...
Connect with us

Egyesült Államok

ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a „koszovói katonáknak”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kosovo montenegro
Olvasási idő: 1 perc

 
Szerbia két alkalommal adományozott vakcinákat Montenegrónak még az „oltási szezon” kezdetén. Először négyezer Szputnyik V vakcinát, amelynek első felét február közepén szerb miniszterelnök szállította le Podgoricába, és adta át Zdravko Krivokapićnak, az azóta Belgrádban már többszörösen kiátkozott montenegrói miniszerelnöknek. Szerbia április végén újabb tízezer AstraZeneca vakcinát küldött Podgoricába.

Montenegró segít

Az RTK koszovói „állami televízió” jelentése szerint most Montenegró volt az adományozó, a Koszovói Biztonsági Erők (KSF) pedig a kedvezményezett. ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a
Koszovó az Egyesült Államok erőteljes támogatásával ezt a alakultot fejleszti fel hadsereggé. A KSF nemrégiben részt vett a Defender Europe 21 NATO-hadgyakorlaton is.

A 400 (négyszáz) vakcina adományozás hírét Armend Mehaj koszovói védelmi miniszter jelentette be. Mehaj szerint Montenegró COVID elleni oltásokat ajánlott fel a Koszovói Biztonsági Erőknek.

Ez az adomány és más kétoldalú tevékenység annak a szoros együttműködésnek az eredménye, amelyet montenegrói kollégámmal, Olivera Injac védelmi miniszterrel folytattunk az utóbbi időben. Kétoldalú együttműködésünket a jövőben abba az irányba tereljük, hogy szomszédos országokként hozzájárulhassunk a békéhez, a biztonsághoz és a stabilitáshoz a régióban és azon túl is

– mondta Mehaj. 1610578482 olivera injac ministarka odbrane crne gore 05012021 dobrilo malidzan 26 i 960x600 removebg preview

A montenegrói védelmi miniszter május közepén folytatott on-line megbeszélést pristiani kollégájával, és ezt követően kijelentette, hogy Montenegró erősíteni kívánja védelmi kapcsolatait Koszovóval.

Olivera Injac ezzel összefüggésben kifejezte meggyőződését, hogy Montenegró tapasztalata a NATO-tagság megszerzése felé vezető úton felbecsülhetetlen értékű lesz Koszovó számára, a két ország ugyanis ugyanazokat a külpolitikai célokat követi.

Amerika még inkább segít

Az RTK arról is beszámolt, hogy a Fehér Ház kidolgozta a szegényebb országok számára szánt 80 millió vakcina elosztási tervét.

A terv szerint 60 millió adag vakcinát a globális COVAX-rendszeren keresztül juttatnak el a rászorulóknak, 20 milliót pedig a konkrét partnereknek, mihelyt a célországok készen állnak a vakcina befogadására, és rendeződnek a felmerülő adminisztrációs és logisztikai problémák, amely késleltetik a leszállítást.

Ezekből a vakcinákból két balkáni ország közvetlenül – tehát nem a COVAX-rendszeren keresztül – részesül, az egyik Bosznia-Hercegovina, a másik pedig Koszovó.

A Közép-Európai térség országai közül Ukrajna, Grúzia és Moldova is közvetlenül juthat hozzá a Pfizer, Moderna és Johnson&Johnson vakcinákhoz.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi




Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi




Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.