Connect with us

Horvátország

ÜBER BOLT: Tüntetnek a zágrábi taxisok, egy-két vita tettlegességé fajult
0 (0)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Az általuk tisztességtelennek nevezett konkurencia ellen tüntettek kedden a zágrábi taxisok. A sofőrök úgy vélik, hogy a napjainkban nagyon népszerű és elterjedt, mobiltelefonról rendelhető taxialkamazások, az Über és a Bolt tönkre teszik őket.

Pofátlanul drágák a taxisok

A taxisok szakszervezete ezért arra kéri a kormányt, hogy határozza meg a minimum kilométerárat, amivel arra kényszerítenék a konkurenciát, hogy ők is emeljék meg a díjakat.

A tüntető “emberfuvarosok” továbbá azt szeretnék, ha a kormány csökkentené a jelenlegi 25%-ról 13%-ra csökkentené az adóterheiket. A professzionális gépkocsivezetők követeléseik között szerepel még az is, hogy az állam engedélyezze az öt évnél idősebb gépkocsik taxiként történő használatát.

A követelésekre egyelőre kormányzati válasz nem érkezett, viszont azt már kiderült, hogy a közvélemény nem támogatja a taxisokat.

Az utca embere szerint a taxisok tarifái igencsak pofátlanok, és jót tett az Über és a Bolt megjelenése a piacon. Ezért nem véletlen, hogy Zágrábban egyre többen választják a mobilos platformokat a hivatalos fuvarozók helyett.

A taxisokat az sem hozta közelebb az emberekhez, hogy szerintük nem kerülhet 14 kunába (alig 700 forintba) a zágrábi vasútállomásról eljutni a buszpályaudvarra. Szerintük ezért az egy kilométeres útért legalább dupla ennyit kellene fizetnie az utasnak.

Már verekedés is volt

Az Über és a Bolt működési alapelve, hogy bárkiből lehet taxis, akár heti pár órára is, ha van autója. Elég, ha valaki regisztrál náluk, a fuvarok szervezését és az adminisztrációt a cég intézi helyettük. (De ezt a budapestieknek nem kell magyarázni.)

Ez nyilvánvalóan nem tetszik a hivatásos taxisoknak, akik emiatt a megélhetésük kerül veszélybe, miután a jóval olcsóbb Über és Bolt elviszi elölük a potenciális utasokat.

A taxisok ezért már több alkalommal összetűzésbe kerültek az alkalmi személyfuvarozókkal, főleg a legnagyobb bevételekkel kecsegtető tengerparti vársokban.

Dubrovnikban 2017-nyarán például két “überes” vert meg egy ellenük tüntető taxist. A két társaság közti viszály tovább durvult, amikor nyarán ugyancsak Dubrovnikban egy taxis úgy megütött egy überest, hogy az kórházba került.

Az összetűzés előzménye állítólag az volt, hogy az überes elorozott egy utast a taxis elől.

Horvátországban több mint 10 000 taxis van, a koronavírus-járvány miatt azonban 50 százalékkal csökkent a fuvarok száma, ezért a taxis szakszervezet attól tart, hogy tagjaik közül többen bezárják a boltot.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava