LESZ, DE KEVÉS: Február közepén érkezik az első adag vakcina Bosznia-Hercegovinába, amivel jó esetben is csak 125 ezer ember oltható be

Olvasási idő: 1 perc

Az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI) arról tájékoztatta a bosznia-hercegovinai közigazgatási (polgári ügyek) minisztériumot, hogy a koronavírus elleni oltóanyag leszállítása február közepén kezdődik meg Bosznia-Hercegovinába. Az ottan orvosszakszervezet vezetője úgy véli, hogy az érkező mennyiség rendkívül kevés, és jó esetben is csak 125 ezer ember oltható be vele.

Érkezik egy kis oltóanyag

Az értesítés szerint Bosznia-Hercegovina első körben 23 400 adag vakcinát kap a Pfizertől, február közepén vagy végén pedig további 153-260 ezer dózist az AstraZenecától.

Nagyon örülünk, hogy megoszthatjuk Önökkel a COVAX igazgatójának levelét, amely a legfrissebb információkat tartalmazza a vakcinák elosztásáról a COVAX-mechanizmuson keresztül

– olvasható az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség levelében.

A bosznia-hercegovinai közigazgatási minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy ez az első, de nem az utolsó adag vakcina, amelyet Bosznia-Hercegovina kap.

A GAVI a napokban arról tájékoztatta a klix.ba hírportált, hogy februárban megkezdik az oltások leszállítását, de csak a „legfelkészültebb országokba”, amelyek biztosították a feltételeket a vakcinák fogadására, vagyis kiépítették a hűtési láncot, és megszervezték az oltóanyag szétosztását.

A többi országba csak júniusában küldik ki az első szállítmányokat.

A GAVI egy közösségi és magánykezdeményezésű globális egészségügyi szövetség, amelynek célja, hogy biztosítsa az oltáshoz való hozzáférést a szegény országok számára.

Többre lenne szükség

Dr. Rifat Riyad Zaid, a bosznia-hercegovinai orvosok és fogorvosok szakszervezetének elnök szerint az első szállítmány kimondottan kevés, mert még a prioritást élvező csoportokat sem tudják beoltani vele.

Ez az oltóanyag-mennyiség nagyon kevés. Mivel 23 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcináról beszélünk, ez körülbelül 11 ezer embernek elegendő. De induljunk ki a legjobb forgatókönyvből, ami 259 ezer vakcina érkezését jelenti, akkor is csak körülbelül 125 000 ember oltható be

– mondta az ottani orvosszakszervezet vezetője, aki emlékeztetett rá, hogy a bosznia-hercegovinai egészségügynek 38 ezer dolgozója van, de ha normalizálni akarják a helyzetet, akkor nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem a rendőrséget is be kell oltani, valamint minden kiemelt szakma tagjait, a közszolgálati alkalmazottakat és természetesen az újságírókat is.

De mindenekelőtt az időseknek kell elsőbbséget élvezniük, mert náluk a legmagasabb a halálozási arány

– figyelmeztetett dr. Zaid.

Szarajevói médiajelentések szerint egyelőre az sem világos, hogy Bosznia-Hercegovina mikor kap újabb küldeményt, miután a GAVI közölte, hogy az összes rendelkezésükre álló vakcinát 2021 végéig szeretné eljuttatni a megrendelőkhöz.lesz, de kevÉs: február közepén érkezik az első adag vakcina bosznia-hercegovinába, amivel jó esetben is csak 125 ezer ember oltható be LESZ, DE KEVÉS: Február közepén érkezik az első adag vakcina Bosznia-Hercegovinába, amivel jó esetben is csak 125 ezer ember oltható be balkanac nagy