Connect with us

Járvány

ADOMÁNYOK: Covid-kórház a Vajdaságnak, vakcina Bosznia-Hercegovinának

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vakcina szarajevo
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc


Szerbia folytatta a vakcina-adományozást, Észak- Macedónia és Montenegró után ezúttal Bosznia- Hercegovina kapott a belgrádi kormány által beszerzett vakcinából. A szerb elnök személyesen szállította le 5 ezer adag AstraZeneca vakcinát Szarajevóba, ahol ismételten “megbírálta” az Európai Uniót. De hazafelé is beszélt, eközben említette meg, hogy hamarosan Covid-kórház létesül a Vajdaságban.

Üzenet Brüsszelnek

Aleksandar Vučićot és a Bosznia- Hercegovinának adományozott vakcinákat a szarajevói repülőtéren a bosznia-hercegovinai elnökség elnök három tagja: Milorad Dodik, Željko Komšić és Šefik Džaferović fogadta, miközben – egy korábbi incidensből tanulva – a környéket a biztonsági erők számottevő tagja szállta meg.

A szerb elnök elutasította azt felvetést, hogy Szerbia a vakcinák adományozásával az Európai Unió helyett cselekszik.

– Eszembe sem jut az Európai Unió helyett cselekedni, szomszédként és barátként viselkedünk. Képzeljék el azt az arcátlanságot, hogy ha az EU adja a vakcinát, akkor azt szolidaritásnak nevezik, ha mi tesszük ugyanezt, akkor pedig szemtelenségnek. Kaptak Önök vakcinákat az EU-tól Szarajevóban? Önök sem. Mi sem kaptunk Szerbiában. Amikor kapunk, majd megköszönjük

– jelentette ki a szerb elnök. Szerbia korábban 3 500 vakcinával segítette ki a Boszniai Szerb Köztársaságot, a mostani szállítmányt a másik entitásnak, a bosnyák-horvát föderációnak szánta.

– Együtt és egymás mellett élünk. Nincs más hozzánk közelebb. Ezért támaszkodunk most egymásra, amikor néhány nagyobb ország segítségét vártuk. Ezért fontos számunkra az együttműködés. Mi Szerbiában nem lehetünk boldogok, ha Szarajevóban, Banja Lukában, Tuzlában vagy Bijeljinában az emberek nem boldogok. Fontos, hogy együttműködjünk. Erősebbek vagyunk, amikor ugyanazt a hangot ütjük meg Brüsszel és a világ felé, és együtt mutatunk rá a problémákra

– mondta Vučić, aki azt ígérte, hogy ez lesz Szerbia politikája, Bosznia- Hercegovina pedig nyugodtam támaszkodjon Szerbiára, akár további vakcinák beszerzésének ügyében is, a bosnyákoknak és a horvátoknak csak kívánniuk kell, hogy melyik vakcinát szeretnék.

A hármasfogat

A bosznia-hercegovinai elnökség három tagja most kivételesen ugyanazt a hangot ütötte meg.

– Ebben a helyzetben, amikor a globális mechanizmusok kudarcot vallottak, Vučić elnök felajánlást tett, mi pedig elfogadtuk. Elég volt a feszültségből, enyhítenünk kell a kapcsolatokat, és folytatnunk kell a párbeszédet a nyitott kérdésekről

– jelentette ki Šefik Džaferović, aki a bosnyákokat képviseli az elnökségben.

– Ha valamelyik vakcina egyetlen életet is megment Bosznia- Hercegovinában, akkor már megérte

– nyilatkozta Željko Komšić, aki elvben a horvátok képviselője a bosznia-hercegovinai elnökségben, bár ennek a horvátok nem örülnek, és már az amerikaiaktól is kérték, hogy távolítsák el a hármasfogatból.

– Szeretnék köszönetet mondani Szerbiának a 10 000 vakcináért. Szerbia és Bosznia- Hercegovina között minden bizonnyal jók a kapcsolatok, de vannak olyan kérdések, amelyeket meg kell oldani, ezekről beszéltünk is a mostani találkozón. Például a kereskedelmi forgalom sokkal nagyobb lehetne Szerbia és Bosznia- Hercegovina között

– jegyezte meg Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség harmadik tagja. A Dodik által említett tízezres szám matematikailag rendben van, nem azért, mert ötezer egyenlő tízezerrel, hanem mert Szerbia hamarosan újabb ötezer vakcinát küld Szarajevóba.

Üzenet haza

Aleksandar Vučić – aki ezúttal is obstruálta a maszkot – kihasználta az alkalmat, és üzent haza, több dolgot is.

A szerb elnök elmondta, hogy a Modernától is rendeltek oltóanyagot, és Szerbiában így hamarosan már öt féle vakcina lesz elérhető.

Vučić arról is beszélt, hogy nem tervezik a rendkívüli állapot bevezetését Szerbiában, habár ez már szóba került a szerbiai válságstáb ülésén.

– Nem gondolom azt, hogy a rendkívüli állapot közelében lennénk. Megkérem a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert, az egészségügyi miniszterrel pedig már beszéltem, hogy építsünk még egy Covid-kórházat Észak- Szerbiában, tehát Újvidék környékén, hogy még nagyobb kapacitások álljanak rendelkezésre

– nyilatkozta Vučić.

Érdekes, hogy a szerb elnök Észak- Szerbiáról, és nem Vajdaságról beszélt, bár a kettő elvileg és földrajzilag ugyanaz, csak államigazgatási és kisebbségi szempontból jelent mást.
______________
Fotó: internet

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint “Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava