Connect with us

Horvátország

DICSÉRTESSÉK: Hírek a horvát Disneylandből, avagy a csodatevő szűz és a mutyiban kajálás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szuz sinj 1
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

ilyenkor nyáron inkább vidámparkra hasonlít mint komoly országra – a rossz nyelvek szerint ez nemcsak nyáron van így -, amolyan balkáni Disneylandre, ahol a bohóság az egeket ostromolja. Így például a nap egyik ütősebb híre, amit szinte minden jelentősebb napilap, hírportál lehozott, hogy veszélyben van Sinjben a nagyboldogasszony-napi eszem-iszom.

A miatt mutyiban kajálnak

Sinj egyike a horvát zarándokhelyeknek, ahol a helyiek és az ország minden részéből idecsődülő zarándokok, istenfélő turisták Nagyboldogasszony napján leróják kegyeletüket a Sinji Szűz (Gospa Sinjska) előtt.

Sinjben ilyenkor nagyböjt van érvényben, de éjfél után hagyományosan a szabad téri lacikonyhákon végeznek hatalmas pusztítást a sült húsokban, zömében nyárson sült bárányt falnak, amit jóféle borocskával öntöznek meg.

Idén ez a jól bejáródott hagyomány forog veszélyben a válságtörzs járványellenes intézkedései miatt, amelyek egyebek között korlátozzák a vendéglátóipari létesítmények, értsd kocsmák és éttermek, nyitvatartási idejét, ezért éjfélkor fájront van.

A felháborodás biblikus mérteket öltött, de egyenlőre a válságtörzs még nem mutat hajlandóságot megkegyelmezni a jámbor zarándokoknak.

Ismerve a helyi viszonyokat a végkifejlet kétféle lehet: vagy a válságtörzs adja be a derekát, vagy illegális kajálás esete várható, ami nem csak egészségügyileg lesz “kriminális cselekedet”, hogy mivel mutyiban lesz, senki sem ad ki, és nem kér számlát.

A legjobb persze, az egészben, hogy a falatozásból egyenrangú félként a és a piaci felügyelők is kiveszik a részüket, mert megtiltani úgysem merik a népünnepélyt. Ha nagyon muszáj lesz, majd találnak egy-két bűnbakot, akik ellen példás szigorral eljárnak, de a lakosság nem marad éhen, az szent.

A csillagászati cech és a milliárdosok

Ugyanakkor a déli tengerparton a spliti Slobodna Dalmacija tudósítói elképesztő luxusjachtok feltűnéséről számoltak be.

Dubrovnik közelében nem kevesebb mint nyolc extravagáns vízi járművet számoltak össze, amelyek közül hármat említünk meg, az Eos háromárbócos szkúnert, amelyik a Fox Broadcasting Company alapítója Barry Diller tulajdona, Oleg Deripaska oligarcha átalakított tengeri vontatóját a Sputnikot és a 74 méteres Mogambot.

Ez utóbbi a WhatsApp egyik alapítója Jan Kuomo kedvenc játékszere. Neve a szvahili nyelvből ered és szenvedélyt jelent. Állítólag az azonos című 1953-ból származó után kapta nevét.

Miután így jobban képbe kerültünk, már nem is tűnik akkora furcsaságnak az a cech, amit egy vidám társaság egy Hvar szigeti bárban fizetett a tekintélyes mennyiségű elfogyasztott ital ellenértékeként.

A Twitteren terjedő számla másolatának tanúsága szerint a vélhetőleg 15 tagú társaság kis híjan 100.000 kunát gurított le a torkán, azaz körülbelül 15 ezer eurót. Az italválaszték után ítélve valószínűleg voltak az elkövetők, de a briteket sem lehet kizárni.

Viszont azt kell mondanom, hogy egy cseppet sem irigylem őket, inkább sajnálom, mert nem tudják, hogy mi a jó. A bácskai arisztokrácia kizárólag olyan pálinkát iszik, amelyet nem lehet megvenni, hanem csak ajándékba kapni, mint például a barack, körte, vagy birsalmapálinka. Minden szesz simán elbújhat mellettük.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava