Connect with us

Éléskamra

OLÍVAFARM: Világelső a horvát olívaolaj

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Az olívaolaj-kedvelők legrangosabb szakkatalógusa, a FlosOlei immár hatodik éve Isztriát jelölte meg a világ legjobb olívavidékének. Az elismerésnek köszönhetően egyre népszerűbbé válik a horvát olaj a nagyvilágban is.

Ősi olaj

A mediterrán térségben már évezredek óta termesztenek olívabogyót azzal a céllal, hogy kipréseljék belőle az olajat. Az egészséges és tápanyagokban gazdag lé az idők során a mediterrán konyha egyik legfőbb hozzávalója lett, és meghódította a világot.

Az átlagember számára viszonylag drága olívaolajat idővel háttérbe szorították az olcsóbb növényekből készülő étolajok, ezért a mediterráneumon kívül sokáig csak az ínyencek használták.

Korunk új étkezési hullámainak köszönhetően azonban egyre nagyobb teret hódít az olíva, leginkább pozitív élettani hatásainak köszönhetően.

Legnagyobb termelői Spanyolország, Olaszország és Görögország, de a Földközi-tenger térségében szinte minden országban létezik “olajipar”.

Horvátországban is nagy tradíciója van az olajbogyótermesztésnek, az ország legöregebb olajfája állítólag már több mint 1600 éves és mára valóságos turisztikai látványossággá vált.

Hat éve a trónon

Horvátországban a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2020-ban 3 748 705 olajfa volt, összesen mintegy 17 331 hektáron. Egy fa pedig nagyjából egy liter olajat ad, eggyel meg mindenki tud szorozni.

A termelők jelentős része kis területen gazdálkodik, az ültetvények átlagos mérete kisebb mint 5 hektár.

A bogyók feldolgozása többnyire házi présházakban történik, gyakran tradicionális módszerekkel. A horvátországi olaj minőségének titka pont ebben rejlik, mivel nagyobb odafigyeléssel készül, mint az ipari.

Horvátországban mintegy 180 olajpréselőt tartanak nyilván, amelyek közül 160 manufaktúra kapacitása nem éri el az évi 10 000 litert.

– A legtöbb gazdálkodó Dalmáciában van, de mégis az isztriai olívát tartják a legjobb minőségűnek, aminek az oka a csapadékosabb időjárásban keresendő

– állítják a szakértők.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a FlosOlei szakértőinek véleménye már hatodik éve a világ legjobb olívatermelő vidékének nyilvánították az Isztriai-félszigetet.

A szakértők az olaj ízét, textúráját és színét is pontozzák, de az összhatást is figyelembe veszik a végső döntés meghozásakor.

Cserekereskedelem

A FlosOlei a világ legrangosabb szakkatalógusa, amely az olívaolaj kedvelői számára készül azzal a céllal, hogy bemutassa földünk “olívafarmjait”, és rangsorolja azok termékeit.

A talján tulajdonú 880 oldalas kiadvány angolul, olaszul és kínaiul jelenik meg, és 5 kontinens, 53 országának legjobb 500 olajtermelőjét mutatja be.

A rangos kiadványba az idei évben 71 horvát olívafarmer került be, ami kiemelkedő teljesítménynek számít nemzetközi összehasonlításban is.

A FlosOlei minden évben megjelöl egy régiót, amely az iparág legjobbja, ez pedig immár hatodik éve Isztria.

Az ott sajtolt olaj mindinkább kedvelt a külföldi piacokon, főleg Ausztriában és Németországban. Ennek következtében lassan már csak külföldön szerezhető be, a hazai piacra ugyanakkor gyengébb minőségű olaj érkezik valamelyik közeli “olajbirodalomból”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava