Connect with us

Horvátország

NESZE NEKED, NYÁJIMMUNITÁS! A horvátok 25%-a nem veszi fel a védőoltást, Horvátország legnagyobb oltási pontja üresen tátong

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E2QIS3LVgAMwT2i
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Mit gondolnak a horvátok a Covid-19 elleni oltásról, hányan tartoznak az oltottak lassan növekvő kasztjához, hányan tervezik felvenni a vakcinát, és hányan vannak, akik hallani sem akarnak róla? Az RTL Promotion Plus ügynökség kutatása alapján nincsenek annyian a védőoltáshoz pozitívan hozzáállók, hogy velük együtt meglegyen a nyájimmunitás, ezért a kormány üti vasat.

Nem félnek a Deltától

Horvátországban a legfrissebb hivatalos adatok szerint több mint 1,5 millió embert oltottak be a koronavírus ellen – ez a felnőtt lakosság 45%-a, ami ahhoz képest kevés, hogy a nyár elejére tervezték a lakosság több mint felének beoltását.

A kollektív immunitás megszerzése érdekében kívánatos lenne a 70%-os átoltottság.

Az RTL felmérésében résztvevők 48%-a igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy beoltották-e, és további 16,5%-nak áll szándékában felvenni a vakcinát, 25,4% viszont nem oltatná be magát. A megkérdezettek 8,7%-a gyógyult ki a betegségből. horvat oltottsag

Hasonló eredményt hozott az Index.hr internetes közvéleménykutatása is, amely szerint a válaszadók 46%-a oltatta be magát, további 9% ezt tervezi, 45% százalék viszont nem kapott védőoltást, de nem is akarja felvenni.

A horvátok fele nem fél a Delta törzstől, viszont azok sem rettegnek túlzottan, akiket aggaszt az új variáns megjelenése.

A megkérdezettek mindössze 13,8%-a tart kimondottan a Deltától, a többiek úgy so-so, 23,2% fél ugyan tőle, de nem nagyon, 13,8% viszont csak egy kicsit, ugyanakkor 47,3% egyáltalán nem retteg, 1,8% pedig nem tudja, hogy féljen-e, vagy ne féljen. NESZE NEKED, NYÁJIMMUNITÁS! A horvátok 25%-a nem veszi fel a védőoltást, Horvátország legnagyobb oltási pontja üresen tátong

A horvátok arról is vallottak, hogy miért nem akarják felvenni a védőoltást, itt csak azok válaszolhattak, akik nem estek át a betegségen. Ezeknek a 31,2%-a fél a mellékhatásoktól, 27,7% szerint a vakcina nem biztonságos, mert túl gyorsan készült el, 15,8% pedig úgy véli, hogy a koronavírus átverés.

Még mindig tartja magát az az elképzelés is, hogy a vakcinával Bill Gates ültet chipeket az emberekbe, a válaszadók 1,9% erről meg is van győződve.

A „csak ezért se” álláspontot 5,9% százalék képviseli, ők elleneznek mindenféle védőoltást.

A demokrácia mindenek felett

Az RTL felmérésének része volt az a felvetés, hogy a horvát kormány megvonhatja az anyagi támogatást azoktól, akik nem veszik fel a védőoltást.

A megkérdezettek 65,7-a utasítja el a kormány elképzelését, és csak 26,1% ért egyet részben vagy egészében a kormány szándékával.

A CNN közeli N1 által behívott jogász ehhez hozzátette, hogy a horvát munkaügyi törvénykönyv általában tiltja az adatgyűjtés a dolgozó egészségügyi állapotáról, így a munkáltató hivatalosan nem is tudhatja, hogy melyik dolgozója oltatta be magát, és melyik nem.

A munkáltató ugyanakkor nem bocsáthatja el azt a dolgozóját, aki nem oltatja be magát.

– Nincs oltási kötelezettség, minden munkavállalónak joga van eldönteni, hogy be akarja-e adatni magának a védőoltást, vagy sem. Ha emiatt küldenék el, az jogtalan felmondás lenne


– jelentette ki Ana Marija Kajić ügyvéd, aki szerint a jelenlegi törvények értelmében a dolgozó megnyerné a pert a munkáltatóval szemben, amely őt elbocsátotta.

Ezt követően aligha meglepő, hogy szombaton üresen tátongott Horvátország legnagyobb oltási pontja a zágrábi vásárcsarnokban, az orvosok és nővérek tétlenül várták az érdeklődőket, de ilyenekből nem volt túl sok.

Horvát médiajelentések szerint Zvonimir Šostar a Közegészségügyi Oktatási Intézet igazgatója megerősítette, hogy szombaton valóban kevesen voltak, azért csak 797 embert oltottak be.

Nesze neked, nyájimmunitás!

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava