlenre: Hsziang a Jutarnji list újságírójával beszélgetve elárulta, hogy nem egyszer a frizuráját is a menedzsere választja.

Hogy hívják a legsárgább kínait Boszniában?

A beszélgetésre azzal az apropóval került sor, hogy Hsziang barátnőjével, a bosnyák Admira Sadikovićtyal benevezett a horvát RTL Szuperpár elnevezésű műsorába.

A műsorvezető, a szintén boszniai születésű Enis Bešlagić azonnal a szívébe zárta, miután Hsziang már a bemutatkozásnál fülig érő mosollyal úgy üdvözölte, hogy “Szervusz földi!”, és kinyilatkoztatta, hogy ő bosnyáknak érzi magát.

A gračanicai illetőségű Hsziang azt is elmondta, hogy kezdetben nehezen ment neki a nyelv, még azt sem tudta mondani, hogy “Jó napot!”, de aztán az iskolai barátoknak köszönhetően ez gyorsan megváltozott.

Büszkén állítja, hogy elsajátította a külön bejáratú bosnyák humort, amit azonnal bizonyított is, bár ne tette volna. No, de álljon itt a Boszniából származó kínai szó- és (citrom)favicc, a la Hsziang.

Hogy hívják a legsárgább kínait Boszniában? Hát úgy, hogy Li Mun

– tréfálkozott a kínai származású bosnyák tinédzser. A Li Mun kifejezés egy szójáték, a “limun” délszlávul citromot jelent. Szóval a legsárgább kínai a “Cit Rom”.NEM KELL IDE PEGAZUS: Mindenkit lehallgatnak, aki szembejön, avagy a  kínai POZITÍV KULTÚRSOKK: Hsziang, a leghíresebb, de nem a legsárgább kínai a Balkánon kinesce 282x500

Pozitív kultúrsokk

Amikor a riporter arról faggatta, hogy mi tetszik neki leginkább új hazájában, a “kiskínai”, vagyis bosnyákul a “kinešće” – akit a jövendőbelijének az anyja, magyarul az anyósa is így ismerte meg – szinte gondolkodás nélkül rávágta, hogy az emberek.

Ha elesel az utcán, körbesereglenek, segíteni akarnak. Kínában elmennének melletted, úgy tennének, mintha nem vennék észre, hogy bármi is történt.

– mondta Hsziang, a leghíreseb kínai a Balkánon, aki a balkáni konyhával is roppantul elégedett, kedvence a babfőzelék és a csevap, de ez utóbbit hagyma nélkül eszi, mert a hagymát nem szereti.

A kínai ételek között a kedvenc a “kínai sushi”, de ezt nyilván akkor eszi, amikor ellátogat az otthoni a rokonokhoz, ha ezt lehet így mondani egy Boszniában domesztikált kínai esetében. Egy másik interjúban arról is beszélt, hogy nem eszik kutyahúst, az állatvédők tehát megnyugodhatnak. (Pedig rengeteg kóborkutya van Boszniában.)

Hsziang abban reménykedik, hogy Admiraval győznek a Szuperpár című műsorban, amire, valljuk be őszintén, jó esélyük van:

Nekünk szurkol egész Kína és Bosznia

– mondta Hsziang, aki ha a közönségszavazatokat veszük figyelembe, aligha talál legyőzőre, mert a bosnyákok és a kínaik együtt majdnem másfél milliárdan vannak. Ki is bírna velük?Iratkozz fel a napi hírlevélre!

kínai POZITÍV KULTÚRSOKK: Hsziang, a leghíresebb, de nem a legsárgább kínai a Balkánon balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés