Connect with us

Koszovó

KOSZOVÓBAN IS: “Cherchez la femme” – keresd a nőt! Avagy lezárult a békés politikai forradalom

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EyJXgsBW8AU2GCV
A cikk meghallgatása


Koszovó ugyan erősen muszlim többségű ország, mégis több és több nő tűnik fel a politikában, azon belül pedig a koszovói parlamentben. A függetlenség 2008-as kikiáltása óta most másodszor került nő az elnöki posztra.

Koszovói specialitás

A 38 éves Vjosa Osmanit az utolsó pillanatban választották meg a Koszovói Köztársaság hatodik elnökévé. 82-ből 71, vagyis a szükségesnél tízzel több szavazatot kapott az elnökválasztás harmadik, utolsó fordulójában, mindössze néhány órával a hétfői határidő lejárta előtt.

Ő a második nő Koszovóban, aki az elnöki posztra került. Vjosa Osmani a február 14-i választásokon több mint 300 ezer szavazatot szerzett, és lett az ország történelmében a legtöbb szavazattal rendelkező képviselője, miközben korábban már a parlament elnökeként tevékenykedett első nőként!


Koszovó lakossága 95%-ban szunnita mohamedán. De akkor hogy kerülnek a nők a politikába, és mi Osmani hatalmas sikerének a titka?

Koszovó különlegessége, hogy az elmúlt évek során a nők egy kisebb csoportja – apró lépésekkel haladva előre – egyre több mandátumot szerzett a parlamentben, így a február 14-i választásokat követően a képviselők csaknem 40 százaléka nő lett!

Lehet, hogy a koszovói férfiak “nagyon szunniták”, és saját feleségüket, lányukat nem szívesen látnák a politikában, de más sikeres, tanult, bátor és erős nőkre viszont szívesen rábízzák a képviseletet politikai ügyekben.

Koszovó egyébként is egy modern, fiatal európai állam, ahol a vallási tolerancia széles körben elfogadott. Koszovó népességének jelentős része külföldön él és dolgozik, ezért – vallási hagyomány ide vagy oda – a modern gondolkodás abszolút átvett, és egyúttal átadott tényező az otthon maradók felé is.

– Papa, nem úgy van az már

– üzenik haza a fiatalok, akik ráadásul szavazati joggal is rendelkeznek.

Az amerikai nagykövet is gratulált

Philip S. Kosnett, az Egyesült Államok pristinai nagykövete gratulált Vjosa Osmani elnökké választásához.


Kosnett hangsúlyozta, hogy Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a szoros partnerség mellett a Koszovói Köztársasággal a béke, az igazságosság és a jólét megteremtése érdekében minden koszovói állampolgár számára.

Miért a nők?

A nők választásokon elért eredménye a koszovói embereknek a korábbi kormányokkal szembeni elégedetlenségét, a korrupció és a háborús veteránok dominanciájával szembeni ellenérzését tükrözi.

A megválasztott nők meggyőzték a szavazókat arról, hogy ellenállhatnak Szerbiának, amely megtagadja Koszovó független államként történő elismerését, és képesek szembeszállni a korrupcióval, a bűnözéssel és a rossz kormányzással, amely szerte tépte a szerb uralom utáni nagy reményeket.

Koszóban a választók már jobban bíznak a hiteles nőkben, mint a kétes értékű férfi politikusokban – vallási hagyományok ide vagy oda.

Ezt a tényt tartva szem előtt Kurti kormányfő is felismerte, hogy Osmani a “legjobb befektetés” lehet, mint a legsikeresebb koszovói női politikus. Nála alkalmasabb személy az elnöki posztra egyszerűen ma nem nincs az országban: mind amellett még nő is, aki nagy elismerésnek és elfogadottságnak örvend a szavazók részéről is. adelina

De van még egy pikantériája Vjosa Osmani elnökké választásának, ami ma már történelmi tény.

Albin Kurti vasárnap hivatalosan is bemutatta Adelina Grainicát, mint a kormányzó párt legfiatalabb képviselőjét, aki az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt (PDK), vagyis Hashim Thaçi volt elnök pártjából az utolsó pillanatban “átlépett” az Önrendelkezés Mozgalomba (Vetëvendosje), vagyis átállt Albin Kurti miniszterelnök oldalára, amivel biztosította az elnökválasztás érvényességét és eredményességét!

A fiatal képviselőnő nélkül nem lett volna vasárnap elnöke Koszovónak!

Békés politikai forradalom

Mások ezt úgy értékelik, hogy Koszovóban lezárult a békés politikai forradalom.


https://twitter.com/admirim_/status/1378760659760939011

Várhelyi Olivér, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos is gratulált Vjosa Osmani megválasztásához.

A biztos Twitter-bejegyzése szerint Az Európai Unió azon szeretne együtt dolgozni az új elnökkel, az új kormánnyal és az új parlamenttel, hogy előrelépés történjen az európai menetrenddel kapcsolatban, valamint az uniós reformok terén a koszovói emberek érdekeinek megfelelően


Várhelyi ugyanakkor kulcsfontoságúnak tartotta a Belgráddal kezdett párbeszéd folytatását is.

A szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos közleménye is sugallja, hogy az Európai Unió is befejezetnek tartja a “koszovói tavaszt”, vagyis a békés hatalmi átmenetet, amelyben ezúttal a legfontosabb szerep nőknek jutott.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava