Connect with us

Horvátország

DICSÉRTESSÉK: Hírek a horvát Disneylandből, avagy a csodatevő szűz és a mutyiban kajálás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Horvátország ilyenkor nyáron inkább vidámparkra hasonlít mint komoly országra – a rossz nyelvek szerint ez nemcsak nyáron van így -, amolyan balkáni Disneylandre, ahol a bohóság az egeket ostromolja. Így például a nap egyik ütősebb híre, amit szinte minden jelentősebb napilap, hírportál lehozott, hogy veszélyben van Sinjben a nagyboldogasszony-napi eszem-iszom.

A járvány miatt mutyiban kajálnak

Sinj egyike a horvát zarándokhelyeknek, ahol a helyiek és az ország minden részéből idecsődülő zarándokok, istenfélő turisták Nagyboldogasszony napján leróják kegyeletüket a Sinji Szűz (Gospa Sinjska) előtt.

Sinjben ilyenkor nagyböjt van érvényben, de éjfél után hagyományosan a szabad téri lacikonyhákon végeznek hatalmas pusztítást a sült húsokban, zömében nyárson sült bárányt falnak, amit jóféle borocskával öntöznek meg.

Idén ez a jól bejáródott hagyomány forog veszélyben a válságtörzs járványellenes intézkedései miatt, amelyek egyebek között korlátozzák a vendéglátóipari létesítmények, értsd kocsmák és éttermek, nyitvatartási idejét, ezért éjfélkor fájront van.

A felháborodás biblikus mérteket öltött, de egyenlőre a válságtörzs még nem mutat hajlandóságot megkegyelmezni a jámbor zarándokoknak.

Ismerve a helyi viszonyokat a végkifejlet kétféle lehet: vagy a válságtörzs adja be a derekát, vagy illegális kajálás esete várható, ami nem csak egészségügyileg lesz “kriminális cselekedet”, hogy mivel mutyiban lesz, senki sem ad ki, és nem kér számlát.

A legjobb persze, az egészben, hogy a falatozásból egyenrangú félként a rendőrök és a piaci felügyelők is kiveszik a részüket, mert megtiltani úgysem merik a népünnepélyt. Ha nagyon muszáj lesz, majd találnak egy-két bűnbakot, akik ellen példás szigorral eljárnak, de a lakosság nem marad éhen, az szent.

A csillagászati cech és a milliárdosok

Ugyanakkor a déli tengerparton a spliti Slobodna Dalmacija tudósítói elképesztő luxusjachtok feltűnéséről számoltak be.

Dubrovnik közelében nem kevesebb mint nyolc extravagáns vízi járművet számoltak össze, amelyek közül hármat említünk meg, az Eos háromárbócos szkúnert, amelyik a Fox Broadcasting Company alapítója Barry Diller tulajdona, Oleg Deripaska orosz oligarcha átalakított tengeri vontatóját a Sputnikot és a 74 méteres Mogambot.

Ez utóbbi a WhatsApp egyik alapítója Jan Kuomo kedvenc játékszere. Neve a szvahili nyelvből ered és szenvedélyt jelent. Állítólag az azonos című 1953-ból származó film után kapta nevét.

Miután így jobban képbe kerültünk, már nem is tűnik akkora furcsaságnak az a cech, amit egy vidám társaság egy Hvar szigeti bárban fizetett a tekintélyes mennyiségű elfogyasztott ital ellenértékeként.

A Twitteren terjedő számla másolatának tanúsága szerint a vélhetőleg 15 tagú társaság kis híjan 100.000 kunát gurított le a torkán, azaz körülbelül 15 ezer eurót. Az italválaszték után ítélve valószínűleg oroszok voltak az elkövetők, de a briteket sem lehet kizárni.

Viszont azt kell mondanom, hogy egy cseppet sem irigylem őket, inkább sajnálom, mert nem tudják, hogy mi a jó. A bácskai arisztokrácia kizárólag olyan pálinkát iszik, amelyet nem lehet megvenni, hanem csak ajándékba kapni, mint például a barack, körte, vagy birsalmapálinka. Minden szesz simán elbújhat mellettük.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava