Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Járvány

ADOMÁNYOK: Covid-kórház a Vajdaságnak, vakcina Bosznia-Hercegovinának

vakcina szarajevo
Olvasási idő: 3 perc

folytatta a vakcina-adományozást, Észak- és Montenegró után ezúttal Bosznia- kapott a belgrádi által beszerzett vakcinából. A szerb elnök személyesen szállította le 5 ezer adag AstraZeneca vakcinát Szarajevóba, ahol ismételten “megbírálta” az Európai Uniót. De hazafelé is beszélt, eközben említette meg, hogy hamarosan Covid-kórház létesül a Vajdaságban.

Üzenet Brüsszelnek

Aleksandar Vučićot és a Bosznia-Hercegovinának adományozott vakcinákat a szarajevói repülőtéren a bosznia-hercegovinai elnökség három tagja: Milorad Dodik, Željko Komšić és Šefik Džaferović fogadta, miközben – egy korábbi incidensből tanulva – a környéket a biztonsági erők számottevő tagja szállta meg.

A szerb elnök elutasította azt felvetést, hogy Szerbia a vakcinák adományozásával az Európai Unió helyett cselekszik.

Eszembe sem jut az Európai Unió helyett cselekedni, szomszédként és barátként viselkedünk. Képzeljék el azt az arcátlanságot, hogy ha az EU adja a vakcinát, akkor azt szolidaritásnak nevezik, ha mi tesszük ugyanezt, akkor pedig szemtelenségnek. Kaptak Önök vakcinákat az EU-tól Szarajevóban? Önök sem. Mi sem kaptunk Szerbiában. Amikor kapunk, majd megköszönjük

– jelentette ki a szerb elnök. Szerbia korábban 3 500 vakcinával segítette ki a Boszniai Szerb Köztársaságot, a mostani szállítmányt a másik entitásnak, a - föderációnak szánta.

Együtt és egymás mellett élünk. Nincs más hozzánk közelebb. Ezért támaszkodunk most egymásra, amikor néhány nagyobb ország segítségét vártuk. Ezért fontos számunkra az együttműködés. Mi Szerbiában nem lehetünk boldogok, ha Szarajevóban, Banja Lukában, Tuzlában vagy Bijeljinában az emberek nem boldogok. Fontos, hogy együttműködjünk. Erősebbek vagyunk, amikor ugyanazt a hangot ütjük meg Brüsszel és a világ felé, és együtt mutatunk rá a problémákra

– mondta , aki azt ígérte, hogy ez lesz Szerbia politikája, Bosznia-Hercegovina pedig nyugodtam támaszkodjon Szerbiára, akár további vakcinák beszerzésének ügyében is, a bosnyákoknak és a horvátoknak csak kívánniuk kell, hogy melyik vakcinát szeretnék.

A hármasfogat

A bosznia-hercegovinai elnökség három tagja most kivételesen ugyanazt a hangot ütötte meg.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Ebben a helyzetben, amikor a globális mechanizmusok kudarcot vallottak, Vučić elnök felajánlást tett, mi pedig elfogadtuk. Elég volt a feszültségből, enyhítenünk kell a kapcsolatokat, és folytatnunk kell a párbeszédet a nyitott kérdésekről

– jelentette ki Šefik Džaferović, aki a bosnyákokat képviseli az elnökségben.

Ha valamelyik vakcina egyetlen életet is megment Bosznia-Hercegovinában, akkor már megérte

– nyilatkozta Željko Komšić, aki elvben a horvátok képviselője a bosznia-hercegovinai elnökségben, bár ennek a horvátok nem örülnek, és már az amerikaiaktól is kérték, hogy távolítsák el a hármasfogatból.

Szeretnék köszönetet mondani Szerbiának a 10 000 vakcináért. Szerbia és Bosznia-Hercegovina között minden bizonnyal jók a kapcsolatok, de vannak olyan kérdések, amelyeket meg kell oldani, ezekről beszéltünk is a mostani találkozón. Például a kereskedelmi forgalom sokkal nagyobb lehetne Szerbia és Bosznia-Hercegovina között

– jegyezte meg , a bosznia-hercegovinai elnökség harmadik tagja. A Dodik által említett tízezres szám matematikailag rendben van, nem azért, mert ötezer egyenlő tízezerrel, hanem mert Szerbia hamarosan újabb ötezer vakcinát küld Szarajevóba.


Üzenet haza

Aleksandar Vučić – aki ezúttal is obstruálta a maszkot – kihasználta az alkalmat, és üzent haza, több dolgot is.

A szerb elnök elmondta, hogy a Modernától is rendeltek oltóanyagot, és Szerbiában így hamarosan már öt féle vakcina lesz elérhető.

Vučić arról is beszélt, hogy nem tervezik a rendkívüli állapot bevezetését Szerbiában, habár ez már szóba került a szerbiai válságstáb ülésén.

Nem gondolom azt, hogy a rendkívüli állapot közelében lennénk. Megkérem a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert, az egészségügyi miniszterrel pedig már beszéltem, hogy építsünk még egy Covid-kórházat Észak-Szerbiában, tehát Újvidék környékén, hogy még nagyobb kapacitások álljanak rendelkezésre

– nyilatkozta Vučić.

Érdekes, hogy a szerb elnök Észak-Szerbiáról, és nem Vajdaságról beszélt, bár a kettő elvileg és földrajzilag ugyanaz, csak államigazgatási és kisebbségi szempontból jelent mást.
______________
Fotó:

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: