Connect with us

Horvátország

NESZE NEKED, NYÁJIMMUNITÁS! A horvátok 25%-a nem veszi fel a védőoltást, Horvátország legnagyobb oltási pontja üresen tátong

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Mit gondolnak a horvátok a Covid-19 elleni oltásról, hányan tartoznak az oltottak lassan növekvő kasztjához, hányan tervezik felvenni a vakcinát, és hányan vannak, akik hallani sem akarnak róla? Az RTL Promotion Plus ügynökség kutatása alapján nincsenek annyian a védőoltáshoz pozitívan hozzáállók, hogy velük együtt meglegyen a nyájimmunitás, ezért a kormány üti vasat.

Nem félnek a Deltától

Horvátországban a legfrissebb hivatalos adatok szerint több mint 1,5 millió embert oltottak be a koronavírus ellen – ez a felnőtt lakosság 45%-a, ami ahhoz képest kevés, hogy a nyár elejére tervezték a lakosság több mint felének beoltását.

A kollektív immunitás megszerzése érdekében kívánatos lenne a 70%-os átoltottság.

Az RTL felmérésében résztvevők 48%-a igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy beoltották-e, és további 16,5%-nak áll szándékában felvenni a vakcinát, 25,4% viszont nem oltatná be magát. A megkérdezettek 8,7%-a gyógyult ki a betegségből.

Hasonló eredményt hozott az Index.hr internetes közvéleménykutatása is, amely szerint a válaszadók 46%-a oltatta be magát, további 9% ezt tervezi, 45% százalék viszont nem kapott védőoltást, de nem is akarja felvenni.

A horvátok fele nem fél a Delta törzstől, viszont azok sem rettegnek túlzottan, akiket aggaszt az új variáns megjelenése.

A megkérdezettek mindössze 13,8%-a tart kimondottan a Deltától, a többiek úgy so-so, 23,2% fél ugyan tőle, de nem nagyon, 13,8% viszont csak egy kicsit, ugyanakkor 47,3% egyáltalán nem retteg, 1,8% pedig nem tudja, hogy féljen-e, vagy ne féljen. NESZE NEKED, NYÁJIMMUNITÁS! A horvátok 25%-a nem veszi fel a védőoltást, Horvátország legnagyobb oltási pontja üresen tátong

A horvátok arról is vallottak, hogy miért nem akarják felvenni a védőoltást, itt csak azok válaszolhattak, akik nem estek át a betegségen. Ezeknek a 31,2%-a fél a mellékhatásoktól, 27,7% szerint a vakcina nem biztonságos, mert túl gyorsan készült el, 15,8% pedig úgy véli, hogy a koronavírus átverés.

Még mindig tartja magát az az elképzelés is, hogy a vakcinával Bill Gates ültet chipeket az emberekbe, a válaszadók 1,9% erről meg is van győződve.

A “csak ezért se” álláspontot 5,9% százalék képviseli, ők elleneznek mindenféle védőoltást.

A demokrácia mindenek felett

Az RTL felmérésének része volt az a felvetés, hogy a horvát kormány megvonhatja az anyagi támogatást azoktól, akik nem veszik fel a védőoltást.

A megkérdezettek 65,7-a utasítja el a kormány elképzelését, és csak 26,1% ért egyet részben vagy egészében a kormány szándékával.

A CNN közeli N1 televízió által behívott jogász ehhez hozzátette, hogy a horvát munkaügyi törvénykönyv általában tiltja az adatgyűjtés a dolgozó egészségügyi állapotáról, így a munkáltató hivatalosan nem is tudhatja, hogy melyik dolgozója oltatta be magát, és melyik nem.

A munkáltató ugyanakkor nem bocsáthatja el azt a dolgozóját, aki nem oltatja be magát.

– Nincs oltási kötelezettség, minden munkavállalónak joga van eldönteni, hogy be akarja-e adatni magának a védőoltást, vagy sem. Ha emiatt küldenék el, az jogtalan felmondás lenne


– jelentette ki Ana Marija Kajić ügyvéd, aki szerint a jelenlegi törvények értelmében a dolgozó megnyerné a pert a munkáltatóval szemben, amely őt elbocsátotta.

Ezt követően aligha meglepő, hogy szombaton üresen tátongott Horvátország legnagyobb oltási pontja a zágrábi vásárcsarnokban, az orvosok és nővérek tétlenül várták az érdeklődőket, de ilyenekből nem volt túl sok.

Horvát médiajelentések szerint Zvonimir Šostar a Közegészségügyi Oktatási Intézet igazgatója megerősítette, hogy szombaton valóban kevesen voltak, azért csak 797 embert oltottak be.

Nesze neked, nyájimmunitás!

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava